27 Ноември 2022, 18:02 Днес (0) | Вчера (0)

Базелският комитет за банков надзор постави биткойна в най-рисковите финансови активи

10 Юни 2021 16:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 10 юни 2021, 16:12

Макар експозициите в криптовалути на банките понастоящем да са малки по размер, повишеният интерес на кредитните институции и продължаващият растеж на пазара на дигитални валути могат да засилят опасенията за глобалната финансова стабилност

Базелският комитет за банков надзор представи в четвъртък предварително предложение за това как банките трябва да третират своите експозиции в криптоактиви, предаде БНР. Според предложението криптоактивите трябва да бъдат разделени на две групи в зависимост от тяхната рискова експозиция. Първата група ще отговаря на условията за третиране съгласно съществуващата Базелска рамка и ще включва т.нар. "токенизирани традиционни активи" (използване на блокчейн технология за издаване на токени) и стабилните криптовалути (цифрова валута, която е обвързана с някаква реално съществуваща валута като щатския долар или с цената на стока като златото). Това означава, че на стабилните криптовалути трябва да се гледа като на всеки друг традиционен актив като акции или облигации.
Междувременно биткойн и другите криптовалути попадат във втората група, тъй като представляват "допълнителен и по-висок риск" и би трябвало да бъдат обект "на ново консервативно пруденциално третиране".
Базелският банков комитет стигна до заключението, че макар експозициите в криптовалути на банките понастоящем да са малки по размер, повишеният интерес на кредитните институции и продължаващият растеж на пазара на дигитални валути могат да засилят опасенията за глобалната финансова стабилност и да представляват риск за банковите системи "при липса на конкретно благоразумие третиране".
С оглед на това банките трябва да отделят достатъчно капитал, за да покрият загубите на всички биткойн активи в пълния им обем, предлага Базелският комитет. Това решение може да предотврати едно по-широкомащабно използване на криптовалутата от големите кредитори, отбелязва Ройтерс.
Междувременно биткойнът поскъпва за втора поредна сесия на търговия, продължавайки да намира подкрепа от вчерашното решение на Салвадор да стане първата държава в света, която прие водещата криптовалута за законно платежно средство.
По време на търговията в четвъртък биткойнът поскъпва с нови близо 5%, надвишавайки нивото от 38 000 долара за пръв път от 4-ти юни насам.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 18:10 25 Ноември 2022
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8851
GBP 2.4796 2.4887 2.2772
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив