23 Октомври 2021, 05:24 Днес (0) | Вчера (15)

Възрастта и вноската за пенсия растат плавно

23 Март 2015 08:50 в. Монитор по статията работи: Insmarket
A+ A-
Последна редакция: 23 март 2015, 08:51

Социалният министър с 30 мерки за стабилизиране на системата

Пенсионната възраст, както и вноските за старини неминуемо ще бъдат увеличени, но това ще става бавно и при пълен консенсус между социалните партньори. Това обяви вчера вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин, като обеща, че до края на месеца проектът за реформа в пенсионната система ще бъде готов. "Той съдържа над 30 предложения, чиято цел е да стабилизират системата и да я направят независима”, обясни Калфин. Всяка една от мерките щяла да премине през публично обсъждане и през консултации за изчистване на всички детайли. Очакванията на вицепремиера са цялостният пакет за реформа да влезе в НС в началото на май.

"Работещите в трета категория труд трябва да се пенсионират на 65 години”, категоричен бе Калфин. Тази позиция той отстояваше още при стартирането на срещите със социалните партньори в началото на годината. Идеята му е пенсионната възраст да пълзи с по два месеца от 2016 г., въпреки че работодатели и политици настояваха за по-стръмна скала. Според схемата на социалния министър от догодина жените ще излизат в заслужена почивка на 60 години и 10 месеца, а мъжете - на 63 години и 10 месеца. От 2017 г. обаче пенсионната възраст за представителите на силния пол ще нараства още по-плавно - с по 1 месец, а за жените ще остане с по 2 месеца на година. Така заложената цел трудещите се в най-масовата трета категория да излизат в заслужена почивка на 65 г. ще се постигне през 2037 г.

Вчера Калфин отчете, че през 2014 г. средната възраст на хората, които са излезли в пенсия, е 57 години и 4 месеца, и подчерта, че тя е твърде ниска. По думите му, ако се запази сегашната система, при настоящата демографска картина след 10-15 г. възрастните ще бъдат обречени на съвсем мизерни пенсии.

"Очевидно е, че промени трябва да има, защото пенсионната система е един баланс, в който освен счетоводство и финанси има и справедливост”, коментира социалният министър.

Той подчерта още, че сред 30-те мерки има и предложения за по-ранно пенсиониране на хората, на които не им достигат години.

Калфин посочи също и необходимостта от увеличаване на вноските, но също както възрастта – плавно и за по-дълъг период. Идеята му е в следващите 12 години осигуровките за старини да се увеличават с по 0,5%, а тези срещу риск от безработица - с по 0,2%, като повишаването да става през година.

Почасова заетост с ваучери ще бори безработицата
Проект за почасова заетост с ваучери, който ще бори безработицата по места, стартира най-късно до лятото. Това съобщи вчера вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин във Велико Търново. По думите му основната цел ще бъде да се осигури работа на обезкуражените хора. Моделът с почасова заетост с ваучери бил ключов за райони, в които общините са основният работодател. "Има много общини, особено по-малките, в които програмата на кметството за публична заетост е единствената възможност. Това е и очакването на обществото ние да потърсим варианти за трайна заетост за хора, които да не бъдат наемани за по два-три месеца, а да може да работят повече. Принципът вече ще бъде за извършена работа”, уточни Калфин. И допълни, че се предвижда възможност хората, включени в проекта, да получават осигуровки и да им се отчита трудов стаж. Вицепремиерът поясни, че почасово ще могат да се наемат хора например за гледане на възрастни и за помощ в домакинствата. Търсела се възможност програмите за заетост да бъдат насочени и към земеделските производители, които често са единствени работодатели в своите райони.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 11 Септември 2020
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.6506
GBP 2.4796 2.4887 2.1354
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив