28 Септември 2024, 04:25 Днес (0) | Вчера (0)

Kohlberg Kravis Roberts & Co. разби собствения си рекорд

10 Август 2006 09:30 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Американската инвестиционна компания обяви в края на юли че в консорциум с компаниите Bain Capital LLC и Merrill Lynch & Co. (MER) е подписала споразумение за придобиването на оператора на лечебни заведения HCA Inc. (HCA) на стойност $33 млрд.

По данни на агенция Bloomberg, през тази година компаниите, специализирани в придобиването и препродажбата на различни дружества със заемни средства (leveraged buyout, LBO) ще обявят сделки за рекордните $287 млрд. Година по-рано показателят достигна $265.5 млрд.
В периода 1996 - 2005 г.  доходността от инвестиции в специализираните в LBO фондове надхвърля с 24% средния показател на Capital International World Index, съставян от Morgan Stanley (MS). Обичайно в структурата на сделките на подобни компании присъства неголям дял собствени средства, но като цяло преобладават кредитите. По данни на Private Equity Intelligence Ltd.,  до края на годината инвестиционните компании могат да привлекат в специализираните фондове средства на институционални инвеститори за рекордната сума $170 млрд.
Досега за най-голяма сделка в историята на LBO се смяташе поглъщането на групата RJR Nabisco Inc. от KKR, състояла се преди 17 години.
Стойността на тази сделка тогава беше $31.3 млрд. Тази година KKR разби собствения си рекорд, след като на 24 юли, както писа Insurance.bg, Съветът на директорите й съобщи, че в консорциум с компаниите Bain Capital LLC и Merrill Lynch & Co. (MER) е подписала споразумение за придобиването на оператора на лечебни заведения HCA Inc. (HCA) на стойност $33 млрд. Цената на предложението надхвърля с 7 процента пазарната капитализация на  HCA към момента на закриването на борсовата търговия в петък вечерта. Към края на сесията на Ню Йоркската фондова борса капитализацията на медицинската компания достигна $19.5 млрд.
Освен сумата, платена кеш, инвеститорите приемат за свои задълженията на HCA, които са за около $10 млрд. Почти по същото време KKR обяви, че води преговори за придобиването от France Telecom SA на 54% от акциите на издателя на телефонни справочници PagesJaunes SA примерно за 3.3 млрд. евро ($4.2 млрд.).
Компанията Kohlberg Kravis Roberts & Co., KKR е основана преди 30 години. Сред най-големите й сделки могат да се посочат – придобиването на RJR, на датската телефонна компания TDC A/S, както и на американския софтуерен гигант Sungard Data Systems Inc. Към края на първото полугодие фондът й Millennium, основан през в 2000 г. е осигурил средногодишна доходност в размер на 55% (след изваждане на комисионните). Високата доходност по сделките LBO се обяснява с факта, че задълженията по обслужване на кредита се обслужват по определена договорена вече лихва, докато печалбата на компанията е ограничена единствено от конюнктурата на пазара и квалификацията на мениджърския екип.
Създаването на специализирани фондове в момента е широко разпространен инструмент за привличане на средства. Например в началото на май тази година KKR привлече $5 млрд., размествайки на Амстердамската фондова борса акции на специализирания фонд KKR Private Equity Investors, насочен към сделките LBO. Водещите сделки на Kohlberg Kravis Roberts & Co., с привличане на заемни средства (с изключение на обявеното придобиване на HCA):


Дата

Обем на сделката ($млрд.)

Придобитата компания

1989

31.4

*RJR Nabisco

29.5.2006

27

Kinder Morgan Inc.

30.11.2005

15.3

*TDC A/S

12.9.2005

15

Hertz Corp.

27.6.2006

12.3

Univision Communications Inc.

28.3.2005

11.4

*Sungard Data Systems Inc.

08.3.2006

10.6

* VNU NV

20.8.2002

7.1

Dex Media

17.3.2005

6.6

*Toys R Us Inc.

11.3.2005

5.8

Amadeus Global Travel Distribution


Забележка: *Сделки с участие на KKR
Източник: Bloomberg

Понастоящем инвестиционните дружества увеличават доходността на вложенията си за сметка на подобряване на ефективността на компаниите, чиито собственици са. Освен това за сметка на повишаване на активността на пазара на сливанията и придобиванията, разполагат с по-голям избор. Като пример само седем месеца след покупката на Hertz Global Holdings Inc., новият й собственик Clayton, Dubilier & Rice Inc. съвместно с Carlyle Group и Merrill вече готви IPO за водещата американска компания за отдаване на коли под наем.
KKR продаде след 15 години последните останали у нея книжа на RJR Nabisco. В края на 1994 г., началото на 1995 г. замени акциите на RJR срещу контролния пакет на Borden Chemical Inc.
Интересен факт е че постъпленията от сделки за придобиване и сливане оказват все по-съществено влияние върху финансовите резултати на финансовите компании. През първото тримесечие на годината, компаниите, специализирани в сделките LBO, са изплатили комисионни в размер на $726.5 млн. спрямо $510.5 млн. година по-рано. По-конкретно приходите на  Merrill Lynch и Citigroup от управление на първоначално предлагане на акции, емитиране на корпоративни облигации, са далеч по-ниски от консултиране на сделки по поглъщане и сливане.
Сред тези сделки се наблюдава още една интересна тенденция. Обикновено процедура на LBO преди няколко години беше придобиването на подценена компания, нейното преструктуриране и логично предлагане на книжата на тази компания на борсата впоследствие. Това беше и основната логика за извличане на печалба от тези сделки. През първото тримесечие на годината популярността на този вариант се понижава. През периода обемите на комисионните за организация на IPO, изплатени в хода на финализиране на сделки LBO, са в размер на $450 млн., което е с 42% под показателя от аналогичния период на миналата година. Фиксирането на печалбата все по-често започва да става чрез последващата препродажба на дадена компания на институционални инвеститори.
Като цяло може да се посочи, че активността на пазара LBO в огромна степен е следствие на общия глобален икономически подем и високата ликвидност на финансовите пазари. От една страна на пазара има немалко недооценени компании, подходящи за поглъщане, а от друга страна – значителни обеми свободни средства.
Като цяло водещите американски, а и световни инвестиционни компании не са обезпокоени от неотдавнашния срив на американския и световните фондови пазари и изразяват оптимизъм в средносрочен план.

Повече за пазара LBO на адрес: http://insurance.bg/news/?cat=news&cat_id=4&sn_id=30515

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив