28 Септември 2024, 14:25 Днес (0) | Вчера (0)

Възстановяването на пазара на облигации беше прекратено

13 Февруари 2007 09:38 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Връщането над 200-дневната средна е негативен сигнал, поне в краткосрочен план, за промяна в тренда

Финансови фючърси
Седмичен бюлетин 12.02.2007
Treasury Note 10 Y TYH07
Възстановяването на пазара на облигации беше прекратено в края на миналата седмица след една силна поредица от покачвания на фючърсите. Връщането над 200-дневната средна е негативен сигнал, поне в краткосрочен план, за промяна в тренда. През септември миналата година обаче, пробивът над средната беше последван от консолидация и неколкократни движения под нея, преди поскъпването да продължи. Перспективите за поевтиняване на фючърса все още стоят на
дневен ред, но докато цената е над 200-дневната средна (в момента на ниво около 106’24/32) може да се очаква дори по-високи стойности от постигнатото през миналата седмица. Покачването на цената беше основно по технически причини, след като беше игнорирано подобряването в строителството, поредните ревизии в броя на новите работни места и ръста в сектора на услугите. Новините от САЩ обаче, са добри и липсата на сигнал, че Фед ще намалява лихвите не позволява съществен ръст на фючърса.
Краткосрочен тренд Неутрален, консолидация или корекция
Дългосрочен тренд Неутрален, докато е над 200-дневната средна

BUND DGB (continuous)
Фючърсът на германските облигации показа по-голяма волатилност от американския си аналог. Спредът между дохода на 10-годишните щатски и германски облигации се успя да достигне 80 б.п. и отново намалява под влияние на силните продажби на европейски книжа. Фючърсът е далеч под дългосрочните средни и засега се движи между 114.50 и 115.75. С приближаването на долната граница нараства възможността от низходящ пробив, но още не може да се каже дали и кога това ще стане факт. Не бива да се изключва по-продължителен период на движение в тези граници, както и разширяването им, но импулсивния спад на
фючърса след доста бързите печалби показва нервността на пазара. Изненадващото намаление на инфлацията в Германия, въпреки повишаването на ДДС, освободи напрежението в книжата с фиксиран доход, защото се счита, че това ще намали натиска за повишаване на лихвите от ЕЦБ. От банката обаче, се готвят за повишаване на лихвата на следващото заседание
Краткосрочен тренд Неутрален, консолидация или корекция
Дългосрочен тренд Неутрален, докато е в рейнджа между 114.50 и 115.75

Фондови индекси
S&P 500 ESH07
Няколко сесии на силен спад се редуват на постепенно и бързо възстановяване на фондовите индекси. Това
продължава няколко месеца и все още пазарът не дава знак, че обмисля сериозно идеята за корекция. Такива
са и очакванията за тази седмица – позитивно представяне, независимо от големия брой икономически новини и от предстоящия доклад на Бен Бернанке пред Конгреса. Прогнозите за продажбите на дребно и индустриалното производство са около слабо представяне през януари – това се дължи на топлото време и на поевтиняването на бензина, но като цяло данните ще потвърдят възстановяването на икономиката. Индексите се покачиха въпреки слабите икономически новини през есента и забавянето на ръста на печалбите, така че позитивни изненади може отново да ги подкрепят.
Краткосрочен тренд Позитивен, новите върхове отварят път за покачване
Дългосрочен тренд Неутрален

Стокови фючърси
Седмичен бюлетин 12.02.2007
Злато GCG07
Златото успя да преодолее няколко от последните си върхове и премина над 660 долара за тройунция. Оби-
чайните виновници за поскъпване на златото бяха отново цитирани – ръста на петрола и краткотрайното присъствие на еврото над 1.30 спрямо долара. Това едва ли може да се посочи като достатъчен фактор, но спекулантите увеличаха дългите си позиции през последните седмици в очакване на ръст, подобен на началото на 2007 г. Дългите позиции на спекулантите обаче, все още са значително по-малко спрямо предишни рекорди. В понеделник те бяха около 108 хиляди. За цената на златото напоследък има влияние и новината за проблемите на хедж фонда Red Kite, който удължи времето за предизвестие при изтегляне на вложенията от 15 на 45 дни след 20% загуби през януари. Това отложи ликвидацията на дълги позиции от фонда, засега.
Краткосрочен тренд Позитивен
Дългосрочен тренд Позитивен
, след пробива на 655

Мед HG-continuous
На дневна графика като че ли медта показва признаци на стабилизиране, но продължава да тества нови ниски равнища. В дългосрочен план ситуацията не е подобра, дори напротив. Медта се представя по-зле от останалите промишлени метали и също е засегната от очакванията за значителна ликвидация на дълги позиции от хедж фонда Red Kite. Спекулантите освен това, намаляват дългите си позиции в мед подари подобряването на запасите от суровината и очакваното намаление на търсенето в дългосрочен план. Подкрепа за цените може да се очаква, ако започне стачка в перуанска мина, но засега пазарът следи предстоящите преговори с работниците.
Краткосрочен тренд Неутрален, признаци на стабилизиране
Дългосрочен тренд Негативен, нужна е по-солидна база, за да се очаква ръст

Петрол CLH07
Няколко събития подкрепиха цената на петрола през последната седмица. Черното злато отново премина границата от 60 долара за барел, макар и за кратко време. За това помогнаха поредните новини за проблеми в доставките от Нигерия. Към това трябва да добавим пожар в съоръжения на Occidental, който свали добива със 75 хиляди барела дневно, намаление на добива от Норвегия, Мексико и предстоящи ремонти на съоръжения в Канада. Търговията в понеделник започна с нов спад на суровината, като топлото време в САЩ доведе до още по-силен спад на природния газ и на енергийния комплекс като цяло. ОПЕК успя да стабилизира цената, като на заседанието през март не се очаква ново намаление на квотите за добив.
Краткосрочен тренд Неутрален
Дългосрочен тренд Негативен, докато равнището от 50$ не определи стабилна база за ръст

Пояснения:
Гаранции:
Анализаторът(ите), отговорни за изготвянето на този документи, гарантират, че: (1) изразеното мнение отразява точно негово или нейно лично виждане за споменатите ценни книжа или емитенти; (2) никаква част от заплащането на анализатор е, е било или ще бъде обвързано по пряк или непряк начин с изразената препоръка или мнения в този документ.
Финансов интерес: ЕЛАНА Трейдинг може да търгува или притежава акции на анализираните компании. ЕЛАНА Трейдинг не притежава по-голям дял от 5% от акциите в обращение на компаниите, обект на анализ или коментар в този документ. Анализаторът(ите) не притежават акции на компаниите, освен ако не е изрично споменато.
Регулаторен орган: Комисия за финансов надзор, София 1303, улица Шар Планина 33
Разкриване на информация: Положена е дължимата грижа, за да се подсигури точност на цитираните факти, надеждност на източниците на информация и ясно определяне на направените допускания, предвиждания, прогнози и очаквани цени в този документ. Препоръките се базират на публично достъпна информация, която се счита за благонадеждна, но за която не се поема отговорност за пълнотата и точността. Нито на ЕЛАНА Трейдинг, нито на служителите на компанията, трябва да се търси отговорност за използваната публично достъпна информация. Изразеното мнение в този документ може да се различава от оповестено виждане в други отдели и направления в ЕЛАНА Трейдинг или от други служители. Допълнителна информация по този документ е налична при поискване. Източниците на информация в таблиците и графиките в този документ са изчисления на ЕЛАНА Трейдинг, освен ако не е споменато друго. ЕЛАНА Трейдинг предприема необходимите организационни и административни мерки за предотвратяване и избягване на конфликти на интереси във връзка с изготвяните препоръки.
Рискове за инвеститорите: Информацията в този документ не трябва да се разглежда като предложение за покупки или продажби на финансови инструменти. Инвестиционните възможности, дискутирани в този документ, може да не са подходящи за определени инвеститори в зависимост от техните инвестиционни цели и времеви хоризонт или в контекста на цялостното им финансово състояние. Рисковете свързани с инвестиции във финансовите инструменти, споменати в този документ, не са обяснени в тяхната цялост. Цената или стойността на инвестициите може да се понижи или покачи. Ценните книжа или инвестициите може да доведат до загуби за инвеститора.
Предходно постижение не е гаранция за бъдещо представяне. Промени във валутните курсове може да имат неблагоприятен ефект върху стойността, цената или дохода от инвестиции в ценни книжа.
Методи за оценка: Оценките на стойността на компаниите са базирани на следните методи: съотношения (цена/печалба, цена/счетоводна стойност, стойност на предприятието/печалба без данъци, амортизация и лихви), историческа оценка, сравнение с конкуренти, дисконтиране (дисконтиране на парични потоци или дивиденти) и методи за оценка на активите. Оценката зависи от макроикономически фактори, включително лихвени проценти, валутни курсове, цени на суровини, очакванията за икономиката и за движенията на пазара. Тя е базирана на очаквания, които може да бъдат променени значително и без предупреждение, в зависимост от специфични фактори за компания, индустрия или държава. Поради това препоръките получени чрез тези модели може да бъдат своевременно променени. Прилагането на моделите зависи от прогнозите за редица икономически променливи и поради тази причина е налице диапазон на изменение в самия модел. Оценката, получена чрез модели, зависи от входящите данни, които от своя страна са базирани на субективното мнение на анализатор(и), отговорни за създаването й.
Препоръки: Препоръките от анализатор(и) са базирани на специфични фактори за компаниите, сектора, страната и глобалното развитие, като са сравнени с пазарните индекси. Препоръките и мненията отговарят на очакванията на ЕЛАНА Трейдинг за период от 12 месеца след публикацията и са представени от гледна точка на инвеститори, които имат дълги позиции. ЕЛАНА Трейдинг си запазва правото да изрази различно или противоречиво мнение и препоръка за различни времеви скали или различни типове инвеститори. Освен изрично оповестено, очакваното представяне за период от 12 месеца след публикуване на препоръката за български акции е следното:
Позитивна Повече от 5% по-добро представяне в сравнение със SOFIX и BG40 за периода
Неутрална Пазарно представяне, +/-5% в сравнение със SOFIX и BG40
Негативна Повече от 5% по-слабо представяне в сравнение със SOFIX и BG40 за периода
Честота на препоръките: Няма предварително разписания за публикуване на препоръки. Честотата им зависи от специфични фактори за индивидуалните компании и мнението на анализатор(и) за нуждата от малки или големи промени.
За повече информация:
Анализатор
Цветослав Цачев
www.elana.net

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив