21 Октомври 2021, 17:12 Днес (13) | Вчера (13)

ЕП гласува промени за авторското право в интернет

16 Юни 2015 14:30 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 16 юни 2015, 12:42
Под лиценза на creativecommons

Kомисията по правни въпроси в Европейския парламент гласува днес предложения за промени в директивата за авторското право в интернет, съобщава европейската институция

Предложената реформа засяга въпроси като гео-блокиране (блокиране на съдържание на географски принцип), ползване на снимки, направени на обществени места, и достъп до съдържание за хора с увреждания. Предлага се правилата за авторските права да не важат за библиотеки, които отдават на заем електронни книги. 

Настоящето законодателство в областта е от 2001 година, но Европейската комисия смята да предложи промени до края на 2015 г. С доклада Парламентът възнамерява да изложи препоръките си относно законодателното предложение, което ще бъде представено на по-късен етап от Комисията. 

Докладчик по темата в европарламента е Юлия Реда (Зелени/ЕСА, Германия). Според нея технологиите и начинът, по който обществото ги използва, са се изменили значително през последните 15 години. "Когато настоящата директива се е изготвяла, е нямало нито смартфони, нито YouTube, нито Facebook", заявява Юлия Реда. Тя също така изтъква, че обменът на защитено съдържание от една страна в друга се е увеличил рязко. 

Около половината от хората, които се опитват да гледат предавания на живо онлайн от собствената си страна, докато са в чужбина, не получават достъп. Този проблем също по настоящем се обяснява със защитата на авторските права. 

Според Юлия Реда "авторските права засягат живота на всички в Европа днес" – творци, издатели и потребители. Около седем милиона души в ЕС работят в индустрии, зависими от авторските права, като разпространението на музика. Тези индустрии са допринесли 509 млрд. евро към брутния вътрешен продукт на ЕС през 2013 г.

В доклада се препоръчва също "подобряване на позицията за преговори на авторите и изпълнителите по отношение на други притежатели на права и посредници".

Въз основа на отговорите от проведено обществено допитване по темата от страна на Комисията през 2014 г., както и на научни изследвания, докладът призовава за общи европейски разпоредби. 

Посочва се и нуждата от хармонизиране на правилата и изключенията, свързани с различните аспекти на авторското право в Европа, включително приемането на отворен стандарт, който да позволи "адаптиране към непредвидени нови форми на културно изразяване".

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив