23 Октомври 2021, 04:41 Днес (0) | Вчера (15)

Калфин призова работодателите да са по-конструктивни

12 Февруари 2015 09:47 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 12 февруари 2015, 09:21

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин не приема обвиненията на работодателските организации, че не консултира с тях подготвяните промени в законодателството

В интервю за Нова телевизия по повод заплахата, че бизнесът ще напусен Националния съвет за тристранно сътрудничество, Калфин заяви, че стриктно спазва законовите си задължения.

По думите на министъра консултациите за пенсионната реформа, които се провеждат всеки вторник, за пръв път са в толкова широк формат с възможност да се чуят мненията на всички заинтересовани, включително на работодателите. "Когато някой претендира за реформа, не значи  да казва на всичко "не", а да каже къде може да отстъпи", посочи министърът. Той заяви, че целта на реформата е да се променят всички параметри на пенсионната система, така че да стане самостоятелна и по-малко зависима от данъците. В същото време една от работодателските организации предлагала пенсиите да се плащат само от данъци, но "надали всички са на мнение, че пенсиите този месец трябва да се платят от данъците, внесени миналия месец".

Калфин изтъкна, че на срещи с работодатели му е казвано, че  повече им пречи свитото потребление, отколкото евентуалното увеличение на осигурителните вноски, което, ако бъде прието така както той предлага, ще увеличи разходите на бизнеса с 10 стотинки на човек на ден. 

Ивайло Калфин изтъкна, че е "много лесно всичко да се трупа" на социалния министър и той да е виновен, а не останалите членове на кабинета, което пък показвало доколко са независими критиците му. Покани на разговор лидера на Конфедерацията на работодателите и индустриалците Кирил Домусчиев, който вчера в същата телевизия то нарече "комсомолец" и предложи той като човек с опит в приватизацията да даде идеи за финансово стабилизиране на пенсионната система. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив