28 Януари 2022, 11:08 Днес (3) | Вчера (12)

Детски градини и училища в община Троян модернизирани с помощта на ЕС

21 Ноември 2012 11:07 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 21 ноември 2012, 11:10

Над 4 млн. лв. бяха вложени в обновяване на образователната общинска инфраструктура

Над 4 млн. лв. европейски средства са отпуснати за обновяване и модернизиране на образователната инфраструктура в Община Троян. Това стана ясно на проведената на 20 ноември 2012 г. в сградата на общината заключителна пресконференция за отчитане на извършените дейности и постигнатите резултати по ДБФП № BG161PO001/1.1-01/2007/074 - „Интегриран проект за образователната инфраструктура на община Троян, включващ обектите: СОУ „Васил Левски“, с. Черни Осъм; ОУ „Васил Левски“, с. Орешак; Целодневна детска градина в с. Орешак; Седмична детска градина в с. Калейца; Целодневна детска градина в с. Борима; Обединено детско заведение “Буковец“ в гр. Троян“.
    От общинското ръководство в гр. Троян дадоха възможност на желаещите да се запознаят с постигнатите резултати по проекта. Преди заключителната пресконференция бяха разгледани 3 от 6-те ремонтирани обекта – ОУ „Васил Левски“, целодневната детска градина в село Орешак и седмичната детска градина в село Калейца. Всички се убедиха в създадените отлични условия за възпитание и обучение на децата. Най-добрата оценка за постигнатите резултати по проекта обаче се четеше по усмихнатите лица и задоволството, което изказваха възпитаниците на детските заведения.
    След посещението на част от ремонтираните обекти беше проведена и самата пресконференция, в която взеха участие Донка Михайлова - кмет на Община Троян, екипът за управление на проекта начело със своя ръководител г-жа Вера Добрева - Съботинова, представители на фирмите-изпълнители и надзорни фирми, директори, учители и възпитатели в ремонтираните детски градини и училища и граждани от общината.
    „Една много слънчева и усмихната придобивка е обновената ни образователна инфраструктура“ - такава оценка даде г-жа Донка Михайлова, коментирайки реализацията на проекта. Целта на проекта бе създаване на благоприятни условия за осъществяване на учебния и възпитателен процес чрез подобряване, обновяване и модернизиране на образователната инфраструктура на територията на общината. Проектът предвиждаше модернизация само на едно детско заведение от града – ОДЗ „Буковец“ и на 5 в по-малки населени места – училищата в с. Черни Осъм и с. Орешак и детските градини в селата Орешак, Калейца и Борима. По този начин се целеше да се осигури социално включване и равен достъп до качествено образование на групи в неравностойно положение, живеещи в отдалечени малки населени места в общината.
    Бенефициент по проекта бе Община Троян. Общата стойност, финансирана по този договор, е 4 813 509,48 лв., като 4 091 483,06 лв. се финансират от Европейския фонд за регионално развитие.
    Една от конкретните цели на проекта бе да се реализират значителни икономии на енергия, като се подобри енергийната ефективност на всички сгради-обект на проекта и се инсталират съоръжения за използване на възобновяеми енергийни източници в част от тях. Друга важна цел бе да се осигури възможност за социално включване и равен достъп до качествено образование на групи в неравностойно положение, живеещи в отдалечени малки населени места. И не на последно място, да се подобрят условията за учебно-възпитателния процес.
    Според ръководителя на проекта от страна на община Троян – г-жа Вера Добрева -Съботинова, всички цели са постигнати успешно. Своето задоволство от реализацията на проекта изказаха и представители на фирмите строители, и учители и възпитатели на обновените образователни заведения.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив