28 Септември 2024, 20:26 Днес (0) | Вчера (0)

$60 милиарда помощи отпусна G-8 за Африка

11 Юни 2007 08:14 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Половината от обещаните средства ще отпуснат САЩ. Преузидентът Джордж Буш обяви това още преди разговорите в Хайлигендам. Останалите $30 млрд. ще бъдат осигурени от другите седем участници в G-8. На Германия се пада сумата 4 млрд. евро за период от 8 години, което прави по половин млрд. евро годишно от бюджета на федералното правителство

В последния ден от срещата си в Хайлигендам лидерите на Г-8 приеха пакет от помощи за Африка на стойност $60 млрд. Макар да не са изпълнили ангажиментите си спрямо африканските страни още от срещата им в Гленийгълз, осемте се ангажират с нови обещания. Средствата са предвидени за борба с болести като СПИН, малария и турбекулоза.
Половината от обещаните средства ще отпуснат САЩ. Преузидентът Джордж Буш обяви това още преди разговорите в Хайлигендам. Останалите $30 млрд. ще бъдат осигурени от другите седем участници в G-8. На Германия се пада сумата 4 млрд. евро за период от 8 години, които прави по половин млрд. евро годишно от бюджета на федералното правителство.
На срещата си преди 2 години в шотландския град Гленийгълз лидерите на най-развитите индустриални държави в света обещаха на африканските страни до 2010 г. да удвоят помощите си за развитие на африканския континент от $25 на $50 млрд. годишно.
Все още те са твърде далеч от набелязаната цел. На този фон германската канцлерка Ангела Меркел каза след среща с африканските представители в Хайлигендам:
“Ние сме в дълг към африканските държави да изпълним поетите към тях обещания. И ще направим това. От друга страна подчертахме, че имаме известни очаквания по за действията на самите африкански държави. От нашите партньори в Африка ние получихме обещанието, че ще имаме възможност сами да се уверим, какво е направено и какво още предстои да бъде направено.”
Германската федерална канцлерка е категорична, че са постигнати успехи по въпроса за защитата на климата. По думите й сега вече съществува ясен мандат за започване на преговори в рамките на ООН. Освен това лидерите на Г-8 са приели и много сериозно са оценили заключенията в Световния доклад за климата.
“Единни сме, че трябва да бъдат фиксирани дългосрочни цели за редукция на вредните газове”, заяви Ангела Меркел.
Пак по думите и, амбициозните цели на ЕС и Япония в тази област се приемат сериозно. В следващите години ще нараства и значението и ролята в този процес на развиващите се страни и страните в преход.
Като друга област с постигнат напредък Меркел определи подкрепата на G-8 за превенция на болестта СПИН в Африка. През следващите години ще бъдат отпуснати 60 млрд. долара за борба срещу СПИН, малария и турбекулоза. Освен това страните от G-8 са потвърдили ангажиментите си за реализиране на целите на Хилядолетието.
“Говоря за успешна среща на Г-8, защото смятам, че при германското председателство бяха приети широко-обхватни решения по ключови въпроси. Ангажирахме се да разглеждаме темите за растежа и отговорността във всичките им измерения, и смятам, че това личи ясно в заключителните документи от срещата”, каза още тя.
“Постигнахме напредък в борбата срещу климатичните промени. Той се състои в това,че вече имаме ясен мандат за преговори с механизмите на ООН. Всички страни участнички, вкл. гостите на срещата като Индия, Китай, Мексико, Бразилия и ЮАР, но така също и африканските държави, дадоха ясно да се разбере, че се чувстват ангажирани с темата, но всичко, което се прави, трябва да става в рамките на Обединените нации", подчерта Меркел.
"Второ – заключенията в Световния доклад на ООН за климата не само бяха приети, но сега стават основа за по-нататъшната ни работа. Ние сме единни в разбирането си, че са необходими дългосрочни цели за намаляване на вредните емисии, изпускани в атмосферата. Всички са съгласни и с това, че трябва много сериозно да обмислят ангажимента, който вече поеха страните от ЕС, Канада и Япония, до средата на този век да бъдат намалени наполовина количествата на изпускания въглероден двуокис.”
Германската федерална канцлерка обяви, че на следващата среща на G-8 в град Тояко на северния японски остров Хокайдо догодина такъв доклад ще бъде обсъден отново с официални представители на Африка. Тази година на срещата в Хайлигендам бяха поканени президентите на Алжир, Сенегал, Гана и Нигерия и председателят на Африканския съюз.
“От партньорите ни в G-8 ние очакваме да изпълнят обещанията си по спрямо Африка. А ние пък се ангажираме да направим всичко което е необходимо, за да можем да говорим за партньорство помежду ни. Ние предлагаме създаването на съвместен орган, който да следи дали даваните обещания биват изпълнявани”, заяви президентът на Гана Джон Куфур.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив