21 Януари 2022, 19:49 Днес (15) | Вчера (11)

По-скъпи ток и парно от юли

04 Юни 2019 13:14 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 4 юни 2019, 14:00

ТЕЦ-овете и НЕК не са съгласни с предложенията на КЕВР

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) обсъди на открито заседание цените на тока и парното от 1 юли. В последните си доклади КЕВР предвижда поскъпване на тока средно с 3.5% за страната и на топлоенергията - с 4.5 на сто. Регулаторът предлага електроенергията да поскъпне в Западна България с 3,64%, за Северна България - 3,38%, Югоизточна България - 3,06%, предаде Дарик. КЕВР предлага парното в София да поскъпне с 4,3% от юли. В Габрово регулаторът предвижда 12,3% увеличение, въпреки дружеството там поиска 108% повишаване на парното.
В Разград цената на парното, която предлага КЕВР е най-голяма - 17,53%. В Пловдив предвижда 7,04%, в Плевен малко над 6%. В Бургас - 7,04%, във Враца и Велико Търново ще скочи с над 7%, ако се вземе окончателно решение за това в края на юни.
В Русе експертите изчисляват, че поскъпването трябва да е близо 4%, във Варна регулаторът иска близо 2% поскъпване на парното. Единствено поевтиняване на услугата се очаква в Сливен - с около половин процент.
Новите цени на парното и тока трябва да влязат в сила от 1 юли, а в края на този месец се очаква КЕВР да вземе окончателно решение.
"Ако се съобразим с енергийните дружества, парното и токът ще поскъпнат с над 50%". Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов пред журналисти след заседание на енергийния регулатор.

На заседанието на Рагулатора е имало много недоволни, съобщи БНТ. В първата част, когато бяха изслушани топлофикациите направи впечатление, че ТЕЦ-овете с най-високи цени Разград - 17 % и Габрово с над 12% не присъстваха, но тези, които бяха тук, изразиха несъгласие с почти всички заключения на регулатора. Като се започне от орязване на планове им за ремонти и се стигне до цените за купуване на въглеродни емисии.
Според Радослав Михайлов, изпълнителен директор на "Топлофикация - Враца, има няколко възражения. "Първото е срещу намалените ни разходи за ремонт. На второ място са намалените емисии за количества въглероден окис и респективно намалените разходи за закупуване на тези емисии и не на последно място е новата цена за достъп, която трябва да заплащаме."

Кремен Георгиев, изпълнителен директор "Топлофикация" - София, коментира, че разходите за ремонт на предприятието са намалени наполовина. "Мисля, че на практика, обосновката, която сме дали по пера за необходимите ремонти, без които дружеството няма да може да осигури производство през зимните месеци са дадени в нашето становище - мисля, че трябва да се вземат предвид."
Недоволни имаше и във втората част на откритото заседание на КЕВР, в което бяха обсъдени цените на електро енергията. От АЕЦ-Козлодуй заявиха, че не могат да изпълнят исканите от тях доставки за бита, както за регулирания пазар. От НЕК заявиха, че цените, които КЕВР е определил, са изключително ниски и не са съгласни с тях.
Мартин Тафров, ръководител управление "АЕЦ Козлодуй", подчерта, че с така подготвения доклад е технически невъзможно дцентралата а изпълни заявките на обществения доставчик, да изпълни ангажимента си към по делото "БЕХ - Електрисити" и същевременно да осигури енергия и за свободния пазар.

Петър Илиев, изп. директор на НЕК, каза: "За пореден път се прави една псевдсоциална програма, защото при тези цени на ел.енергия за населението не знам кой печели, защото според мен няма печелещи, а всички са губещи".
Председателят на КЕВР Иван Иванов отговори на искането за по-високи цени на ел. енергията, че ако той го изпълни, тогава цената на тока трябва да нарасне между 50 до 60% - нещо което КЕВР няма да допусне. Иванов заяви още, че си е изпълнил обещанията, а именно цената на тока да бъде в рамките на инфлацията.
В петък предстои обществено обсъждане на новите цени на тока и на парното, когато и гражданските организации ще се включат в дискусията.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив