27 Септември 2024, 07:21 Днес (0) | Вчера (0)

2004-та - годината на големия здравен застой

08 Април 2005 09:15 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Здравноосигурителните компании работят въпреки условията

Април е време за анализ на годишните отчети. Здравноосигурителните компании вече подреждат картината на сектора в цифрово измерение - нови клиенти, подновени договори, приход, плащания. Всяка компания е направила за себе си извода за изтеклите 12 месеца, предстои сравняване на данните. И въпреки че повечето дружества ще отчетат положителни резултати, общата картина дава усещане за застой. Пациентите, както и преди, са все толкова индиферентни към резултатите на пенсионните компании, изпитвайки на собствен гръб тежестта на неясната ситуация.
2004 г. се оказа поредната порция миш-маш в родното здравеопазване - системата продължи да буксува в своята законова неопределеност. 2.9 млн. граждани прекъснаха здравноосигурителните си права заради невнесени вноски. Пакетът "плащани" от здравната каса услуги продължи да се разпъва като балон на фона на сериозния хроничен финансов дефицит. Мисълта за контрол и управление на качеството пък изглеждаше като взета от филм за бъдещето. Работещите болници се изправиха пред невъзможността за адекватно функциониране. Като "десерт" с промените в Закона за застраховането се даде възможност на застрахователите да сключват медицински застраховки като основен продукт, което "изяде хляба" на здравните компании. Така в крайна сметка здравноосигурителните дружества оцеляха не благодарение на условията, а въпреки тях.
На фона на всички посочени негативи обаче през 2004 г. бяха лицензирани 6 нови доброволни здравноосигурителни компании. Специалисти в бранша оценяват потенциала на пазара на доброволното здравно осигуряване на около 500 млн. лв. В същото време се очаква отчетът на допълнителните здравни услуги да бъде в пъти по-малък. Така политическата система на монополни отношения в сектора му отреди мястото на един от най-сивите в икономиката. Затова и доброволното здравно осигуряване като че ли не достигна качествено до своите адресати.
Повечето сключени договори през 2004 г. бяха корпоративни. БЗОК "Закрила" АД отчете 26.42% ръст на броя на осигурените лица по едногодишни корпоративни здравноосигурителни договори спрямо 2003 г. и само 7.86% - при индивидуалните договори. Съотнесено към броя на активното население, осигурените са едва от около 1.07%.
Миналата година донесе на ОЗОФ "Доверие" АД 15.4 хил. осигурени по групови договори и едва 46 по индивидуални.
"Булстрад - Здравно осигуряване" АД отчете 11 пъти повече осигурени спрямо 2003 г., като 4.2 хил. са по корпоративни договори. Няма данни за индивидуални.
При ДЗИ АД от 7 хил. осигурени 9% са индивидуалните договори, които са си купили пакета "Болнична медицинска помощ", и 3% са индивидуалните договори за пакета "Медицински транспорт".
От началото на своята дейност през 2004 г. "ДОМ Здраве" АД обяви, че има сключени само корпоративни договори - 12 (с общо 8.8 хил. осигурени), по пакета "Интегрирана медицинска помощ и здравни грижи". Едва от април т. г. дружеството започна сключването на индивидуални договори пилотно в два региона - Кърджали и Сливен.
"Здравноосигурително дружество Планета" АД бе една от двете компании, отчели интерес към индивидуалното договаряне. За 2004 г. дружеството има 32 осигурени, като 20 са по индивидуални договори и 12 - по един групов.
И от "Български здравноосигурителен фонд" АД отчетоха засилващ се интерес на индивидуалния клиент. Затова и компанията насочи усилията си към развитието на индивидуалното, семейното и детското здравно осигуряване.
Концентрацията на корпоративните договори бе в няколко основни сектора - енергетика, телекомуникации и финанси ("БЗОК Закрила" АД, "Здравноосигурително дружество Планета" АД, "Булстрад - Здравно осигуряване" АД, ДЗИ АД), фирми с чуждо участие ("Булстрад - Здравно осигуряване" АД) и промишленост (ДЗИ АД, "ДОМ Здраве" АД). Обща е тенденцията клиентите да се ориентират към пакетите за профилактика и превенция, посочиха от компаниите.
Подадените данни са непълни и не може да се направи цялостен анализ на пазара заради нежеланието на останалите компании да афишират предварително резултатите си. Каквито и да са окончателните числа обаче, продуктът, наречен допълнително доброволно здравно осигуряване, си остана мъглив и неясен за клиента пациент. Той е изпаднал в пълно неведение какво се твори за и със здравето му. 2004 г. не само че не проправи път за разрешение на проблемите в сектора, но като че ли безхаберието на "ангажираните" още повече засили чувството на обреченост на живеещите в този хаос.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 26 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7472
GBP 2.4796 2.4887 2.3380
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив