19 Октомври 2021, 18:53 Днес (13) | Вчера (13)

Родната индустрия съкращава работни места

17 Октомври 2019 09:00 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 17 октомври 2019, 08:40

Всички тези подсектори работят основно за износ в Германия, Италия и Турция, на които икономиката е надолу

Заради спада на германската икономика от началото на годината има съкращения на персонал в немалко от промишлените фирми у нас, доставящи възли и детайли за немските си партньори. Това съобщи за "Монитор” председателят на АИКБ Васил Велев.
Освен това работодателите намаляват и заплати в индустрията, но икономиката у нас продължава да расте заради търговията и услуги. Най-чувствително влошените условия се усещат в производството на метали, текстил и облекло, както и в мебелната и дървообработването.
Всички тези подсектори работят основно за износ в Германия, Италия и Турция, на които икономиката е надолу.
Според Международния валутен фонд (МВФ) световната икономика расте бавно по време на световната финансова криза. Експертите виждат причините за това в търговските конфликти и геополитическите рискове. Според МВФ през 2019 г. глобалната икономика ще нарасне с 3%. Това е най-лошата цифра след кризата през 2008-2009 г. Заключенията са на доклада "Перспективи за развитието на световната икономика: глобален спад в производството, растеж в търговските бариери", публикуван от МВФ във вторник.
Влошените прогнози на Фонда влияят на очакванията на инвеститорите за бъдещето: "Всеки един бизнес план има включен в себе си прогнозите за международен растеж, че в следващите няколко години няма да е най-подходящия момент да се инвестира", коментира икономистът Петър Чобанов. По думите му БНБ и министерството на финансите също ще се ревизират прогнозите си, макари с малко. С интерес експертите следят случващото се с Еврозоната, където са и нашите основни партньори. "Очакванията са подтиснати и Еврозоната върви към рецесия с най-големите държави в нея, като Германия и Италия", смята Чобанов.
Що се отнася до ФРГ, през първата половина на 2019 г. търсенето на стоки, произведени в Германия на международния пазар, беше по-ниско от очакваното. Това беше една от причините растежът на германската икономика през тази година, от гледна точка на експертите на Международния валутен фонд, да бъде едва 0,5 процента. През следващата година тази цифра трябва да е 1,2%. Това е с 0,5% по-малко от прогнозираното през юли. Германският канцлер Ангела Меркел нарече настоящото развитие на ситуацията "тревожно", а евентуалното нерегламентирано излизане на Великобритания от ЕС като един от факторите, които повлияват на настоящата негативна ситуация.
Може да очакваме и сериозно забавяне на растежа и в България, смятат икономистите, което трудно може да компенсираме с вътрешни фактори.
През 2020 г. глобалната икономика очаква растеж от 3,4 процента, се казва в документа. В същото време МВФ прогнозира забавяне на растежа на повечето световни икономики. Така икономиката на Европейския съюз (ЕС) според доклада през 2019 г. ще се увеличи само с 1,2%, а през следващата - с 1,4%. Причините за това развитие според експертите са търговските конфликти между отделните държави (преди всичко спорът за митата между САЩ и Китай), както и "несигурността, свързана с геополитическите рискове".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив