19 Януари 2022, 06:55 Днес (0) | Вчера (15)

Мъжете в България печелят повече пари, но жените вземат решенията за покупки

20 Май 2015 16:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 20 май 2015, 13:09
Под лиценза на creativecommons

В България мъжете и жените по-често плащат самостоятелно за своето хоби, но за сметка на това постигат най-голямо съгласие в решенията за храната, показва проучване на дружествата ПРОФИ КРЕДИТ

При две трети от българските домакинства (64%) мъжете имат по-високи доходи от жените, докато в Чехия силният пол осигурява прехраната при три четвърти от двойките (74%), в Словакия при 71%, а в Полша – при 66% от семействата. Въпреки че в България е най-малък делът на двойките, които разчитат на доходите на мъжете в сравнение с другите три източноевропейски държави, българските домакини имат най-малка дума при разпределянето на финансите – тяхното мнение е решаващо при едва 18% от семействата спрямо 23% от полските семейства и 21% от словашките и чешките семейства.

Това показва  международно проучване, осъществено от дружествата ПРОФИ КРЕДИТ. Изследването е насочено към семейните финанси и е направено в началото на 2015 г. в четири европейски държави – България, Чехия, Полша и Словакия.

Българските жени печелят повече от чешките, словашките и полските представители на нежния пол. Вероятно това е и причината в България най-голям дял от двойките (15%) да декларират еднакви доходи на членовете от семейството. Жените в полските домакинства по-често отколкото в другите страни имат по-високи доходи от мъжете - при почти една четвърт от семействата. 

"Макар че и в четирите държави мъжете печелят повече, техните нежни половинки вземат решенията за покупки. Думата на жените е решаваща при покупките на дрехи, детски продукти и храни, докато мнението на мъжете се чува повече при разходите за хоби, издръжката на живота и домакинските уредите", обобщава резултатите от проучването Ондржей Локвенц, глобален маркетинг директор на дружествата ПРОФИ КРЕДИТ.

Жените решават какви да бъдат разходите за почивки, храни, облекло и детски стоки.

Като правило мнението на жените е определящо в решенията за почивки, покупка на храни, дрехи и детски стоки, докато думата на мъжете надделява, когато трябва да се разпределят разходите за хоби, за издръжка на живота и за домакински уреди. 

Проучването показва, че поляците по-често от останалите двойки вземат решенията за покупките съвместно и в най-голяма степен плащат за покупките заедно. За разлика от тях в България е най-голям делът на мъжете, които самостоятелно решават как да разпределят семейните финанси - почти една четвърт от обвързаните мъже постъпват така, и респективно е най-малък делът на жените, които имат решаващата дума по финансовите въпроси – едва 18%. В останалите държави това се случва при над 20% от семействата. 

Проучването показва, че в България е най-голям делът на мъжете и жените, които самостоятелно решават какви разходи да направят за своето хоби – във всяко трето домакинство (28%) мъжете сами вземат решенията, а при 20% от двойките това правят жените. 

В България има най-голямо единомислие, когато се взимат решенията за покупка на храни. Във всяко второ домакинство решават заедно как да пазаруват храни, докато в Полша и Словакия това е практика за 47% от двойките, а в Чехия – за всяка четвърта двойка (42%).  

В България, Чехия и Словакия една трета от мъжете отговарят за разходите по дома, хобито, домакинските уреди и ваканциите. Близо една трета от жените правят плащанията за детските продукти и дрехите. Поляците най-често си поделят по равно разходите при отделните покупки. Прави впечатление, че представителите на нежния пол в България по-често от жените в  останалите държави са готови сами да поемат разходите за хоби и почивка. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив