22 Октомври 2021, 06:02 Днес (0) | Вчера (15)

Калфин: Има разбиране в кабинета, че са нужни коледни добавки за пенсионерите

07 Октомври 2015 13:10 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 7 октомври 2015, 12:07
Под лиценза на creativecommons

Ако с парите, които разполагаме, решим да се плащат надбавки за всички деца, това ще намали размера им, уточни социалният министър

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин се надява да има коледни добавки за пенсионерите и по думите му има разбиране в правителството, че са необходими.

Той обаче уточни, че всичко зависи от възможностите на бюджета.

"По колко пари ще бъдат зависи от министъра на финансите и от това към края на годината с какъв допълнителен ресурс може да се разполага”, коментира в предаването "Тази сутрин” по bTV Калфин. Като видим какъв е ресурсът, ще ги разпределим, допълни той. Според него е справедливо това да е подпомагане за хората с най-ниски доходи.

Около 860 000 деца получават детски добавки, това са около 70% от децата в България и за това отива значителен ресурс. Ако с него решим всяко дете да получава, това означава да бъдат по-ниски детските добавки, а не мисля, че има логика в това, посочи социалният министър. Той призна, че укриването на доходите е голям проблем.

Хората, които са се пенсионирали през 90-те години, получават несправедливо ниски пенсии. С всички усилия, които полагаме, се опитваме, доколкото може, да компенсираме това, изтъкна още Калфин пред bTV.

Средната пенсия в България е 336 лева и пенсията за стаж и възраст зависи от продължителността на осигуряването и от заплатата, на която са се осигурявали. Много казват: През 90-те години ние работихме на черно. Но има хора, които са работили на светло. Справедливо ли е тези, които са внасяли осигуровки, да получават същите пенсии като тези, които не са, попита социалният министър.

Според новите промени в Кодекса за социално осигуряване хора с необходимия стаж, но недостигната възраст могат да се пенсионират до една година по-рано. Ако ползват цялата година, това ще намали с 4,8% пенсията им, изчисли Калфин.

Справяме се с бежанците според възможностите си, заяви още Ивайло Калфин. Той уточни, че парите за бежанците у нас идват от ЕС и от националния бюджет.

Това са хора, на които държавата известно време трябва да осигури настаняване и топъл обяд. Вие какво предлагате – да бъдат оставени и да ходят по улиците, без да бъдат настанени? Това по-добре ли е за обществото, запита той.

Европейската политика за бежанците не трябва да бъде на решаване на криза, а на предотвратяване на криза, смята министърът.

В момента Европа стимулира не бедните бежанци, които са избягали от войната и няма къде да отидат, а тези, които могат да си платят трафика до Европа и имат предпочитания в коя европейска страна да отидат, е мнението на Калфин.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив