21 Октомври 2021, 08:10 Днес (0) | Вчера (13)

Туризмът ще донесе приход от 3,2 млрд. лв., а няма ресорен зам.-министър

08 Юли 2013 08:48 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 8 юли 2013, 08:53
Под лиценза на creativecommons

Според представители на бранша индустрията има нужда от добра нормативна база и администрация

Туризмът е един от основните отрасли на българската икономика и има нужда от министерство, а в кабинета „Орешарски” дори няма зам.-министър. От тази липса на административно представителство се оплакаха в предаването „Тази сутрин” по bTV председателят на Националната асоциация по спа и уелнес туризъм Станимир Станков и председателят на Асоциацията на производителите и търговците на спиртни напитки в България Бранимир Ботев.

Очакваните приходи от туризма през тази година са 3,2 млрд. лв., приносът му към Брутния вътрешен продукт (БВП) е 11,5% - всеки 8-ми лев в българската индустрия идва от туризма, изреди Бранимир Ботев.

„Този отрасъл има нужда от правна, институционална и административна рамка, за да се развива. Поискахме максимално бързо да бъде назначен зам.-министър по туризма, а в разгара на сезона още няма,” посочи още той.
По думите на Станимир Станков, който заяви, че е в бранша от 1972 г., туризмът е приоритетен отрасъл само на думи, но не и на практика.

Според Ботев обаче туризмът е достатъчно солидна индустрия, която заслужава нормативна база и цяло министерство, а не само зам.-министър. „Министерството дава възможност за инициатива от страна на изпълнителната власт – в туризма има културата, регионалното развитие, околната среда, земеделието. Тези връзки се осъществяват по-лесно по хоризонтала – от министър на туризма с колегите му в останалите ресори,” обясни той.

Станимир Станков припомни административната реформа на кабинета „Борисов”, инициирана от финансовия министър Симеон Дянков, в рамките на която дирекция „Туризъм” беше преместена в София.

По думите на председателя на Асоциацията на спа и уелнес туризма, това е било грешка и дирекцията трябва да се върне в София. Бранимир Ботев обаче подчерта, че при повторното преместване ще се изгуби за втори път част от човешкия ресурс в администрацията.

И двамата представители на туристическия бранш бяха категорични, че България има възможност да развива целогодишен туризъм.

„България е петата страна по наследство на артефакти от древността. Само Исландия и Нова Зеландия имат повече минерални води от България. България има възможност да има 10 или 12 зимни туристически центъра, не само Банско и Пампорово,” посочи Бранимир Ботев.

Станимир Станков припомни кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г. и даде пример с Измир, който кандидатства за 2020 г., а от две години насам се рекламира.

Ботев допълни, че според предстоящи промени в нормативната база на социалното осигуряване в Европа ще стане възможно чужди Здравни каси да плащат престоя на лекуващи и възстановяващи се пациенти или почиващи в български курорти. „Трябва просто да подадем фиш, за да получим шестица от тотото,” обясни той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив