28 Септември 2024, 00:26 Днес (0) | Вчера (0)

Автомобилният диктат на застрахователния пазар продължава

17 Май 2006 16:19 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Приходите от продажбата на „Гражданска отговорност“ са се увеличили с 52 на сто; българинът продължава да не застрахова своето имущество

Рекордни приходи отчитат застрахователните компании за 2005 г., става ясно от публикуваните преди няколко дни официалните отчети на Комисията за финансов надзор. Премийните приходи на компаниите и анализ на застрахователният пазар у нас за миналата бе направен за първи път в-к „КЕШ“ още в края на месец февруари т.г. Новото в докладите на КФН е разбивката на приходите на компаниите по видове застраховки и отчитане на други финансови показатели. Анализирайки публикуваната информация се потвърди прогнозата, че отново автозастраховките („Каско“, „Гражданска отговорност“ и „Зелена карта“) са доминирали на пазара. Приходите от тях формират около 65.43% от всички приходи в бранша. За сравнение с 2004 г. относителното тегло на приходите в автомобилното застраховане се е увеличило с около 4 пункта.
С втори резултат се нареждат застраховките „Щети на имущество“ и „Пожар и природни бедствия“, като техния дял спрямо общите събрани премии от компаниите се изчислява на 20.02 на сто. Приходите на останалите услуги може да се отчете като символично - за 14 основни групи застраховки приходите са малко над 12 на сто от всички приходи в бранша.

Най-голям дял на приходите на общозастрахователните компании през 2005 г. се пада на застраховката „Каско“ - 38.09 на сто. За сравнение през 2004 г., техния дял е бил 38.04%. Що се отнася до номиналното изражение на увеличението на приходите то е доста по внушително – цели 80 млн. лева. Причина за тези резултати са рекордните продажби на нови автомобили у нас през миналата година. В същото време вносът на автомобили втора ръка също поддържа високи нива като и там се забелязва тенденция да се внасят все по-нови и по-скъпи автомобили.
Безспорен лидер по приходи от продажба на „Каско“ е ЗД „Бул инс“, който държи 27.65 на сто от пазара на тази застраховка. Втори и трети са „ДЗИ-Общо застраховане“ и „Алианц България“ съответно с пазарен дял от 18.85% и 13.9%.
Освен с най-много приходи застраховката „Каско“ логично е водач и по изплатени обезщетения за миналата година – 167.813 млн. лв. или 53.5% от всички изплатени обезщетения. Сравнявайки процентно приходите и обезщетенията се вижда, че автозастраховката е доста рискова - с висока квота на щетимост. Най-много обезщетения свързани с нея през миналата година са изплатили компаниите, които имат и най-много приходи.
Най-чувствително увеличение на приходите през миналата година се забелязва при задължителната „Гражданска отговорност“ на автомобилисти – около 52 на сто. Приходите от нейната продажба са 22.33% от общите приходи.
Средната цена на застраховката през 2005 г. бе приблизително на нивата, на която тя се продаваше и година по-рано, което означава, че увеличението на приходите се дължи основно на по-големия брой продажби на застраховката. Този „феномен“ също има своето логично обяснение и то е, че държавата за първи път под натиска на ЕС предприе редица мерки, за да накара подлежащите на застраховане автомобилисти да си закупят и без това задължителната застраховка.
Лидер в продажбата на задължителната застраховка е „ДЗИ-Общо застраховане“ с пазарен дял от 22.25%. Втори е ЗК „Лев инс“ с 13.88%, а трети са „Булстрад“ с 9.84%. Въпреки големите маркетингови и рекламни усилия, свързани с „Гражданска отговорност“ на автомобилисти, премийните приходи на „Алианц България“ и отреждат едва шесто място.
Изплатените обезщетения свързани с „Гражданска отговорност“ са 47.831 млн. лв. или 15.25% от всички обезщетения.
Приходите от продажбата на третата автомобилна застраховка – т.н. „Зелена карта“ са малко над 46 млн. лв. или 5% от всички приходи. Лидер в продажбите при нея продължава да бъде „Булстрад“ с пазарен дял от 39.77%. Отношението на приходите към изплатените обезщетение на тази застраховка през миналата година е най-високо58.58 на сто. Цената на застраховката е доста висок, иначе целия пазар се равнява на около 20 хил полици годишно.
Сравнително ниско е и увеличението на премиите при тази застраховка, което показва, че явно тя е изчерпала своя пазарен потенциал. До 1-2 години пазарът на „Зелена карта“ силно ще се промени, тъй като се предвижда тя да е задължителна само за страни извън ЕС, а при пътуване в страни членки на съюза ще важи „Гражданска отговорност“ на автомобилисти.
Трета и пета по приходи се нареждат застраховките „Пожар и природни бедствия“ и „Щети на имущество“ съответно с 16.28% и 3.74% дял от общите приходи.
Отчитайки резултатите по имуществено застраховане за 2005 г. се натъкваме на една много притеснителна тенденция, а тя е, че приходите по застраховката „Щети на имущество“ са намалели през последната една година с около 30 на сто.
При застраховката „Пожар и природни бедствия“имаме увеличение на приходите, но то е повече от символично (едва 5.65%) на фона на сполетяващите нашата страна природни бедствия през последните 1-2 години.
Изплатените обезщетения по двата вида имуществени застраховки са 43.487 млн. лв. (или 13.86% от всички обезщетения), което е една много малко на фона на няколкото големи наводнения през миналата година. Този факт обаче има своето логично обяснение и то е, че едва между 4-8 процента от имуществото и селскостопанските земи у нас са застраховани, като по-голямата част от тях са собственост на юридически лица, а много малка и незначителна на частни лица.
В българската народопсихология битуваше максимата, че „моят дом моята крепост“. При положение, че приходите по застраховката покриваща риска кражба на домашно имущество са 3.74% от общите приходи, а на „Каско“ (която се сключва основно заради кражба на автомобилите) е 38.09%, явно през последните години се е променила ценностната система на българина и вече неговата крепост е личния му автомобил, който той цени десетократно повече от жилището си.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив