28 Септември 2024, 10:30 Днес (0) | Вчера (0)

Американските пенсионни планове инвестират агресивно в акции

21 Ноември 2006 11:11 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Според анализатори на Aon Consulting 62% от пенсионните активи на стоте най-големи американски компании през 2005 г. са били инвестирани в такива активи, в сравнение с 58% при двестате най-големи в Обединеното кралство

Американските мениджъри на пенсионни планове са по-агресивни от британските си колеги по отношение на инвестициите в обикновени акции на капиталовите пазари, показва проучване на Aon Consulting.
Според анализатори на аналитичната група 62% от пенсионните активи на стоте най-големи американски компании през 2005 г. са били инвестирани в такива активи, в сравнение с 58% при двестате най-големи в Обединеното кралство.
През 2004 г. тези числа са били отново 62% за САЩ и 59% за Обединеното кралство.
“Данните ни показват, че инвестициите на американските пенсионни планове в акции се запазва на относително еднакви нива през последните години, което сочи, че нивото на толерирания риск не се е променило, независимо от низходящата тенденция през 2001 г. и 2002 г.”, заяви вицепрезидентът на Aon Consulting Джим Скот.
Въпреки това се забелязва нарастване на интереса към международни капиталови активи, недвижимо имущество и други алтернативи финансови деривати за сметка на инвестициите в американския пазар, добави той.
Според него това се дължи на желанието на инвеститорите за диверсификация и по-високи приходи.
Според Aon Consulting при анализираните американски компании делът на пенсионните планове в общата им пазарна капитализация възлиза на 15% през тази година, в сравнение с 16 на сто през предходната 2005 г. Това ниво е значително по-ниско от характерните за Обединеното кралство 23%.
“Американският пазар от известно време очакваше да се извърши пенсионната реформа и тя ней-сетне е факт“, заяви Скот.
Според него интересът най-вероятно ще се пренасочи към инвестиции с фиксиран приход, за да се компенсират слабостите на инвестициите в акции.
Aon Consulting е специализирана в разработване на инвестиционните стратегии на пенсионни дружества и е подразделение на американската компания Aon Corporation. Дефицитът в пенсионните планове на водещите 100 британски компании, които участват в състава на базовия индекс на Лондонската фондова борса FTSE 100, се понижава чувствително. Това сочат публикуваните данни на Deloitte & Touche L.L.P.
Според публикуваните данни дефицитът в пенсионните планове на компаниите от FTSE 100 в края на третото тримесечие на годината се понижава до 60 млрд. британски лири ($103.7 млрд.), спрямо 110 млрд. паунда ($190.12 млрд.) три месеца по-рано. Aon Consulting посочи в паралелно проучване, че пенсионните дефицити на 200-те водещи британски компании, включително концерните от FTSE 100 са се понижили до 51 млрд. паунда ($88.52 млрд.) към края на септември, спрямо 73 млрд. ($128.04 млрд.) месец по-рано.
Deloitte & Touche L.L.P. е проучила балансите и състоянието на пенсионните фондове на компаниите в състава на фондовия индекс FTSE350, които са и триста и петдесетте най-ликвидни дружества на лондонската борса. "На повечето от тези компании ще са им необходими 12 години, за да приключат с дефицита в пенсионните фондове", - сочи докладът на Deloitte & Touche. Когато се разгледа внимателно този доклад, става очевидно ясно, защо правителството на страната избърза със създаването на новия регулатор на пенсионните фондове, коментира изданието.
Подкрепяната от федералното правителство на САЩ Корпорация за гаранция на пенсионните вноски (Pension Benefit Guaranty Corporation, PBGC) инвестира агресивно на американските капиталови пазари.
При близо 150 млн. работещи американци (според данните на американското Министерство на труда, в четвъртък миналата седмица – 16 ноември, безработните в страната са били 2.45 млн.), PBGC събра през 2005 година общо $1.45 млрд.
PBGC вдигна през текущата година тавана на изплащаните годишни пенсии с 4.5% до $47 659.08.  Планира се през финансовата 2007 година PBGC да вдигне леко базовата премия, събирана от всеки работещ американец. През текущата година премията е в размер на $30, а през идната финансова година ще се повиши до $31.
През 2005 година PBGC изплати общо $3.7 млрд. на 682 000 американски пенсионери. За сравнение – година по-рано сумата беше $3 млрд. на 518 000 пенсионери. Допълнително PBGC агресивно инвестира на фондовата борса. Въпреки това по традиция всяка година PBGC всяка година излиза “на червено”.
Миналата година Pension Benefit Guaranty Corporation съобщи за рекорден дефицит в бюджета си, който е достигнал $23.1 млрд. към края на финансовата година (31 март). Влошаването на финансите на PBGC принуди президента й Брадли Белт да се обърне към американския Конгрес за помощ, за да се излезе от ситуацията на практически фалит. PBGC е създадена за защита на пенсионните натрупвания на гражданите и единственият начин да изплува е да се предприемат спешни законодателни мерки от страна на Конгреса.
Повече от година в американския парламент престоява проектозакон, който би трябвало след приемането му да стимулира работодателите да превеждат средства по сметки на PBGC. По думите на шефа на Центъра на федералните финансови институции на САЩ (Center on Federal Financial Institutions) - Дъг Елиът, който проведе одиторска проверка на дейността на Корпорацията - "поместените във финансовия отчет на Pension Benefit Guaranty Corporation цифри безусловно сочат прогресиращото влошаване на състоянието на фонда за застраховане на пенсиите на американците.
По неговите прогнози, ако ситуацията се запази, към 2021 година средствата по сметките на корпорацията просто ще свършат. Влошаването на финансовото състояние на Корпорацията е предизвикано от проблемите в авиационния сектор, който е основен донор на PBGC.
В одиторския доклад са посочени и примерни обеми средства, които ще бъдат изискани от отделни компании от пенсионно-застрахователния сектор, които засега все още не са го направили.
Посочената сума по такива искания е в размер на $17 млрд. само за миналата финансова година. Корпорация за гаранция на пенсионните вноски е федерално самофинансиращо се предприятие.
Основната й задача е да гарантира изплащането на базови суми по определени типове частни пенсионно застрахователни програми в случай на прекратяване на изплащането им от дадена компания. Средствата по сметките й постъпват от работодателите и служещите, на базата на даден процент удръжка от работните заплати.  PBGC се управлява от Съвет на директорите, в който по правило влизат министрите на труда, търговията и финансите на САЩ.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив