25 Юни 2019, 23:11 Днес (13) | Вчера (15)

"Фич" понижи прогнозите си за глобалния икономически растеж

21 Септември 2018 17:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 септември 2018, 17:03

Причината: търговската война САЩ - Китай

Американските протекционистки търговски политики достигнаха до точката, в която те могат да окажат съществено влияние върху все още силната перспектива за растеж на световната икономика, като търговската война между САЩ и Китай накараха "Фич" да понижи прогнозите си за глобалния БВП за 2019-а година, посочи водещата кредитната агенция при представяне на своя последен анализ "Световни икономически перспективи", предаде БНР.

"Търговската война сега е реалност", отбеляза главният икономист на Fitch Брайън Култън. "Наскоро обявеното въвеждане на американски мита върху вноса от Китай на допълнителни стоки за 200 млрд. щатски долара ще окаже съществено влияние върху глобалния икономически растеж", посочи той и добави: "Има увеличаване на рисковете за по-слаб от нашите очаквания световен икономически растеж, въпреки че предложените от САЩ мита са в размер на 10% вместо първоначално планираните 25 на сто".

С оглед на това агенция "Фич" вече очаква растеж на БВП на Китай от 6,1% през 2019-а година вместо експанзия с 6,3% и по-слаб растеж на световната икономика от 3,1% спрямо предходна оценка от 3,2 на сто.

Независимо от низходящите прогнозни корекции, перспективите за растеж в близко бъдеще остават силни, като "Фич" все още очаква увеличение на световния БВП с 3,3% през настоящата година след растеж с 3,2% през 2017-а година, което е доста над историческото дългосрочно осреднено ниво от 2,6% годишно (след 1990-а година).

Кредитната агенция обаче отбеляза, че настоящият икономически растеж става все по-малко балансиран и по-малко синхронизиран. Съвкупното търсене се ускорява най-бързо в икономиката с най-малък свободен капацитет, а именно САЩ. Това засилва различията по отношение на провежданите парични и лихвени политики и увеличава волатилността на валутните курсове.

На фона на очакваната промяна в посока към глобално затягане на паричната политика през следващата година, нарастващите разходи за финансиране в щатски долари вероятно ще продължават да предизвикат натиск върху кредитополучателите на световните дългови пазари, като се има предвид огромната роля на долара в международното финансиране. Това ще доведе до негативно влияние върху растежа на развиващите се и нововъзникващи пазари (ЕМ), което мотивира агенция "Фич" да направи низходяща ревизия и на прогнозите си за растежа на тези икономики (до 5,2% от 5,3% за 2018-а и до 4,8% от 5,1% за 2019-а година).

Според кредитната агенция, една от причините за различията в растежните перспективи е фискалната политика, която е агресивно експанзионистична в САЩ, но много по-близо до неутралната в еврозоната. С оглед на това "Фич" повиши слабо прогнозата си за растежа на БВП на САЩ за 2018-а до 2,9% (от 2,8%). В същото време обаче става все по-ясно, че растежът в еврозоната е достигнал най-високата си стойност и с оглед на това "Фич" понижи оценката си за БВП на региона на единната валута за настоящата година до 2,0% от предишна оценка за експанзия с 2,3 на сто.

Очакваното забавяне на глобалния икономически растеж през 2019-а година ще бъде придружено от важен преходен период за глобалната парична и лихвена политика, като агенция "Фич" прогнозира общият размер на закупените активи по програмите за "количествени улеснения" на четирите водещи централни банки (Фед, ЕЦБ, АЦБ и ЯЦБ) да намалее догодина.

В същото време кредитната агенция очаква, че Федералният резерв ще повиши още на два пъти основната си лихва до края на 2018-а година и още на три пъти през 2019-а година.

Коментирайки заплахата на САЩ за въвеждане на високи мита за вноса на автомобили, която за сега обаче е само на думи, "Фич" посочи, че това би поставило под въпрос преговорите за NAFTA и вероятно ще доведе до агресивни ответни мерки от страна на Канада, Мексико и Европейския съюз.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 06 Юни 2019
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7374
GBP 2.4796 2.4887 2.2067
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив