07 Декември 2021, 23:25 Днес (13) | Вчера (13)

15 г. затвор грозят турчина-убиец на пътя

10 Август 2016 09:35 ИНСМАРКЕТ по статията работи: kalin
A+ A-
Последна редакция: 10 август 2016, 09:36
Снимка: Бгнес

Съдия-отличничка пуснала Фарук Бекташ, убил двама мотористи край Драгоман

Съдийката Недялка Николова, която пусна под домашен арест турчина, убил двама мотористи край Драгоман на 25 юли, е отличничка и би трябвало да служи за пример на колегите си по наказателни дела в страната. Вместо това тя пусна под домашен арест Фарук Бекташ, убил Таня и Бойко Бойкови на 24 юли. Той бе пуснат, след като адвокатите му представиха договор за наем на жилище в столичния кв. "Враждебна". Няколко дни по-късно стана ясно, че Бекташ не се намира на адреса и е в неизвестност. Завчера стана ясно, че Софийската окръжна прокуратура е издала общоевропейска заповед за арест на турчина и искаме от Турция да го екстрадира, ако се намира на нейна територия. Ако до два месеца не бъде открит, той ще бъде съден задочно и го заплашват до 15 години затвор.

В съдебната сага с Бекташ централна роля играе съдийката Недялка Николова. До този казус няма причина нейното име да се споменава с лошо. На 20 февруари 2014 г. тя е атестирана от инспектората на Висшия съдебен съвет и е получила оценка "много добър". На следващата година Николова е избрана за редовен член на конкурсна комисия за окръжните съдилища – наказателна колегия. На 8 март тази година пък името й попада в специален и престижен списък на топ-съдиите у нас, които имат оценки много добър на атестациите и нямат никакви дисциплинарни наказания.

Още през 2012 г. тя е избрана за единствения съдия в Окръжен съд-София, която да е наставник на младите магистрати, показва документална справка в интернет.

Това предизвиква още по-голямо недоумение защо съдия Недялка Николова не спазва практиката на българските съдилища. Според нея разследвани за тежки престъпления, за които Наказателния кодекс е предвидил наказания над 5 години, остават първоначално в ареста, заради очевидната опасност да извършат ново престъпление, коментираха днес експерти.

Според повдигнатите обвинения срещу Фарук Бекташ него го грози наказание най-малко от 3 до 15 години. Ако бъде сметнато, че това е особено тежък случай заради пресичането на траекторията на мотористите, то тогава наказанието е от 5 до 20 години затвор, показва справка в Наказателния кодекс.

Според говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова обвинителният акт срещу Фарук Бекташ ще бъде изготвен в минималния срок от 2 месеца. След това делото срещу турчина с германско гражданство ще се гледа задочно.

Също като Бекташ, съдия Николова също потъна в неизвестност. Според колегите й тя е в отпуск до 15 август, но според някои това е свързано с медийния шум около името й. Шум, за който бившата учителка на първокласници в ОУ "Васил Левски" в Ботевград, едва ли си е представяла. Николова първо завършила учителски техникум в Смолян, работила като учителка, а после била 2 години дружинен ръководител. Изведнъж решила, че ще учи право в СУ. Започва работа в Районния съд в Ботевград в средата на 90-те, но през 2005 г. вече е преместена в Окръжния съд-София. От ноември до април тази година дори била командирована в Софийския апелативен съд, но не успяла да вземе успешно конкурса.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив