30 Септември 2024, 06:36 Днес (0) | Вчера (1)

SEC може да предяви претенции срещу бившия шеф на AIG

06 Август 2009 15:47 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Морис Грийнбърг успява да умножи активите на застрахователя над хиляда пъти, придобивайки компании в 130 различни държави по света за над $50 млрд. до момента на напускането си през 2005 година

Бившият шеф на проблемния застрахователен гигант American International Group (AIG) Морис "Ханк" Грийнбърг, който управляваше компанията в продължение на 38 година плътно до оставката си на фона на получените обвинения в счетоводни измами, може да получи иск от страна на американската Комисия по ценните книжа и борсите - SEC след продължила повече от четири години разследване, съобщи агенция “Блумбърг”, позовавайки се на осведомени източници.
84-годишният Грийнбърг беше уволнен от компанията от съвета на директорите й през 2005 година след серия от проверки от тогавашния главен прокурор на Ню Йорк Елиът Спитцър относно презастрахователния бизнес. AIG по-късно преразгледа доходи в размер на $3,4 млрд., а през 2006 година изплати над $1,6 млрд. за урегулиране на конфликта с SEC, обвиняваща застрахователя в измама на инвеститорите. Самият Грийнбърг обяви преразглеждането на отчетността за ненужно и обеща да оспори претенциите на регулатора.
Междувременно Комисията по ценните книжа и борсите успя да доведе делото до съд, който призна четирима бивши топ-мениджъри на General Re и един бивш служител на AIG за виновни по всичките 16 пункта на обвинението, включително таен сговор, измами с ценни книжа и пощенски измами.
Грийнъбрг избегна правосъдие, макар, че някои прокурори го посочиха като участник във фиктивна сделка, позволяваща на AIG да увеличи размера на резервите в отчетността си с $500 млн. в периода 2000-2001 г., което е въвело в заблуждение инвеститорите.
По-рано компанията призна и за завишаване на печалбата си от десет на сто в периода 2000 по 2004 г. Разследването на SEC е свързано със сделката между AIG и презастрахователя General Re, извършена през 2000 година. Богатството на Грийнбърг надхвърля $1.9 млрд.
Целейки да поукраси финансовата си отчетност AIG е увеличила размера на резервите си с $500 милиона, които всъщност са били изплатени на General Re като компенсация за сделката.
В средата на декември 2005 година Спитцър започва да рови из събития с 35-годишна давност, като се опитва да докаже, че Грийнбърг се е облагодетелствал незаконно за сметка на благотворителна организация.
След като доказа, че със знанието на Морис Грийнбърг American International Group е лъгала инвеститорите, което доведе до преразглеждане на финансовата отчетност на компанията и до оставката на изпълнителния й директор, прокурорът на щата Ню Йорк – Елиът Спитцър обвини бившия бос на AIG в измама с активите на основателя на застрахователната компания – Корнелиус Стар, който почина през 1968 година.
В доклада на прокуратурата се посочва, че активите на Стар са били продадени значително под пазарната им стойност на компании, контролирани от Грийнбърг.
След транзакциите сумата е получена от благотворителната организация Starr Foundation. “При извършването на сделката е имало сериозен конфликт на интереси, доколкото Грийнбърг и другите директори на Starr Foundation са контролирали и продавача и купувача и бенефициара” – се отбелязва в доклада.
Всъщност са продавани активи на три частни компании, свързани с AIG, купувачи са контролираните от Грийнбърг C. V. Starr и Starr International, а бенефициар — Starr Foundation.
През юни 1970 година пакети от бермудските American International Underwriters Far East и C. V. Starr са продадени за $2 млн. Но по оценка на Morgan Stanley, направена тогава на базата на сравнение с цената, на която същите пакети са били препродадени на AIG, книжата са стрували не по-малко от $12 млн,, се посочва в доклада на прокуратурата.
През септември 1970 г. пакет от 20% от книжата на Starr International – инвестиционна компания, която изплаща основната чат от бонусите на топ-мениджмънта на AIG, е бил продаден едва за $3 000.
Същите тези активи на Starr International само няколко месеца преди това са били заменени с книжа на AIG на стойност $100 млн.
По този начин, 20 на сто от акциите на компанията се оценяват на $20 млн., а не на $3 000. По-късно за активите на Корнелиус Стар AIG е заменила акции на стойност $30 млн., които към 2005 година струват над $6 млрд.
За “наследството” на СТар са отговаряли няколко топ-мениджъри на AIG. Четирима от тях са живи и днес – Грийнбърг, Хютън Фриман, Джон Робъртс и Ернест Стемпъл.
И четиримата не се признават за виновни в машинацията. “Всеки от нас изпълняваше своя дълг пред К. Стар и благотворителната организация безвъзмездно и в съответствие с неговата воля и закона” – се посочва в тяхно съвместно заявление. Според пуснато тогава съобщение на агенция “Ройтерс”, четиримата коментират, че обвиненията на Спитцър са “абсурдни и политически подозрителни”. Обвинените смятат, че “Спитцър рови в събития, чиято давност отдавна е изтекла”.
Юристите на Спитцър напомнят, че тогава тези транзакции са били одобрени от Данъчната администрация на САЩ (IRS), съдът на Ню Йорк и прокуратурата на щата.
От своя страна Спитцър настоява, че през 1970 година на властите са били предоставени неверни данни, което ги е въвело в заблуждение и че в такъв случай срокът на давност не действа.
Прокуратурата също призовава да се проведе реорганизация на Starr Foundation, чиито председател на Съвета на директорите вече над тридесет години е самият Грийнбърг, както и да се започне проверка на прокуратурата. В същото време президентът на фондацията Starr Foundation Флоуранс Дейвис е заявила, че компанията вече е извършила мащабно разследване и че изобщо не съществуват планове за ново проучване.
Грийнбърг започва работа в AIG през 1960 година, а от 1967 г. е назначен за неин изпълнителен директор. Той започва да строи бизнеса по застраховане на имущество и злополуки с придобиването на National Union Fire Insurance Co., United Guaranty Corp. и HSB Group Inc.
По-късно под негово ръководство компанията започва да работи в областта на лизинга на авиационна техника след придобиването на International Lease Finance Corp. през 1990 година. Грийнбърг успява да умножи активите на застрахователя над хиляда пъти, придобивайки компании в 130 различни държави по света за над $50 млрд. до момента на напускането си през 2005 година.

БР

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив