04 Декември 2021, 11:56 Днес (0) | Вчера (14)

НСТС ще обсъжда промени в наредбите за пенсиониране и за осигурителните вноски

22 Февруари 2016 09:00 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 февруари 2016, 09:04
Под лиценза на creativecommons

Измененията са следствие от новите условия за пенсиониране, които изискват по-висока възраст и стаж от началото на тази година

Промени в наредбите за пенсиониране и плащане на осигурителни вноски ще разгледа Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/. Измененията са следствие от новите условия за пенсиониране, които изискват по-висока възраст и стаж от началото на тази година.

Социалните партньори ще утвърдят с промените в редица наредби новите условия за пенсиониране, свързани с по-високия стаж и възраст за всички категории труд, и въвеждането на възраст за пенсия за служителите в силовите ведомства. Определено е и как ще се изчислява пенсията при по-ранно с една година пенсиониране, при недостигаща възраст, което също е факт от началото на годината. С промените ще се регламентира още, че от два на един месеца намалява срокът, в който следва да се отстраняват нередности, при липси, свързани с подадени документи за пенсиониране.

При заявления за отпускане на инвалидна пенсия ще отпадне задължението да се представя копие от решението на ТЕЛК, съобщи БНР.

Социалните партньори ще разгледат и законопроект на депутата Петър Славов, с който се предлага, когато работодателят реши да изплати изцяло за своя сметка осигуровки и данъци на работниците си, които по закон се плащат от тях, тези разходи да се признават от НАП и да се приспадат от данъците на фирмата. Често пъти бизнесът, за да задържи висококвалифицирани работници, поема и плаща техните осигуровки, за да увеличи разполагаемия доход . Към момента това не е забранено, но не се признава за разход на фирмата.

Валери Симеонов и група депутати предлагат моряците, плавали 10 или 15 години под български флаг и работили при условията на първа и втора категория труд, да се пенсионират по-рано при условията за съответната категория.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив