30 Септември 2024, 08:24 Днес (0) | Вчера (1)

Данъкоплатците ще изгорят с $200 млрд. от програмата TARP

06 Октомври 2009 11:21 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Според мнозина експерти, именно тази програма е спасила САЩ от римейк на Великата депресия. Но според други аналитици, $700-те млрд., взети от данъкоплатците само са отложили неизбежния крах на финансовия сектор в сегашния му вид

Потенциалните загуби за американските данъкоплатци от програмата TARP, насочена към спасяването на финансовия сектор ще достигнат между $100 млрд. до $200 млрд., съобщи CNNMoney.com.
Според мнозина експерти, именно тази програма е спасила САЩ от римейк на Великата депресия. Но според други аналитици, $700-те млрд., взети от данъкоплатците само са отложили неизбежния крах на сектора в сегашния му вид. И малко аритметика по случая – От $700-те млрд., заделени за програмата TARP, министерството на финансите успя да усвои едва около $450 млрд.
Примерно половината от тези средства бяха похарчени за инвестиции в стотици финансови компании в замяна на привилегировани акции. Програмата досега донесе на властите $71 млрд. чрез възстановяването на кредитите и $12 млрд. чрез купони и дивиденти.
Другата половина от тези средства беше похарчена за далеч по-рисковани програми за антикризисно кредитиране и други некредитни инициативи. Значителна част от средствата в перспектива ще се върнат в хазната, но преобладаващата част ще бъде загубена.
Министерството на финансите посочва, че няма да получи от нищо от програмата "Достъпен дом", насочена към предотвратяване на изземването на жилища заради неизпълнени задължения по ипотечни кредити. Тази програма досега глътна $22,3 млрд., а властите са подготвили за нея едва $50 млрд.
Автомобилнатаа индустрия получи от данъкоплатците $83,5 млрд., от които бяха възстановени досега $2,1 млрд. От $50 млрд. предоставени като заеми за General Motors, всички те с изключение на $6,7 млрд. бяха превърнати в обикновени акции и според оценка на финансовото ведомство около $23 млрд. от тях ще осигурят изключително ниска доходност. Властите считат за малко вероятно възстановяването и на $15,2-те млрд., получени от Chrysler.
Проблемният застрахователен гигант AIG получи помощ в размер на $182 млрд., от които $70 млрд. - чрез TARP. Към момента размерът на заемите, предоставени на AIG от министерството на финансите достига $44 млрд., а относно връщането им в хазната у икономистите съществуват сериозни съмнения. Застрахователят обещава да възстанови кредитите след три до пет години, но вече на три пъти отлагаше изплащането на дивиденти и не успя да покрие редица други свои задължения.
Вашингтон превърна всичките $20 млрд. от антикризисния заем за Citigroup в обикновени акции. В същото време аналитици подчертават, че макар и книжата на Citi поскъпнаха от март насам с 365%, финансовото ведомство извърши конвертацията в обикновени акции едва в края на юли, изпускайки ралито на фондовата борса.
Експертите са скептични и че такива компании като GMAC, Bank of America и CIT ще възстановят налетите им средства. През май GMAC не успя да премине през банковите стрес-тестове, заради което властите просто ще бъдат принудени да конвертират $13,5-те млрд. от този кредит в поредните обикновени акции.
Кредитната линия в размер на $45 млрд., отпусната на Bank of America, която и досега не може да се оправи с поглъщането на Merrill Lynch, също е проблемна. В същото време CIT Group стремително се приближава към фалит и извива ръцете на облигационерите си, което също поставя под сериозна заплаха кредита й в размер на $2,3 млрд. Така сумирани, очакваните загуби са в диапазона $100 млрд. - $200 млрд.

БР

 

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив