27 Януари 2022, 05:32 Днес (0) | Вчера (10)

Антидискриминационнта комисия излезе със становище за мерките, свързани с COVID-19

22 Октомври 2021 16:56 ИНСМАРКЕТ по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 22 октомври 2021, 17:06
КЗД

Непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица чрез въвеждането на зелен сертификат трябва да е съобразено с принципа за пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани

Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе със становище за мерките, свързани с COVID-19. "Създалата се ситуация в страната поставя предизвикателства, както пред гражданите, така и пред институциите. Налагането на мерки от министъра на здравеопазването поставят ограничения, които несъмнено целят запазване на живота и здравето на гражданите на територията на Република България.  Защитата на общественото здраве като национална кауза всъщност е детерминирана от предприетите мерки на държавата за индивидуалната защита на живота и здравето на всеки гражданин", се казва в позиция на Комисията. Правото на живот е основно и неотменимо право, като е допустимо в някои случаи защитата му да изисква ограничаването на други права. Това обстоятелство обаче не променя изискването, че мерките следва да бъдат единствено необходимите за ограничаване или предотвратяване на нежеланите ефекти.
Безспорна е необходимостта от приемане на адекватни мерки при наличие на заплаха, застрашаваща живота и здравето на гражданите, като тези мерки следва да са пропорционални с оглед преследваната цел. Принципът на пропорционалност и съпътстващите го мерки трябва да намерят своето приложение към отделните групи лица, ползващи се с конкретни, характерни за групата специфични нужди (например, противопоказания за ваксиниране, установено преболедуване по друг от приетия със заповедта метод, наличие на антитела без регистрирано заболяване на лицето, лицето да в процес на ваксинационен курс и др.).
КЗД подчертава още, че за да се избегне дискриминация на тези, които не са ваксинирани, и поради посочените по-горе причини, държавата в лицето на компетентните органи следва да гарантира универсални, достъпни, навременни и щадящи мерки, които да не предизвикват особена тежест за гражданите, както от финансово или социално, така и от времево или друго естество, различно от обикновените ограничения, които гражданите търпят в ежедневието си при създадената обстановка.
Непропорционалното и нееднакво третиране на всички лица, независимо от здравния, имунизационния или какъвто и да било друг статус чрез въвеждането на изискване за наличие на зелен сертификат трябва да е съобразено с принципа за пропорционалност, като мерките бъдат навременни, обществено необходими и социално оправдани, казват още от КЗД.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив