30 Септември 2024, 06:36 Днес (0) | Вчера (1)

Вашингтон ще разреши на частния капитал да купува проблемни банки

25 Август 2009 16:04 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Федералната корпорация за застраховане на депозитите на САЩ е готова да облекчи за частните инвестиционни компании процедурата за придобиването на банки, на фона на най-бързия за последните 17 години ръст на фалитите в сектора

Федералната корпорация за застраховане на депозитите на САЩ (FDIC) е готова да облекчи за частните инвестиционни компании процедурата за придобиването на банки, на фона на най-бързия за последните 17 години ръст на фалитите в сектора, което доведе до изразходването на $21 млрд., от активите на корпорацията, съобщи агенция „Блумбърг“. От началото на годината досега фалираха общо 81 американски кредитни компании.
Ръководството на FDIC ще се събере утре на заседание във Вашингтон и вероятно ще разреши да се понижат изискванията към частни инвеститори за придобиването на проблемни американски банки.
Предложението, което беше лансирано за първи път още в началото на юли, предизвика остри протести от страна на банковия сектор.
От друга страна Корпорацията се надява да вкара в играта нови субекти заради явното нежелание на банките да се изкупуват една друга в разгара на кризата, което води до нови мащабни загуби за FDIC. "Има огромен частен акционерен капитал, чиито собственици чакат да видят дали ще се променят правилата на играта“, коментира Марк Тенхъндфийлд – старши вицепрезидент в американската Асоциация на банкерите.
По думите му ако бъде позволено на частния капитал да купува проблемни банки, то той незабавно би се възползвал от това.
Засега новото е че Корпорацията реши да продава фалирали кредитни компании на чужди банки, за да избегне затрудненията с финансирането на работата си. Миналата седмица АП предаде, че FDIC се готви да въведе допълнителни такси в застрахователния си фонд, за да го попълни с $5,6 млрд. Според Корпорацията вероятността от нова вълна фалити на регионални банки продължава да расте. В момента средствата на гаранционния фонд са на най-ниското ниво от 1992 година насам.
От началото на годината банкрутираха общо 81 американски банки, което изтощи FDIC. През май се наложи въвеждането на екстремни мерки.
Тогава таксата за банковите компании отвъд океана, които трябва да се отчисляват на корпорацията беше повишена на 5 цента за всеки $100 активи, с изключение на основния капитал, за да попълни фонда до $5,6 млрд. за второто тримесечие.
Аналогични мерки могат да бъдат предприети и за третото и четвъртото тримесечие на годината. Решението за отчисленията за третото тримесечие ще бъде взето на 30 септември.
"Вероятно ще се наложи да въведем допълнителни отчисления и през последното тримесечие на годината", е заявила шефката на FDIC Шийла Бер.
Американските регулаторни органи затвориха в петък тексаската кредитна банка Guaranty bank и продадоха активите й на Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, позволявайки на втората по големина испанска банка да разшири присъствието си на американския пазар.
Guaranty, която беше част от Guaranty Financial Group Inc стана 81-та фалирала банка в САЩ от началото на годината и е нов сериозен удар по фонда. Guaranty имаше активи за $13 млрд. и депозити за $12 млрд. и ще струва на застрахователния фонд $3 млрд.
Тя е близо на половина на размера на фалиралата миналата седмица Colonial bank, най-сериозния скорошен фалит, особено сред големите регионални банки.
BBVA купува активите на Guaranty чрез базираната в Алабама BBVA Compass, която испанците придобиха през 2007 година и в резултат утроиха броя на клоновете си в САЩ. Guaranty е най-голямата от четирите банки, чийто фалит бе обявен в петък.
Регулаторите затвориха и три малки банки – Ebank от Атланта, Джорджия, First Coweta от Нюман, Джорджия и CapitalSouth Bank от Бърмингъм, Алабама. Четирите банки заедно ще костват на застрахователния фонд $3,3 млрд.

БР

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив