16 Октомври 2021, 06:09 Днес (0) | Вчера (4)

Комисия решава спорове с банки

09 Юли 2013 08:48 в. Стандарт по статията работи:
A+ A-
Последна редакция: 9 юли 2013, 08:48

Засилват ефективността на регулаторни органи

Чисто нов отдел в Комисията за защита на потребителите ще има амбициозната задача да решава извънсъдебно спорове между потребители и търговски банки у нас. За целта бюджетът на КЗП ще бъде увеличен, за да се подобри административният и функционален капацитет на ведомството. Това заяви за "Стандарт" Йордан Цонев, председател на комисията по бюджет и финанси към парламента. По думите му търговските банки в страната също ще дадат съгласие за създаването на това ново звено. По идеята вече се работи усилено, като до една седмица би трябвало предложението да е изготвено. За да бъде реализирана подобна инициатива, ще бъдат нужни и законови промени, които трябва да бъдат гласувани от депутатите в парламента. С това обаче не се изчерпват промените. До месец септември тази година ще бъде изготвен пакет от предложения, засягащ и другите регулатори в страната - Комисията за защита на конкуренцията, Комисията по финансов надзор, Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, каза Цонев. По думите му целта на тези предложения е да се засили ефективността на всички регулаторни органи.
"Никой не е коментирал с мен тази идея. Но приветстваме решението. През последните шест години бюджетът на КЗП е намален с около 40%, а работата в този период се е увеличила многократно", коментира Веселин Златев, председател на КЗП.
Един спор се решава по два начина - чрез споразумение или чрез съд, а КЗП не е страна в един договор между потребител и финансова институция, коментира за "Стандарт" банкер, пожелал анонимност. Според него е логично КЗП да получи подкрепа и да засили техническия си капацитет, за да може да помага на потребителите по-ефективно. Например при евентуален сериозен проблем това ново звено би могло да повдигне групови дела срещу банки. В крайна сметка плановете за засилване на административния и функционален капацитет на КЗП имат за цел да се осигури помощ на потребителите в търговски спорове с банки, а не да отсъжда окончателни решения, става ясно от думите на банкера.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив