28 Октомври 2021, 14:35 Днес (9) | Вчера (14)

Борисов се скарал на Калфин, изключението за осигуровките в цигарения бранш няма да бъде прието

21 Октомври 2015 15:12 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 21 октомври 2015, 15:17
Под лиценза на creativecommons

Предложението за по-ниски осигурителни прагове в осигурителния бранш, предложено от вицепремиера и министър на труда Ивайло Калфин, няма да бъде прието

Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български медии в Мадрид, където участва в конгреса на Европейската народна партия. 

"Снощи съм се скарал на вицепремиера Калфин, след като разбрах за осигурителните прагове и изключението, което се прави за тютюнопроизводителите. Така че това няма да бъде прието. Това го гарантирам", е казал премиерът, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

До реакцията му се стигна след като Калфин предложи увеличение на осигурителните прагове със 7.5% в 37 сектора на икономиката с изключение на цигарените фабрики като се аргументира със спад на икономическите показатели в сектора. Предложението му беше тълкувано като лобистко в полза на "Булгартабак", където акционер е депутатът от ДПС Делян Пеевски, и "Кингс табако", свързана със собствениците на "Винпром Пещера". В двете компании работят две трети от заетите в сектора. (бел. ред. Борисов говори за тютюнопроизводителите, чиито осигурителни прагове спадат към сектор "Растениевъдство", но вероятно има предвид работещите в сектора "Производство на тютюневи изделия",  за които се отнася предлаганото от Калфин изключение.)

"И се надявам друг път, когато има подобни желания или анонси в публичното пространство, защото това не е минало нито на съвет, нито на тристранка, да бъда уведомяван", каза Борисов и подчерта, че е поел пасиви, за които изобщо не е знаел.

По думите му, двамата с министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин имат прекрасни отношения и въпросните текстове ще бъдат премахнати. 

Министър-председателят коментира и темата с мигрантската криза  и изрази притеснение, че малцина от задържаните в България са бежанци от Сирия. "На нашата граница задържаме преди всичко афганистанци, пакистанци, което няма нищо общо с войната в Сирия. Това ме притеснява повече. Това са все млади хора, които са били в Иран, в Ирак, на други места, и сега влизат организирано - само мъже. Така че сме много нащрек в тази област", заяви българският премиер. 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив