30 Септември 2024, 10:31 Днес (1) | Вчера (1)

Ernst & Young: IPO пазарът през 2009 г. остава на нивата от миналата година

09 Декември 2009 16:31 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Привлечените през първите 11 месеца на годината средства са за $94,9 млрд., практически съвпадайки с миналогодишния показател - $94,6 млрд.

Глобалният пазар на първично публично предлагане на акции (IPO) след месеци стагнация, започна в рамките на второто полугодие да набира скорост, се посочва в обзор на одиторската компания Ernst & Young. "Основните фактори за ръст станаха сделките на азиатски и южноамерикански компании. В резултат на листинга на тези дружества бяха привлечени $68,6 млрд., което представлява 72% от съвкупния обем сделки IPO", се посочва в годишния доклад на Ernst & Young.
Броят на сделките в периода януари-ноември се свива рязко, като процедура по предлагане са минали едва 459 компании, спрямо 740 през същия период на миналата година. В същото време привлечените през първите 11 месеца на годината средства са за $94,9 млрд., практически съвпадайки с миналогодишния показател - $94,6 млрд. Според прогнозите на Ernst & Young, към края на годината обемът сделки на IPO пазара трябва да надхвърли $100 млрд.
През 11-те месеца обемът IPO в Северна Америка се свива с 38% - до $16,6 млрд. при $26,6 млрд. за същия период на миналата година. От началото на 2009 г. листинг са минали едва 66 нови компании или 10% от общия брой на тези сделки в световен мащаб. Обемът е за скромните $5 млрд. През 2008 г. съотношението достигна 22% - в рамките на 160 първични предлагания бяха привлечени $13,6 млрд. Освен това рязко пада активността на първичните предлагания в страните от Близкия Изток - до $2,1 млрд. привлечени средства в хода на 16 регистрирани IPO . Година по-рано сделките бяха 51 на стойност $13,1 млрд.
Първичните публични предлагания на пазарите в Азия преживяват своя разцвет на фона на излизането на местните икономики от рецесия и възстановяването на капиталовите пазари.
Това разчиства почвата регионът да започне да се превръща в основно място за набиране на капитал за компаниите в света, коментират агенциите.
Но за разлика от последния азиатски бум на IPO преди две години, според аналитиците ценообразуването в сегашните условия е ключов фактор, който ще позволи да се избегне последвал срив на цените на акциите, което е от изключителна важност при сегашната неопределеност на икономическата ситуация.
„Инвеститорите запазват желанието си да влагат в акции. Мнозина търсят обекти за инвестиции на наличните си, които продължават да растат“, коментира главният специалист по инвестициите в австралийската Souls Funds Management Франк Виланте. Китай отново е водещ пазар за IPO в региона.
И макар Австралия, Индия и Южна Корея също да привличат множество първични публични предлагания на акции, те не могат да се мерят нито с Хонконг, нито с материков Китай по обем на сделките. Като пример може да бъде дадено най-голямото за тази година  IPO – това на китайската China State Construction Engineering Corp. за $7,3 млрд., чиито резултати надхвърлиха и най-смелите очаквания.
При това редица други предлагания не бяха по-малко впечатляващи.
През второто полугодие активността в сектора в САЩ се засилва рязко, а в началото на последното тримесечие и в Европа, което получи положителни отзиви на пазара, посочва Ernst & Young. По данни на одитора лидери по брой първичните предлагания станаха сектори като индустриалното производство, преработвателната индустрия и секторът на високите технологии. За сметка на това 50 на сто от общия обем на привлечените средства се формират от секторите на финансовите услуги, индустрията и недвижимата собственост.

Хонконгската фондова борса се превърна в световен лидер по брой проведени първични публични предлагания на акции през 2009 година.
Към 8 декември в хода на IPO на борсата бяха продадени книжа за $26,8 млрд. При това по този показател борсата в Хонконг значително изпреварва Нюйоркската фондова борса NYSE, където нови компании успяха да привлекат едва $17,1 млрд. Шанхайската борса се нарежда на трето място с $14 млрд.
Борсата в Хонконг става световен лидер по този показател за година за втори път в историята си. За първи път това се случи през 2006 година, когато в хода на предлаганията бяха набрани малко под $44 млрд. И тази година рекордът беше поставен благодарение на китайски компании. Само в хода на IPO си Metallurgical Corp of China и China Minsheng Banking Corp., набраха $9 млрд.

БР

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив