28 Септември 2024, 14:25 Днес (0) | Вчера (0)

Британската столица е най-богатият регион в ЕС

27 Февруари 2007 10:40 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

На второ място по материално благополучие сред регионите е херцогство Люксембург, а на трето - Брюксел

Лондон оглави листата на най-богатите региони в Европа, следван от финансовия център Люксембург. С най-ниски показатели в Европа са градовете и селата в Полша, България и Румъния, показват данните от рейтинга на "Евростат". Британската столица, без околностите, е най-богатият европейски регион по обем на регионален вътрешен продукт на глава от населението. През 2004 г. РВП в Лондон е бил 303% от средния за Европейския съюз.
На второ място по материално благополучие сред регионите е херцогство Люксембург, а на трето - Брюксел. По данни на "Евростат" на последно място в ЕС по равнище на РВП е населението в североизточна Румъния, където този показател е едва 24% от средноевропейския.
Обемът на РВП на глава от населението е показател на съвкупната икономическа дейност в региона, разделена на броя на населението. Показателят може да бъде използван за сравнение на икономическото развитие на регионите, но той не отразява конкретните доходи на домакинствата, т.е. по принцип това не означава, че румънците са по-бедни от белгийците.
Анализатори смятат, че данните за Лондон, който е заел първо място в класацията на Евростат, не могат да бъдат обективен показател за стандарта на населението. Това е така, защото жителите на предградията, които работят в британската столица и участват в създаването на РВП, са изключени от статистиката. Подобна ситуация се наблюдава и в Москва, където работи значителна част от живеещите в Подмосковието. Малкото по територия и население херцогство Люксембург, но голям световен финансов център, е заело второто място с 251% от средния показател РВП на глава от населението. Брюксел се нарежда на трето място с 248% от средния показател РВП, въпреки голямата безработица - почти 20%. По-нататък в класацията са Хамбург, Виена и Париж.
В 46 региона от 268 са били регистрирани обеми на РВП, надвишаващи средното равнище със 125%. Във Великобритания и Германия има по 8 такива региона, в Италия - 7, в Холандия -5, в Австрия - 4, в Белгия и Испания по три, във Финландия - 2. Най-ниските показатели в Европа, РВП по-нисък от 75% от средното равнище, са регистрирани в Полша и в новите страни-членки на ЕС - България и Румъния. В тези страни се намират 15-те най-региона с най-тежка депресия, от тях три са български области с показатели от 26%, което е само с 2% повече от най-бедния в икономическо отношение европейски регион - североизточна Румъния.  

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив