29 Януари 2023, 13:31 Днес (0) | Вчера (0)

България и Франция почват съвместни проверки на българските сезонни работници

15 Юни 2021 17:15 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 15 юни 2021, 16:12
ГИТ

Инспекцията по труда е основен партньор на Агенцията по заетостта в кампанията на Европейския орган по труда „Права през всички сезони“

Инспекциите по труда на България и Франция планират извършване на съвместни/съгласувани проверки като част от общоевропейската кампания "Права през всички сезони". Проверките са предвидени за м. септември. В рамките на тях ще се осъществи контрол на френски работодатели, наели български сезонни работници, както и на фирми, свързани с изпращането им от България.
Кампанията стартира на 15 юни 2021 г. и ще продължи до края на м. октомври. ИА "Главна инспекция по труда" е основен партньор на Агенцията по заетостта за провеждането ѝ  у нас. Целта е да се повиши информираността на търсещите работа, работещи и работодатели за правата и задълженията им при сезонна заетост, както и да се обърне внимание на необходимостта от насърчаване на справедливи и безопасни условия на труд за сезонните работници, наети в страните от Европейския съюз.
Организатор е Европейския орган по труда, заедно с Европейската комисия, Европейската платформа за борба с недекларирания труд, мрежата на обществените служби за заетост в ЕС EURES, страните от Общността и социалните партньори. Публикациите в социалните мрежи могат да бъдат открити чрез хаштаг #Rights4AllSeasons.
Стартът на кампанията съвпада с периода на масово наемане на трансгранични сезонни работници. ИА ГИТ напомня отново на търсещите работа лица да бъдат особено внимателни при търсени на работа в чужбина. Предвид пандемията от КОВИД-19 желаещите да работят в чужбина трябва да бъдат наясно с условията за влизане в приемащата държава като част от противоепидемичните мерки. Такава информация се публикува постоянно на сайта на Министерството на външните работи на България.
Сигнал за възможна измама е, ако при уговаряне на заминаването и наемането работодателят отказва лична среща с работника или такава се провежда извън офиса. От търсещото работа лице не трябва да се искат такси и други плащания, свързани с уреждането на работата. Документите, под които се подписват търсещите работа лица, трябва да бъдат на разбираем за тях език. Всяко задържане на личните документи на лицата е предупреждение, че те могат да попаднат в схема за трафик на хора с цел трудова експлоатация. За да е сигурен работникът, че всичко е изрядно с фирмата, която го изпраща, той може сам да провери дали тя има регистрация в Агенцията по заетостта като фирма посредник или предприятия, които осигуряват временна работа.
Инспекцията по труда периодично публикува на сайта си полезна информация за лицата, търсещи работа в чужбина.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 18:10 27 Януари 2023
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8001
GBP 2.4796 2.4887 2.2254
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив