28 Януари 2022, 10:45 Днес (3) | Вчера (12)

Започва разпределянето на близо два милиона лева, събрани от дарители за Хитрино

28 Декември 2016 11:20 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 28 декември 2016, 09:53

Това ще стане чрез обществен съвет, който предстои да изготви своя програма за управлението на финансовата помощ

Започва разпределянето на близо два милиона лева, събрани от дарители чрез Българския червен кръст за подпомагане на жителите на шуменското село Хитрино. Това ще стане чрез обществен съвет, който предстои да изготви своя програма за управлението на финансовата помощ. В обществения съвет влизат омбудсманът Мая Манолова, кметът на Хитрино Нуридин Басри, представители на църквата и на мюфтийството, както и на обществените медии. Сумата, дарена чрез съобщения е 1 милион и 27 хиляди лева, а по банков път са били преведени 923 хиляди лева, предаде БНР.

В предаването "Преди всички" председателят на БЧК Христо Григоров увери, че до момента една стотинка не е излязла без решението на този обществен съвет. "След сериозен анализ на нуждите в Хитрино съветът ще вземе решение за реалното изразходване на тези средства, като излиза с протоколи, които ще бъдат публични и ще се изпращат до медиите. Така хората ще бъдат спокойни за дарените от тях средства", обясни Григоров. Той допълни, че между държавните институции е необходимо съгласуване, за да се изразходват средствата по-ефективно.

Хората в Хитрино може би имат много голяма нужда от морална подкрепа. Това, че цяла България се съюзи в този тежък момент за тях е изключително важно. Второ – имат нужда от храна, каза Светослава Борисова, която е секретар на обществения съвет на Хитрино.

Всеки ден даваме топъл обяд от набирателната сметка на общината на всички хора от селото в обособената обществена кухня, пристигат и много дарения, разказа Борисова.

Някои се настаняват във фургоните, други отиват при свои близки с оглед на сезона. Във фургоните има две стаи с малък кухненски бокс и санитарен възел. Вътре е приветливо, сподели свои впечатления Светослава Борисова: "Убедена съм, че времето лекува. Селото ще се възстанови и ще стане много по-красиво. С времето нещата ще се променят. Може би няма да забравят тези, които загубиха своите близки".

Според Стефан Стефанов, който е жител на Хитрино, разединението между хората там става все по-голямо и възникват дрязги заради действия на отделни жители на селото, които по думите му нямат съвест. Стефанов, който в деня на трагедията помагаше на местните жители и на пожарникарите, се чувства засегнат и дори обиден от отношениета на хора от селото и допълни, че никой досега лично не му е благодарил за стореното: "В момента хора, които не живеят в Хитрино, се нареждат за храна, плачат, молят се за помощи. А в момента работят в Холандия, Германия, просто се появиха тук изневиделица". Дано да бъдат усвоени парите, както трябва, защото тези пари са мъката, сълзите, даже кръвта на хората, заяви емоционално Стефанов.

В тежката железопътна катастрофа в началото на декември в Хитрино изгубиха живота си седем души. Тогава цистерни от влаковата композиция се взривиха непосредствено до домовете на хората и предизвикаха тежки разрушения. Пострадалите от експлозията все още се лекуват и възстановяват.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив