25 Октомври 2021, 09:39 Днес (2) | Вчера (0)

Властта, работодателите и синдикатите - почти единодушни за актуализацията на бюджета

26 Юли 2021 13:42 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 юли 2021, 11:58

Индексацията на пенсиите също бе сред обсъдените теми

Актуализация на бюджета и индексация на пенсиите – двете теми събраха около една маса правителството, работодателите и синдикатите. В дневния ред на извънредното заседание на Националният съвет за тристранно сътрудничество бяха включени проекти за изменения на три закона – за план-сметката на държавата до края на годината, както и бюджетите на Здравната каса и на Общественото осигуряване, предаде Нова телевизия. "И трите бюджета бяха подкрепени принципно от Националния съвет за тристранно сътрудничество с малки бележки по отношение бюджета на НЗОК, които ще бъдат уточнени днес следобед на извънредно заседание на Надзорния съвет на Касата. Това, което служебното правителство предлага, е да може държавата до края на годината на функционира нормално в рамките на приходите, които ще бъдат акумулирани допълнително в държавния бюджет. Идеята е да не допуснем превишаване на дефицита, а обратното – той да се намали с 0.5%”, каза след заседанието социалният министър Гълъб Донев. По думите му допълнителните приходи идват от по-голямата събираемост от данъци, акцизи и здравноосигурителни вноски.
"Стимулиращо за икономиката е това, че летните месеци дадоха възможност на бизнеса да работи нормално, както и свършеното от приходните агенции и институции, които се занимават с администриране и контрол в държавата”, посочи Донев.  
"Увеличението, което се предлага, е в рамките на разумното при залагане на съответните ограничения при последваща COVID вълна. Предвиден е достатъчен ресурс, за да бъдат гарантирани както бизнесът, така и гражданите, така че да не изпаднат в положение, в което да бъдат застрашени техните доходи и оцеляване в следващите месеци. Има повишение в почти всички бюджети. В политиката за здравеопазване е заложено такова, което да може да поеме плащанията за работещите на първа линия. Повишение има и в областта на социалната политика. Знаете за предлаганото преизчисляване на пенсиите, заложени са и финанси за други социални плащания”, заяви Донев.
Финансовият министър Асен Василев подчерта, че актуализацията е направена при допускане за тежка COVID криза, каквато имахме през ноември и декември миналата година. Плащанията, които са необходими и към бизнеса, и към здравната система, също са съобразени с такъв сценарий. "Ако няма сериозна криза, те ще бъдат по-малки, но ако кризата е тежка, те ще бъдат напълно осигурени”, обясни Асен Василев.
Синдикатите също обясниха защо застават зад идеите за актуализация на бюджета. "Първо: имаме увеличените на разходите в необходимата степен, за да се покрият основите пнаправления, заради които искахме такава актуализация. Второ: Подкрепяме и философията на тази актуализация - тя не орязва други разходи за сметка на тези, които сега се приоритетизират или добавят”, каза Пламен Димитров от КНСБ.
"Получихме подкрепа да се увеличи квотата и за издаване на ваучери за храна. По отношение на пенсиите имаме съгласие за подхода за презчисляване на пенсиите през тежестта на всяка година стаж. Това е изключително важно и всички, които са в законодателния орган трябва да го чуят”, добави той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив