29 Септември 2024, 04:32 Днес (0) | Вчера (0)

Доходността на фондовете не само изяжда инфлацията

01 Ноември 2007 11:45 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

ПОК "Доверие" е добавила около 20% по сметките на осигурените в трите си фонда

Има един бранш, който се бори успешно с инфлацията. Не само я тушира, но я изяжда и носи допълнителен доход. На фона на страховитите новини, че България е от страните с най-висока инфлация в Евросъюза, на фона на двуцифрените й стойности през последните месеци, пенсионният бранш у нас  генерира доходност, която побеждава инфлацията. По дефиниция доходността представлява разлика в стойността на един дял в началото и в края на определен период, съотнесена спрямо стойността на един дял в началото на периода. От доходността зависи колко пари ще има човек по личната си сметка и каква ще е допълнителната му пенсия. Доходността пък от своя страна зависи от рисковият профил на фонда, уменията на мениджърите да инвестират средствата от партидите, както и от състоянието на финансовите пазари.
Пенсионните компании имат различни инвестиционни стратегии – по-рискови или по-консервативни. В зависимост от това коя избират, те генерират по-големи или по-малки доходи. Според анализите на КФН, инвестициите в български акции са донесли най-много печалба на пенсионните фондове през 2006 г., докато инвестициите в ДЦК и в чужбина формират незначителна част от дохода и дори през определени периоди от годината са били губещи. В това българските компании следват световния опит – 60% от инвестициите на пенсионните компании в света са в акции. За миналата година пенсионните фондове в света имат натрупвания от общо 18 трилиона евро.
Като цяло обаче при дългосрочни инвеститори, каквито са пенсионните фондове, доходността се оценява дългосрочно.
Една от компаниите, които генерират впечатляваща доходност в последните години, е ПОК „Доверие” АД
Анализ, направен в периода 29.09.2006 г.-28.09.2007 г., показва, че  в сравнение с лихвата по банковите депозити и основния лихвен процент на годишна база, както и с годишната инфлация, трите фонда на ПОК “Доверие” генерират следната доходност: ДПФ – 20,32%; ППФ – 19,21% и УПФ – 17,98 на сто. За сравнение, ефективната годишна лихва по банковите депозити в лева е 5,57 на сто, а средномесечният номинален ОЛП – 3,62%. Средногодишната инфлация за периода е 12,50%.

При подготвянето на сравнителните данни са използвани няколко източника на информация и изчислителни методи. Постигнатата доходност от управлението на активите на съответните фондове за допълнително пенсионно осигуряване е изчислена като разликата в стойностите на дяловете в началото и края на едногодишния период, публикувани от Комисия за финансов надзор (КФН), са съотнесени спрямо стойността на дяловете в началото на едногодишния период по следната формула: Y = (1+(P1-P0)/PO)^(365/364)-1, където Y = доходността за едногодишен период на годишна база, P1 = стойността на един дял на съответния фонд към 28.09.2007 г., P0 = стойността на един дял на съответния фонд към 29.09.2006 г.(www.fsc.bg).
Данните за основния лихвен процент (ОЛП) са от БНБ, като за целите на сравнението е изчислен средномесечен номинален ОЛП за периода, съответстващ на периода на доходността на пенсионните фондове. За база е използвана информация за номинален ОЛП на календарен месец, публикувана в раздел „Лихвена статистика” (
www.bnb.bg).
От НСИ са взети данните за инфлацията (ИПЦ-100). За целите на сравнителния анализ тук е изчислена средна аритметична годишна инфлация от обявените стойности за съответните месеци. Изчислението обхваща периода, съответстващ на периода на доходността на пенсионните фондове (
www.nsi.bg).
Данните за ефективната годишна лихва по банкови депозити в лева по едногодишни банкови депозити при депозирана сума 1000 лв. са от „Моите пари“, уеб портал за пълно сравнение на финансови продукти. Изчислена е средноаритметична стойност от най-високите стойности на лихвата по различни депозити, предлагани от двадесет и две банки, като за база са използвани данни към 22.10.2007 г.(
www.moitepari.bg).
От направеното сравнение, може да се направи само един извод – следвайки инвестиционни стратегии при консервативен портфейл, пенсионните дружества на практика постигат основната си цел: адекватно и реално увеличаване парите по партидите на пенсионно осигурените. Отчитайки доходността в дългосрочно измерение, можем да се надяваме, че и в следващия период до изплащане на първата пенсия през 2020 г. за жените и през 2023 г. за мъжете, натрупаните суми в партидите на осигурените ще надхвърлят инфлацията за периода и ще донесат допълнителен доход.


ПОК "Доверие" бе определена като една от авторитетните компании в Европа. Седмата годишна класация на британското списание Investment & Pensions Europe (IPE) класира в своята листа компанията сред европейските Топ 1000. Нетните активи в трите фонда, управлявани от ПОК "Доверие" към 10 октомври 2007 г. са над 700 милиона лева. С най-голям дял е универсалният пенсионен фонд (УПФ) на компанията с 438 309 млн. лв., следван от професионалния пенсионен фонд (ППФ) „Доверие” със 158 910 млн. лв. и доброволния пенсионен фонд (ДПФ) - със 108 630 млн. лв. Ръстът на нетните активи за последните 12 месеца е съответно 64% за компанията, 77% за УПФ, 34% за ППФ и 29% за ДПФ. Броят на осигурените е над 1 218 000 души.

От 2000 г. всеки работещ по трудов договор, роден след 31.12.1959 г., притежава лична осигурителна сметка (партида) в частен универсален пенсионноосигурителен фонд (УПФ). Парите му се натрупват по тази партида и когато  човекът навърши възрастта за пенсиониране, може да ги ползва под формата на допълнителна пожизнена пенсия за старост.
Работещите при специални условия на труд се осигуряват и в професионален фонд (ППФ), който работи на същия принцип, като УПФ. Има и трети фонд – доброволен (ДПФ), в който осигурените правят вноски по собствено желание. Размерът на пенсията се определя в зависимост от натрупаната в индивидуалната партида сума от вноски и разпределената доходност върху тях, от пола и възрастта на осигуреното лице при пенсиониране.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив