28 Септември 2024, 06:19 Днес (0) | Вчера (0)

ДЗИ изправи на крака SOFIX

21 Август 2006 11:16 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Коментарите за водени преговори за продажбата на ДЗИ банк подкрепиха котировките на най-голямата българска застрахователната компания

След над година чакане индексът SOFIX най-накрая успя да стигне до нов исторически рекорд през последната седмица.
Базовият борсов индикатор неколкократно подобри нивата си от миналата година и в петък достигна до най-високата си стойност при 954.99 пункта, покачвайки се само в рамките на последните пет борсови сесии с 1.65%.
Макар да бяхме свикнали по-новият индекс, обхващащ книжата на най-ликвидните дружества на борсата - BG40 да изпреварва по ръст SOFIX, той затвори търговията в петък с незначително понижение – от 0.13% до 176.05%.
Ако за предишните рекордни нива на SOFIX основен принос имаха тютюневите компании, при които се очакваше приватизация, сега сред основните действащи лица беше ДЗИ, чиито книжа които също се покачиха до нови рекордни стойности. ДЗИ също постави нов рекорд в петък при 106 лв. за акция. Акциите на застрахователната компания преминаха границата от 100 лв., като средната им цена в петък затвори при 104.80 лв., което е 5.41% по-висока стойност. Слуховете за воденето на преговори за продажбата на ДЗИ банк подкрепиха котировките на най-голямата българска застрахователната компания, смятат анализатори.
През миналата седмица по позицията минаха едва 15 сделки, при които 6 191 книжа смениха собственика си. Оборотът надхвърли половин милион лева – 576 888.51 лв.
Ръстът на седмична база достигна 5.41 лв. или 5.38 лв. на акция, затваряйки търговията в последния работен ден на седмицата на рекордното ниво от 104.80 лева за брой. Пазарната капитализация на дружеството достигна 404 528 000 лева.
Въпреки, че активността около “Евроинс” беше сходна, застрахователят затвори петък със седмична загуба от 1.52% или 6 стотинки на акция. При 13 сключени сделки минаха 3 063 акции, формирали оборот от 11 969.82 лева. Емитентът се понижаваше плавно, като в петък пазарната капитализация достигна 23 339 999 лева. При третата публична застрахователна компания на БФБ-София – “Булстрад” имаше новини, но не и търговия. В средата на миналата седмица стана ясно, че представители на австрийския застраховател "Винер щетише" ще влязат в надзорния и управителен съвет на "Булстрад".
Това се очаква да стане в края на септември, когато ще се проведе извънредно общо събрание на акционерите на "Булстрад". Първа точка в неговия дневен ред е промени в надзорния съвет. Най-вероятно поне един представител на австрийците ще влезе в контролния орган на българския застраховател.
Практика е след събранието и промяната в надзора последният да се събере на свое първо заседание в обновения си състав и да гласува промени в управителния орган. Вероятно и в мениджмънта ще влезе представител на "Винер щетише". Прогнозите засега са това да е човек от "Български имоти", което е собственост на австрийския застраховател.
С тези промени "Винер" ще може да отстоява своите интереси в "Булстрад" и да има свои представители в управлението на компанията. През ноември миналата година стана ясно, че австрийците са закупили 40% от акциите на регистрираната в Холандия "Кардан файненшъл сървисиз" (Kardan Financial Services B.V.) за сумата от около 113 млн. евро. "Кардан" е израелска инвестиционна компания, регистрирана на фондовата борса в Холандия. Тя е собственик на 70.24% от финансовата група с холандска регистрация TBIH Financial Services Group NV, която чрез сложно комбинирани фирми се явява собственик на голяма група от компании от небанковия финансов сектор у нас.
Сред по-известните освен "Булстрад" са още лидерът в пенсионното осигуряване "Доверие" и други компании в областта на потребителското кредитиране, лизинга, управлението на активи и инвестиционни фондове и бизнес и ипотечното кредитиране.
Плановете са в близко бъдеще австрийците да увеличат дела си в "Кардан" до 50 на сто. Бизнес профилът на дружествата, влизащи в структурите на израелско-холандския холдинг, са добре позиционирани в своите области и особено в застраховането, което е приоритет на "Винер щетише".
Предвижда се в недалечно бъдеще "Булстрад" и "Български имоти" да се обединят. По данни на Комисията за финансов надзор към полугодието "Булстрад" в общото застраховане има пазарен дял от 16.69%, а "Български имоти" отбелязва скок в постъпленията си от над 66%, като по този начин завоюва 2.07% пазарен дял.
Двете дружества общо имат 18.76%, като по този начин минават на първо място пред ДЗИ, който е с 17.96%. В областта на животозастраховането "Булстрад Живот" държи 9.72%%, а "Български имоти" - 2.03%.
В края на миналата седмица регулаторът на финансовите пазари у нас – Комисията за финансов надзор публикува данните за застрахователния сектор за полугодието.Според представените данни премийният приход за шестмесечието по общо застраховане е 505 млн. лв., с което е реализиран ръст от 8.68% на годишна база. Прави впечатление, че темпът, с който расте пазарът, се забавя. През миналата година увеличението бе с 25%. При животозастраховането се наблюдава същата картина. Към полугодието ръстът е от близо 25 на сто при около 50% за 2005 г. През миналата година общият премиен приход по общото застраховане достигна 920 млн. лв. За половин година сега той е 505 млн. лв., което едва ли ще е достатъчно, за да се отбележи сериозен прираст в приходите на застрахователните компании.
Пазарът по общо застраховане продължава да бъде доминиран от автомобилните застраховки „Каско" и „Гражданска отговорност", като двете полици са с дял от 61.78 % от всички постъпления. Изплатените обезщетения по общо застраховане са в размер на 169 млн. лв., като ръстът на годишна база е 16.66%.
Относителният дял на изплатените обезщетения по автомобилните застраховки е 81.42% в общия размер на изплатените обезщетения. За периода сумата на активите на застрахователите по общо застраховане е 945 млн. лв., като нарастването на годишна база е 20.36%. В същото време размерът на техническите резерви е 451.4 млн. лв. и бележи нарастване на годишна база от 41.89%.
Печалбата на общозастрахователите към полугодието е 37 млн. лв. От тази сума близо 52% е концентрирана в три компании - "Алианц", "Армеец" и "Витоша". Първенец по финансов резултат е "Алианц" с 8.4 млн. лв. Другите две компании са реализирали за своите акционери съответно 6 млн. лв. и 4.7 млн. лв. На загуба са две компании - Общинска застрахователна компания (която е на червено със 176 хил. лв.) и "ДСК Гаранция" (част от групата на ДСК) с половин милион лева.
Не се наблюдава някакво сериозно разместване в местата на различните застрахователи. Не така стои въпросът обаче с пазарните позиции. ДЗИ остава лидер на пазара, но със сериозно окастрен дял. Към полугодието той е близо 18 на сто при 20.53% три месеца по-рано. "Булстрад" в общото застраховане e втори с пазарен дял от 16.69%, като също губи от позициите си. В края на първото тримесечие дружеството е имало 17.75% от постъпленията в сектора.
"Български имоти" отбелязва скок в приходите си от над 66%, като по този начин завоюва 2.07% пазарен дял. Двете дружества общо имат 18.76%, като по този начин минават на първо място пред ДЗИ. Както е известно, между двете компании се готви интеграция след покупката от страна на "Винер Щетише" (собственик на "Български имоти") на 40% в "Кардам" (непряк собственик на "Булстрад"). Около ДЗИ също не липсват новини, тъй като твърде вероятно е дружеството да бъде продадено, като кандидатите за него вече са цяла дузина. Трета на пазара е "Алианц" с пазарен дял от 14.57%.
В петък на свое заседание Комисията за финансов надзор (КФН) излезе с решение за издаване на два допълнителни лиценза за извършване на дейност по презастраховане.
"Лев инс" е първото от двете дружества, за които е взетото разрешение. По този начин то разширява предмета на дейност с дейност по презастраховане. КФН издаде допълнителен лиценз за извършване на дейност по презастраховане и на „Кю Би И иншурънс (Юръп) лимитид", Великобритания, Лондон.
Дейността ще бъде упражнявана чрез клона на дружеството - „ Кю Би И иншурънс (Юръп) лимитид - клон София". Кю Би И е водеща австралийска застрахователна и презастрахователна група, създадена през 1886 г. Кю Би И иншурънс (Юръп) лимитид - клон София" е регистрирана у нас през лятото на 1999 г. като клон на "Кю Би И интернешънъл иншурънс лимитид" - Лондон. Самият лиценз за упражняване на застрахователна дейност българското подразделение на компанията получава на 2 септември 1999 г. Освен централния си офис компанията има още три представителства в страната.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив