28 Януари 2022, 10:54 Днес (3) | Вчера (12)

Мистериозни sms-и от тел. 1983 надуват сметки към мобилните оператори

14 Март 2013 08:09 ИНСМАРКЕТ по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 14 март 2013, 08:23
Под лиценза на creativecommons

Това обаче не е незаконно

Нова телефонна измама е актуална в момента. Мистериозни sms-и от тел. 1983 надуват сметки към мобилните оператори. Жалбата в Комисията за защита на потребителите е само една, но глобалната мрежа „гъмжи от опарени", алармира бТВ.

Преди 5 дни Свилен Йовков от Габрово проверява текущата си сметка към един от мобилните оператори и остава неприятно изненадан. Оказва се, че само за седмица е задлъжнял с 24 лева, въпреки безплатните 1000 минути, които обичайно покриват разговорите му за месец.

"Звъннах да питам точно какво се случва. Обясниха ми, че има начислени sms-и, на 6 лева е бройката с ДДС”, обясни Свилен.

Съдържанието на съобщенията са линкове, които отвеждат към несъществуващ сървър. В присъствие на екип на bTV потърпевшият за пореден път се свърза с мобилния оператор. Този път мъжът разбра кой стои зад номера с добавена стойност, от който е получил sms-ите, - „Тера комюникейшъ”.

В отговор на наше официално запитване, от мобилния оператор обясниха, че входящите sms-и не са таксувани. Те са в отговор на изходящи с добавена стойност, направени от същия телефон. Били са изпратени посредством инсталирано от потребителя мобилно приложение.

Потърсихме фирмата, която стои зад номер 1983. Оттам обасниха ,че те само технически поддържатн игри и услуги за добавена стойност. В случая играта се организира от техен партньор - руска фирма. От там отказаха да застанат пред камерата на bTV.

По думите им, Свилен Йовков е изтеглил през телефона си на пръв поглед безплатна апликация или игра. Приел е, вероятно без да чете, общите условия и на практика е позволил изпращането на sms-ите от неговия телефон. От фирмата се ангажираха да прекратят договора с руските си клиенти, както вече са го правили с други по аналогични причини. Те заявиха, че всичко това е легално, но неморално, защото подвежда потребителя. Признаха, че този тип манипулация вече е масова практика и призоваха хората да внимават когато инсталират приложения на смартфоните си.

Очаква се Комисията за защита на потребителите да посочи виновните. "Внимавайте със смартустройствата", предупреди д-р Веселин Божков. от Комисията пред bTV. "Четете, никой не ви е виновен. Освен майка ви и баща ви, никой не ви мисли доброто", добави той.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив