30 Септември 2024, 06:35 Днес (0) | Вчера (1)

Вашингтон подготви законопроект за регулиране на пазар за $600 трлн.

12 Август 2009 14:39 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Администрацията на американския президент Барак Обама внесе в Конгреса, коментиран противоречиво законопроект за контрол на пазара на финансови деривати, които мнозина експерти обвиняват в задълбочаването на финансовата криза

Вчера вечерта администрацията на американския президент Барак Обама внесе в Конгреса законопроект за контрол на пазара на финансови деривати, които мнозина експерти обвиняват в задълбочаването на финансовата криза, съобщи АП. Новият план е призван да осигури прозрачност на пазара на производни финансови инструменти, както и да реши проблема с манипулациите на него.
Глобалният пазар на деривати в момента е практически нерегулируем, а обемът му достига гигантските $600 трлн. Кредитните суапове заемат около една десета от този пазар.
Кредитните суапове (или застраховки срещу фалит - Сredit default swap - CDS) са инструменти за хеджиране на рисковете от неплатежоспособност. Когато ги купува, кредиторът се застрахова срещу евентуален банкрут на държавата или компанията, чиито облигации притежава.
Колкото по-висока е премията по тези суапове, толкова по-голям е рискът даденият субект да спре да обслужва дълговете си. Колапсът на пазара на кредитните суапове легна в основата на фалита на инвестиционната компания Lehman Brothers Holdings, и почти доведе до фалита на застрахователния гигант American International Group през есента на миналата година, което принуди правителството да подкрепи компанията чрез финансови вливания за $180 млрд.
Законопроектът по регулиране на пазара на деривати е част от мащабния план за реформа на регулацията на финансовите пазари, започната от финансовото ведомство на САЩ, с цел избягването на повторение на системната криза в сектора. В съответствие с предложенията на ведомството, големите инвестиционни компании, търгуващи с деривати ще трябва да удовлетворяват изискванията по обезпечаването на необходимите капиталови резерви за понижаването на рисковете. Нова мрежа клирингови центрове ще бъде създадена за осигуряването на прозрачност на търговията с CDS и други производни финансови инструменти.
Всички т.нар. "стандартизирани" деривати ще трябва да преминават през тези центрове и да се търгуват на регулираните борси. Сред предложените мерки се готви забрана за т.нар. необезпечени CDS, в замяна на които дилърите или инвеститорите не е нужно да гарантират погасяването на дериватите със свои активи, например облигации. В същото време пазарът на индивидуални деривати (издадени по поръчка) остава нерегулиран, както и сега, което доведе до сериозни критики срещу законопроекта.
Преди по-малко от месец американското министерство на правосъдието е започнало разследване за злоупотреби с информация на пазара за кредитни суапове (Сredit default swap - CDS), съобщи Markit Group Ltd. - агенцията, която се занимава с изчисляване на рисковите премии по този вид деривати.
Властите имат съмнения, че акционерите на Markit може да са имали нелегитимен достъп до информацията, с която компанията разполага и генерира. Markit е собственост на някои от най-големите банки в Америка, сред които и Morgan Stanley.
На този етап разследващите са поискали повече информация от някои от акционерите на изследователската агенция. Освен че изчислява рисковите премии по кредитните суапове, Markit предоставя и редица други важни финансови данни като например промените в промишления показател PMI.

БР

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив