28 Септември 2024, 06:21 Днес (0) | Вчера (0)

Altria Group отделя Kraft Foods Inc. от холдинга до края на месеца

18 Август 2006 13:57 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Историята на Kraft Foods Inc. започва от 1767, когато Bayldon and Berry започнали да продават плодове на жителите на същия английски град – Йорк

Според аналитици, решението на окръжния съдия Гладис Кеслър по делото за нарушаването на законодателството, регулиращо дейността тютюневите компании ще отстрани последното юридическо препятствие пред решението на холдинговата структура Altria Group Inc. (MO) да извади подразделението си Kraft Foods Inc. (KFT) от състава на групата.
Късно снощи Окръжният съд постанови, че федералното правителство е обосновало твърдението си, че тютюневите компании в продължение на десетилетия са скривали от потребителите си вредата от пушенето.
Постановлението на апелативния съд попречи на Кеслър да задължи ответниците да изплатят огромни обезщетения.
Ръководството на Altira нееднократно посочваше, че изчаква решението на американския съд по лавината дела срещу тютюневите производители, за да отдели Kraft Foods Inc. като отделна структура.
Компанията заяви още, че не изключва вероятността да раздели бизнеса си на три групи.
Редица аналитици предполагат, че Съветът на директорите на Altria може да съобщи за отделянето на Kraft Foods до края на месеца. След излизането на съдебното решение, книжата на Altria се покачиха по време на електронната търговия на Ню Йоркската фондова борса с 3% до $83.20 на акция.
Altria Group, Inc. е холдинг, в който влизат компаниите Philip Morris Incorporated, Philip Morris International Inc., Kraft Foods Inc., Miller Brewing Company. Те се занимават с разработването, производството и продажбата на широк асортимент потребителски стоки. Продукцията на компанията включва цигари, преработени тютюни, широки спектър хранителни продукти, в т.ч. бира.
Дъщерната фирма Philip Morris Capital Corporation се занимава с финансови и инвестиционни операции. През декември 2000 г. беше завършено поглъщане на компанията Nabisco Holdings Corp. — голям международен производител на десерти, закуски и бакалийна продукция.
През 1985 г. става обединението между Philip Morris Incorporated и Kraft Foods Inc.
А началото на компанията, произвеждаща цигари е през 1848 г., когато Philip Morris, Esq. Открива малко магазинче за продажба на дребно на тютюн и тютюневи изделия на Лондонския Bond street. Първата цигара е произведена през 1854 г. През 1881 г. дружеството става публично. През 1902 г. Philip Morris & Co., Ltd. Се премества в New York на Broad Street, в Manhattan. По това време шеф на компанията е Gustav Eckmeyer.
Историята на Kraft Foods Inc., започва от 1767, когато Bayldon and Berry започнали да продават плодове на жителите на същия английски град – Йорк. През 1902 г. 1903 г. James L. Kraft започва да се занимава с продажба на дребно на сирене в Chicago, Illinois. През 1914 г. компанията открива манифактурно производство на сирене. През следващите години вследствие на нови съдружия започва масовото производство и на други хранителни продукти. Понастоящем Altria Group, Inc. владее 14% от световната търговия с цигари, като в САЩ процентът е по-висок.
На 6 юли тази година Върховният съд на щата Флорида отклони иск в размер на $145 млрд. срещу цигарени компании и отказа да го конституира като групов. След съобщението акциите на тютюневите производители рязко поскъпнаха. Войната между потребители, тютюневи концерни и застрахователи се води отдавна и с променлив успех.
В края на 2004 година Апелативният съд в щата Ню Йорк отмени решение, прието преди няколко години, по силата на което тютюнопроизводителите трябваше да изплатят на застрахователите няколко десетки милиона долара, припомня Dow Jones newswires.
Застрахователната компания Empire Blue Cross and Blue Shield подаде през 2001 година иск към тютюневия отрасъл, целящ да компенсира обезщетенията, изплатени на пушачи. Тогава съдът постанови, че производителите на цигари трябва да изплатят на застрахователя общо $17.8 млн.
На лидерите на пазара - Philip Morris, подразделение на Altria Group, и R. J. Reynolds, входяща в Reynolds American, се паднаха плащания за по $6 млн.
Адвокатите на тютюневите компании убедиха съда, че застрахователите нямат право да търсят компенсации за лечение на заболели пушачи от техните клиенти и съдът отмени предишното решение на федералния съд в Бруклин.
След като тютюневите компании подадоха апелация на решението през 2001 година, окръжният апелативен съд предаде делото в съдебната апелативна инстанция на щата.
Съдът трябваше да реши, дали "третата страна" в конфликта - застрахователите имат право да изисква компенсации от страната, която е нанесла вреда на здравето на пушачите. Съдебният състав от седем съдии единодушно решиха, че според законите на щата Ню Йорк, застрахователите нямат правни основания да претендират за изплащане на компенсации.
Съдът отклони аргумента на Empire Blue Cross, че застрахователите могат да претендират за компенсация по силата на Закона за защита на потребителите от 1984 година.
Съдът реши, че по този казус не е правилно да се прилагат разпоредбите на споменатия закон.
"Законът за защита на потребителите може да бъде използван само в случай, че самият пострадал се обърне към съда. Empire Blue Cross не е понесла преки щети", се казва в решението на съдебната инстанция.
Президентът и изпълнителен директор на Empire Blue Cross Майкъл Стоукър съобщи, че компанията е "разочарована" от решението на съда.
"Ние не се отказваме от иска, защото смятаме, че той е израз на нашата отговорност пред тези, които представляваме. Ние ще продължим да изискваме компенсации и в бъдеще, защото смятаме, че това е в интерес на заболелите, вследствие на употреба на тютюневи изделия", заяви Стоукър.
Според запознати, Empire Blue Cross, която заедно с други застрахователи планираше да съди тютюневите компании за обезщетения за над $800 млн., ще може да продължи съдебното им преследване. Но за да осъществи плановете си, ще се наложи да заведе дела от името на пострадалите пушачи, според решението на съда в Ню Йорк, а това няма да е лесно, коментира агенцията.
Ръководството на Philip Morris смята, че съдебното решение е сложило "точка" на спора. "Решението на съда означава, че не само се отменя предходното съдебно решение, а че делото е закрито", заяви вицепрезидентът на Philip Morris USA - Уилям Олемайер.
Blue Cross and Blue Shield губи трети подобен иск. През 1998 година съдилищата в Сиатъл и Чикаго вече отхвърлиха иск на компанията срещу тютюнопроизводители със заключението, че на самата компания не е била нанесена вреда вследствие на употреба на тютюневи изделия.
"Подобни искове могат да подават в съда само пострадали пушачи", на свой ред коментира изхода от делото вицепрезидентът на R. J. Reynolds Tobacco Мартин Холтън.
В края на миналата година правосъдието взе решение на практика аналогично на това от седмицата.
Тогава американски съд отклони колективен иск на общо 1.1 млн. пушачи на обща стойност $10.1 млрд. към американския тютюнев гигант Phillip Morris.
Представители на съдебната власт признаха за необосновани обвиненията в това, че компанията е мамила потребителите, посочвайки, че т.нар. “леки” цигари (light) са по-малко опасни за здравето, отколкото други блендове.
Върховният съд на щата Илиноис призна, че производителите на цигари имат пълното право да наричат продуктите си “леки” или “с понижено съдържание на катрани и никотин”. Появата на тези думи върху цигарените кутии не бива да се разглежда като опит за измама на потребителите, се посочва в съдебното решение.


Забележка: Стойността на книжата на Altria Group Inc. през последната година.


Източник: New York Stock Exchange

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив