28 Септември 2024, 22:19 Днес (0) | Вчера (0)

Бившият шеф на Световната банка си намери работа

06 Юли 2007 11:57 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Ексръководителят на СБ ще се труди над въпросите по предприемачеството и развитието на Африка

Бившият шеф на Световната банка (СБ) Пол Уолфовиц ще започне работа в политологическия център American Enterprise Institute във Вашингтон. По думите на директора на центъра Кристофър Демут, ексръководителят на СБ ще се труди над въпросите по предприемачеството и развитието на Африка, както и с реализация на редица проекти с привличане на частен капитал.
На 20 май след многобройни опити да се задържи на поста президентът на Световната банка Пол Улфовиц се съгласи да подаде оставка, с което да бъде сложен край на кризата, предизвикана от обвиненията срещу него в злоупотреби с длъжността, предаде Ройтерс. В изявлението му се казва, че ще се оттегли в края на финансовата година, или с други думи на 30 юни.
Оставката на Улфовиц, бивш зам.-министър на отбраната на САЩ и един от идеолозите на американската инвазия в Ирак през 2003 г., беше приета с нескрито одобрение от служителите на банката. По-рано разкритията на специална комисия, че президентът на банката лично е помогнал за издигането в кариерата на приятелката му Шаха Риза, предизвикаха вълна от недоволство сред работещите в институцията.
Според тях действията му не само подкопават самите устои на банката, но и са в пряко противоречие с подетата от него кампания за борба с корупцията. Освен това Асоциацията на служителите на банката заяви, че датата 30 юни е неприемлива, и настоя Улфовиц да бъде отстранен незабавно.
Въпреки нарастващия през последните няколко седмици натиск президентът на СБ отказваше до последно да се замисли за оттегляне от поста, твърдейки, че е станал жертва на дискредитираща кампания. Но след като загуби подкрепата както на развиващите се страни, така и на Вашингтон, който досега твърдо стоеше зад него, Улфовиц заяви в средата на миналата седмица, че е готов да преговаря за оставката си. В замяна обаче поиска от управителния съвет на банката формално да очисти името му от всички обвинения.
От своя страна съветът се съгласи да приеме уверението му, че е действал "етично и добросъвестно" в интерес на банката. По думите на говорителя на Белия дом Тони Фрато решението на Улфовиц да напусне поста си е било прието с неохота от страна на президента Джордж Буш. Вашингтон се съгласи с оставката едва след като е получил уверение от директорския борд, че ще позволи на САЩ да изберат нов президент на банката, който да поеме задълженията през оставащите три години от мандата.
Според редица медии обаче установената традиция шефът на Световната банка да се избира от САЩ може много скоро да бъде прекратена, тъй като в резултат на скандала все повече европейски страни призоваха за промяна в процедурата, като новият кандидат за поста да бъде избиран по заслуги, а не по националност. В отговор на исканията американският финансов министър Хенри Полсън заяви, че този път САЩ ще подходят по-внимателно към избирателния процес, като лично той ще проведе редица консултации със свои колеги по света, преди да препоръча конкретно име на президента Буш.
От 1 юли Световната банка има нов президент - Робърт Зелик. Новият също е кандидат на президента Джордж Буш, но се ползва със значително по-добър имидж от предшественика си Пол Улфовиц. Робърт Зелик има  принос към обединяването на Германия като участник в  международните преговори с участието на Великите сили. 53-годишният мениджър игра съществена роля и като посредник при приемането на Китай и Тайван в Световната търговска организация, известен е и ангажимента му към Африканския континент. До момента Зелик  беше част от ръководния мениджмънт на инвестиционната банка Goldman Sachs.
Една от най-трудните задачи пред Зелик е да спечели доверието на работещите  в Световната банка. Не на последно място Зелик ще трябва да убеди страните донори на Световната банка, че има смисъл и занапред да финансират тази институция. Преди това обаче от него се иска да подобри ефективността и.  Ще трябва да се промени и отношението между президент и директорски съвет, което по времето на Улфовиц се  характеризираше главно с дистанцираност и мудност. По време на една среща с директорския съвет, Зелик вече оповести, че  разработва нова стратегия по въпроса. Тази стратегия трябва между другото да предлага  решения и за това, какво да е бъдещото отношение на Световната банка със страните със средни доходи - т.е. като  към страни като Китай или  Индия, които вече не се нуждаят от парични помощи. Онова, от което се нуждаят те обаче, са знания за това, как чрез инвестиции може да се стимулира напредъка на развиващите се страни. Световната банка също така трябва да вземе отношение по някои глобални проблеми като например промените в световния климат и опазването на околната среда.
Що се отнася до личния стил и маниер на поведение на новия шеф на Световната банка, първото голямо отличие от Пол Улфовиц вече си пролича. За разлика от него Зелик не пристигна с личен адвокат за подписването на договора си за работа, за да се пазари относно получаването на специални правомощия. Той няма намерение да води и свои близки хора отвън, ще разчита на наличните кадри в Световната банка.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив