04 Декември 2021, 22:44 Днес (0) | Вчера (14)

Изтече гратисният период за зелените сертификати, започват засилени проверки

25 Октомври 2021 09:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 25 октомври 2021, 09:23
Под лиценза на creativecommons

Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове

От днес започват засилени проверки за зелени сертификати. През изминалите дни властите отпуснаха гратисен период, за да могат обектите на закрито да се подготвят с пунктове за бързи тестове. Контролът се затяга и екипи на Регионалните здравни инспекции (РЗИ), съвместно със служители на полицията и на Агенцията по храните, ще обикалят обектите, но вече няма да правят само предписания, а ще санкционират при липса на документ.
Всички проверяващи вече имат на телефоните си изработеното от Информационно обслужване приложение Covid Check BG, което разчита QR-кода на сертификатите за сложена ваксина, за преболедували, както и за направени тестове. Отделно заведенията и обектите на закрито, за които важи изискването за зелен сертификат, също трябва да създадат организация за проверката му, предаде Нова телевизия. Хора от персонала също с телефоните си ще трябва да осъществяват първичен контрол и да не допускат вътре клиенти без сертификат.
Остава все още открит въпросът как цивилните лица от персонала ще могат да изискват и лични карти, за да проверят дали сертификатът е действително издаден на проверявания клиент.
обственици на ресторанти и фитнеси са притеснени от липсата на зелени сертификати на персонал и посетители, посочва NOVA.
Заведения във Враца са пред затваряне заради невъзможност да осигурят персонал само от ваксинирани служители. Към момента, за да започнат работа неваксинираните трябва или да закъснеят, за да направят тест в някоя лаборатория или да излязат в отпуск. В същото време броят на клиентите също пада и това вече носи сериозни загуби. "Днес няма да отваряме, защото не можем да подсигурим сертификатите на персонала. Някои са ваксинирани и имат такива, но други, които преболедуваха вкъщи, защото тогава така ги бяха посъветвали здравите власти, нямат такива сертификати”, коментира Ивайло Минков - собственик на ресторант. Според собственика на един от големите фитнеси в Бургас тази сутрин желаещите да започнат са изключително малко. "Това не е изненадващо, тъй като знаем, че общият процент на ваксинирани е малък”, каза Кирил Танев.
"Аз имам зелен сертификат, персоналът също има, но за сметка на това голяма част от посетителите нямат. Настояваме заповедта да бъде преразгледана до момента, в който по-голяма част от населението се сдобие със сертификати”, добави той.
Д-р Евгения Недева, директор на РЗИ Велико Търново, споделя, че ще бъдат проверявани училища, детски градини, молове, магазини с над 300 кв. м. площ.
"В петък проведохме среща с полицията, Инспекцията по труда и БАБХ и създадохме организация за проверките. Санкциите за физическо лице са от 300 до 1000 лв., а за юридическо – от 500 до 2000 лв.", съобщи тя.
По думите й от вчера заболевамостта в Лясковец е над 750 на 100 000 души, което означава, че учениците в общината преминават изцяло на онлайн обучение.  

Служителите на общинските инспекторати също ще съставят актове. Глобата е от 300 до 1000 лв за физическо лице, а търговецът може да бъде наказан от 1000 до 3000лв. При тежки нарушения глобите ще стигат до 50 000 лева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив