22 Октомври 2021, 05:42 Днес (0) | Вчера (15)

Калфин представя промените при социалните помощи за деца

09 Февруари 2015 09:49 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 9 февруари 2015, 09:50
Под лиценза на creativecommons

Социалното министерство подготви промени в закона, които целят да се затегне режимът за получаване на детски надбавки, за да се избегнат злоупотребите

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин ще представи предложенията за промени в Закона за семейни помощи за деца.

Според плана на ведомството семействата с едно дете, които имат доход под 350 лв. на член от домакинството, ще получават добавки в размер на 35 лева месечно. При две деца сумата ще е 85 лева, при три - 130 лева. За четвърто и последващо дете подкрепата ще бъде по-ниска от 35 лева. В момента семействата получават добавки от 50 лв. за второ дете, а за всички останали сумата е 35 лв. 

Според Ивайло Калфин идеята е да се промени моделът за насърчаване на раждаемостта в страната, като добавките да се плащат на семейство, а не за дете.

Друга промяна, която социалното министерство предвижда е родителите на малолетните момичета, които раждат, да остават без детски добавки. Мярката цели тези семейства да не получават двойни суми, тъй като сега бабата взима пари за невръстната майка, а тя - за новороденото си бебе, обясни в края на януари Калфин.

Тази идея на социалния министър бе определена като дискриминационна от председателя на социалната комисия в парламента Хасан Адемов (ДПС). Той заяви, че мярката е противоконституционна и припомни, че родителите на деца, които не ходят на училище, каквито биха били малолетните майки, автоматично спират да получават добавки.

Адемов цитира и данни, според които само 12% от семействата в България имат по три деца.

Друга промяна в закона цели спирането на практиката жени да се записват формално в университетите, само за да се възползват от еднократната помощ за раждане на дете от майка-студент, която е в размер на 2 880лв. Вариантите, които министерството обмисляше, включваха получаване на помощта на части след завършване на даден семестър или накуп - след навършването на една годинка от детето. В момента майките, които следват, получават помощтта наведнъж, веднага след раждането на детето, като от тях се иска само документ, че са се записали във висше учебно заведение.

В представянето на законопроекта днес ще участва и директорът на дирекция "Социално включване" Елена Кременлиева.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив