19 Януари 2022, 10:14 Днес (4) | Вчера (15)

КАТ връща старите проверки на пътя

26 Февруари 2015 16:58 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 26 февруари 2015, 15:49
Под лиценза на creativecommons

КАТ отново ще могат да проверяват водачите, както и да ги санкционират в случай на нарушение, съобщиха от МВР

Три патрулни автомобила, оборудвани с 3 камери и 2 безжични микрофона ще извършват проверки на водачи на територията на общините Сливен и Нова Загора. Два са автомобилите, предвидени за град Сливен и един за Нова Загора. Тези автомобили ще бъдат използвани при специализирани операция и на териториите на Котел и Твърдица. Новата система за видео и звуков запис беше представена днес от началника на сектор "Пътна полиция" в Сливен. 

Автомобилите са оборудвани с три камери - две на задното и една на предното стъкло на автомобила. Едната от предните камери снима напред, а другата снима вътрешността на автомобила. Двамата служители на патрула пък са снабдени с безжични микрофони. Камерите могат да снимат, както през деня, така и през тъмната част на денонощието. Обхватът им е до три метра. Свалянето на информацията от записващите устройства става със специален софтуер от служители на Дирекция "Комуникационни и информационни системи" към МВР. Служителите на "Пътна полиция" нямат достъп по видеоматериалите от извършените проверки. 

Основната цел на новата система е обективизиране на взаимоотношения между проверяващи и проверявани, както и контрол над дейността на екипите. В реално време ще може да бъде извършван онлайн контрол, като служителите в отделните районни управления на полицията ще могат във всеки един момент да проверят какви действия извършва даден екип. Всеки автомобил са снабдени с GPS устройства, така че да бъде ясно и неговото местонахождение в момента. 

Екипите разполагат и с таблети, за да проверяват на момента дали даден автомобил не се издирва, дали има неплатени глоби, както и валидността на свидетелството за управление и наличието на застраховка "Гражданска отговорност". Патрулните автомобили, снабдени с видеонаблюдение, могат да бъдат разпознати от водачите по поставените жълти стикери в предната и задна част на автомобила.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив