28 Септември 2024, 06:23 Днес (0) | Вчера (0)

Балонът на стоковите пазари е пред спукване?

14 Септември 2006 09:10 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

А че подобен анализ не е лишен от здрав смисъл сочи и фактът, че много спекуланти започват да закриват дългите си позиции. Ако процесът на закриване на позиции по стокови фючърси приеме панически лавинообразен характер, то прогнози за петрол в порядъка на $40 за барел стават напълно основателни

Според експерти дългосрочният възходящ тренд на стоковите пазари, продължил рекордните пет години е към своя край. За това свидетелства започналия през май спад на цените на петрола, златото и другите цветни метали. От май тази година фючърсният индекс на Бюрото за стокови пазари (CRB Futures Index) се понижи общо с 12 процента. От гледна точка на техническия анализ, този спад е първата корекция на възходящия тренд, започнал през 2001 година.
Индексът, обхващащ цените на суровините, изготвян от инвестиционната компания Goldman Sachs също се повишаваше неизменно от 2001 до 2005 година, а от началото на годината се понижи с 5.1 на сто. Най-значително се понижиха цените на златото и захарта – с 20%, което също допълва картината на общия низходящ тренд на цените на суровините.
Ситуацията със захарта е доста интересна, тъй като от началото на годината започна бясно рали на цените, които достигнаха своя пик през февруари тази година.
И ако спадът на цените на захарта спрямо началото на годината е 20 на сто, то в сравнение с февруарския пик сривът е цели 40 процента. Що се отнася до златото, на 11 септември драгоценният метал поевтиня до рекордните $600 за унция, отбелязвайки 10 седмично дъно.
Във вторник цената на златото се понижи за пети пореден ден под натиска на силния долар и продължаващия спад на световните цени на петрола.
В края на търговията на Ню Йоркската стокова борса NYMEX, декемврийските фючърси на златото се понижиха с поредните $3 или на 0.5% до $594.30 за тройунция.
Цените на другите цветни метали затвориха разнопосочно. Декемврийските фючърси на среброто се понижиха с $0.10 или с 0.89% до $11.14 за унция. Октомврийските фючърси на платината се покачиха с $7.90 или на 0.66% до $1208.50 за унция.
Декемврийските фючърси на паладия също затвориха със спад – от $3.95 или с 1.25% на ниво $312.10 за унция. Декемврийските договори за медта се понижиха с $0.0445 или на 1.3% до $3.373 за фунт.
Това се случва, след като запасите от злато се понижават с 59 610 тройунции до 8.02 млн. тройунции. Запасите на сребро остават неизменни 104.4 млн. тройунции. Запасите на мед се повишават с 1 372 метрични тона до 13 330 метрични тона.
Цените на суровия петрол са близо до най-ниските за последните пет месеца, след като черното злато премина през най-дългата си серия на поевтиняване от 2003 г. насам.
На Нюйоркската стокова борса нефтът понижи цената си през последните шест дни на търговия. В петък суровият нефт с доставка през октомври загуби 57 цента, или близо 0.9 на сто до цена от 65.68 долара за барел по време на електронната търговия на борсата Nymex.
На пазара в Сингапур суровината се оказа само с 3.8 на сто по-скъпа спрямо нивата от септември миналата година. За последен път суровият петрол преживя подобна серия на спад през октомври 2003 г., когато цените се придвижиха надолу осем поредни дни. Общият спад при стоката е 4.2 на сто за периода след новината за подобряването на запасите на горива на САЩ.
Намерението на Иран да спре временно програмата си за обогатяване на уран също допринесе за успокояването на притесненията на петролния пазар и спада при черното злато.
Сорт brent в Лондон пък падна с до 56 цента до $64.77 за барел.
В сегашните условия се появиха краткосрочни прогнози за задържане на позициите на нефта малко над $60 за барел. Прогнозата на изпълнителния директор на австрийската ОМV Волфганг Рутенщорфер е дори за цена от $40 за барел през следващите три до пет години. Според него основният натиск за подобно низходящо придвижване ще е забавянето на търсенето, съчетано с по-голям производствен капацитет. За момента обаче тези фактори все още не се проявяват и през следващите две до три години цените на черното злато вероятно ще се задържат при сегашните си нива, обяви директорът на ОМВ. Прогнозата на Рутенщорфер е за цена на нефта между $60 и $70 за барел през този период и за рязко поевтиняване след това.
Цените на нефта в края на лятото се понижиха и след сравнително слабия ураганен сезон в САЩ. Възможността за възобновяване на доставките от американското находище "Прудхоу бей" още през октомври даде допълнително спокойствие на борсовите играчи.
ОПЕК ще задържи производството на нефт при сегашните му нива въпреки по-ниските цени на стоката. На срещата си във Виена Организацията на страните -износителки на петрол, реши да остави сегашния таван на производство при 28 млн. барела на ден. Към момента предлагането на петрол надвишава търсенето, но опасенията за нестабилност на пазара доведоха до решението на организацията да запази сегашните добиви.
При продължаващ спад на цените обаче намаляването на производствените квоти може да стане до края на годината, обявиха от ОPEC. В момента експертите от петролния сектор искат да определят дали спадът на цените е временен отговор на краткосрочни фактори или е начало на мечи пазар.
Ако анализът на състоянието на стоковите пазари не обхваща временни странични фактори, като геополитическата нестабилност, сезонни колебания на търсенето и предлагането на селскостопанските пазари, може да се види очевидното силно влияние на световния икономически ръст върху котировките на стоковите активи.
Взривът на цените на тези активи през последните години беше предизвикан от резкия икономически ръст, особено в страните с развиваща се икономика. В същото време цикличността на икономическите процеси диктува “необходимостта” от забавянето на този ръст. В голяма степен за това забавяне работят и Централните банки, които повишават лихвите в опит да се справят с инфлационния натиск.
Другата причина за “втвърдяването” на паричните политики е удържане на икономическия ръст, който е в основата на засилването на инфлационните показатели. Икономистът от инвестиционната компания Morgan Stanley (MS) Стивън Роуч коментира, че възходящият тренд на стоковите пазари е завършен и трябва да се очаква сериозна корекция.
Миналата седмица Федералният резерв на САЩ излезе с данни, показващи съвсем лек ръст на потребителските разходи в най-голямата в света икономика. Силният икономически ръст в Китай, който през последните няколко години стигна 9% и доведе до рекордно покачване на цените на някои метали, се очаква да затихне, след като централната банка продължи с повишенията на лихвите.
В следващите девет месеца цените на стоките ще продължат да спадат, отбелязва пред Bloomberg Тони Долфин от лондонската инвестиционна група Henderson Global Investors.
Не липсват обаче и по-оптимистични прогнози. Според анализатори от Goldman Sachs (GS) сегашното състояние на пазара не е нищо друго освен временна нестабилност. Със сигурност не сме в края на възхода на цените.
Ако в момента има понижение, то трябва да се използва като момент за покупки, отбелязва Джеймс Гътман от Goldman Sachs.
Световната икономика все още не е стигнала до дисбаланс, какъвто имаше по време на голямата инфлация през 80-те или пък пренасищането с инвестиции в технологиите през 90-те години, така че понижението на цените ще бъде ограничено, коментира Бен Дел от Sanford C. Bernstein & Co.
Освен всичко това, според някои експерти световните стокови пазари в момента са излишно прегрети и “справедливата” цена на петрола в момента трябва да е не $66, а $50. Това твърдят от Ню Йоркската компания Sanford C. Bershtein & Co. Според тях рекордния ръст на петрола до неотдавна се дължеше основно на спекулативните действия на инвестиционните фондове. Най-радикалните експерти дори прогнозират срив на цените на петрола до $40 за барел, което е почти два пъти по-ниска стойност от отбелязания през лятото рекорд в размер на $78 за барел.
А че подобен анализ не е лишен от здрав смисъл сочи и фактът, че много спекуланти започват да закриват дългите си позиции на стоковите пазари. Например Ospraire Management PLC през май ликвидира фонда си Ospraire Point, чиито стартов обем на активите беше в размер на $250 млн. За първите пет месеца активите на този фонд се понижиха с 29% основно заради грешки в прогнозите на цените на стоковите фючърси. Ако процесът на закриване на дълги позиции по стокови фючърси приеме панически лавинообразен характер, то прогнози за петрол в порядъка на $40 за барел стават напълно основателни.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив