28 Септември 2024, 08:22 Днес (0) | Вчера (0)

ЕС разкритикува полския регулатор KNUIFE

31 Октомври 2006 13:59 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

От своя страна Варшава отхвърля критиките на Брюксел, че неотдавна създаденият суперрегулатор на финансовите и застрахователните пазари в страната се намира под политическо внимание

Европейският комисар Чарлз Макгрийви, който отговаря за регулирането на вътрешния пазар, през миналата седмица е изпратил писмо до полското финансово Министерство, в което изразява опасенията си, че регулаторът вероятно се намира под политически натиск. Това от своя страна може да отслаби контрола върху финансовия сектор и съответно да подложи на рискове неговата стабилност.
Според Макгрийви кадровите назначения в регулатора е възможно да са продиктувани от политически мотиви.
Незабавно представителят на полското финансово ведомство Доминика Тузинек-Жинковска заяви, че KNUIFE е независима организация и не се намира под контрола на държавата. Тази теза ще бъде изложена в най-скоро време в писмо до Брюксел.
Полският премиер Ярослав Качински заяви, че е “удивен” от писмото на ЕС.
Наблюдатели напомнят, че премиерът и брат му – полският президент Лех Качински на няколко пъти досега влизаха в конфликт с Брюксел заради въпроси, свързани с банковото регулиране.
Новият регулатор, който беше създаден през тази година обединява надзорните функции на финансов надзор, в лицето на Централната банка, както и регулаторите на пенсионните и застрахователните пазари.
Полското правителство обедини трите независими един от друг финансови регулаторни органи, които на практика иззеха множество от функциите, изпълнявани понастоящем от Централната банка на страната, предаде агенция Reuters.
Варшава се надява по този начин да внесе по-голям ред в контрола върху банковите и небанковите финансови компании и да предотврати по-нататъшните критики на Европейския съюз относно политиката си на протекционизъм по отношение на сектора.
В момента Полша е критикувана от Брюксел заради няколко сделки, основната сред които е PZU и Eureko, както и последствията сред сделката между UniCredito и HVB, касаеща две подразделения в страната.
Варшава обедини отговорностите по контрола върху банковата дейност, която досега се извършва от регулатора KNB, както и от полския налог на нашата КФН – KPWiG. Регулирането на застрахователните и пенсионноосигурителните дружества в момента е поверено на KNUiFE. Централната банка на страната веднага се съпротиви на предложеието, като гуверньорът й и бивш премиер на страната Лешек Балцерович е посочил, че този подход се различава съществено от приетите в страните от ЕС норми.
Според него предложението ще срещне сериозен отпор от страна на Европейската централна банка, тъй като ЕЦБ държи на съществуването на общо финансов регулатор, който понастоящем съществува във всички държави-членки на ЕС.
Предложението беше разкритикувано и от Асоциацията на търговските банки в Полша, чиито председател Крзищоф Петракевич посочи, че съществувщата сега система на контрол върху финансовия сектор е най-доброто, съществуващо в света.
Шеф на новия суперрегулатор е бившият зам. финансов министър Цезари Меч.
В последните дни на декември миналата година полските власти спряха сливането на две от частните банки в страната, собственост на италианската Уникредито и германската HVB.
Министерството на финансите на Полша е против сливането на Pekao SA (собственост на италианската UniCredito) и BPH (собственост на германската HypoVereinsbank HVB), тъй като това ще навреди на полския финансов пазар, се казва в изявление на полския министър на финансите Анджей Микош.
По думите на Микош според условията в приватизационния договор на Pekao SA е записано, че UniCredito нямат право да купуват други полски банки без министерско разрешение.
А в началото на февруари стана ясно, че Полша е подала жалба в Европейския съд срещу решението на Европейската комисия да одобри сливането на банковите гиганти UniCredito и HVB.
Според новоприетата членка на ЕС сливането застрашава конкуренцията в банковия й сектор. Очаква се в четвъртък в Брюксел да се срещнат служители от полското министерство на финансите и представители на ЕК, за да обсъдят спора.
Италианската банка UniCredito, която притежава близо 53 на сто от водещата полска банка Pekao, ще придобие и над 71 процента от основния й конкурент BPH, който принадлежеше на германската HVB.
Обединението на двете финансови групи би създало най-голямата банкова институция в Полша, а според местните специалисти това би възпрепятствало сериозно конкуренцията в развиващия се банков сектор на страната.
Другият скандал с продължение е сделката около PZU.
През 1999 година в рамките на обявената тогава приватизационна програма холандската Eureko придоби 20% от акциите на застрахователя от полското правителство. 10% от книжата закупи полската BIG Bank Gdanski. Съгласно програмата, по време на втората вълна от приватизацията Варшава трябваше да предаде още 15 на сто от книжата на PZU на служителите на компанията. Третият стадий включваше провеждането на IPO на застрахователя, което трябваше да стане не по-късно от декември 2001 година. През април същата 2001 година кабинетът и холандската Eureko подписаха анекс към договора, според който след IPO-то Eureko получава право да придобие още 21% от застрахователя по пазарна цена. По този начин Eureko и BIG Bank Gdanski автоматично ставаха собственици на 51% от капитала на застрахователя. Варшава не изпълни уговорките и остана мажоритарен собственик с 55% от акциите на PZU.
След многократни опити за мирно решаване на конфликта холандците заведоха в края на ноември миналата година дело срещу Полша.
Eureko B.V. иска да получи правото да придобие допълнително 21% от капитала на местния застраховател PZU, внасяйки нов акорд в протакания от години конфликт, предаде Reuters.
През август миналата година Международният арбитражен съд постанови, че Варшава е нарушила договора си с Eureko, който притежава 31 процента от книжата на PZU, припомня агенцията.
Говорителят на холандския застраховател Лори Морган е посочила, че властите в Полша са дали индикация, че са съгласни на пореден кръг разговори, след завеждането на иска във вторник.
Според нея, искът на Eureko е да придобие 21 на сто от книжата на PZU за 2.1 млрд. злоти ($619 млн.), като посочва, че чуждият инвеститор е загубил от нерешителността на Варшава от подписването на сделката досега 6 млрд. злоти ($1.8 млрд.).
Засега властите в Полша отказват коментар, а холандците започнаха с познатия и у нас рефрен, че “Полша не е добро място за чужди инвестиции и че очакваното решение на съда е тест за зрелостта на Варшава, който ще покаже доколко съществува политическият елемент в подобен корпоративен спор”.
От своя страна от Eureko са заявили категоричното си намерение да не напускат най-големия застрахователен пазар от новоприетите членове на ЕС и че ще настояват властите в Полша да листват PZU на фондовата борса във Варшава.
Предишният полски кабинет заяви в края на лятото на миналата година, че ще се опита да изкупи обратно дела от 31% във водещата в страната застрахователна компания PZU, който се държи от холандското дружество Eureko и местното подразделение на португалската Banko comercial (Bank Milenium).
Eureko подаде иск до Арбитражния съд срещу полското правителство за 1 млрд. евро.
Целта на Варшава е да обедини най-голямата застрахователна компания с най-голямата банка в страната - PKO.
Eureko притежава 20.91% от капитала на лидера на застрахователния пазар в Полша. Сделката стана факт на 3 октомври 2001 година и веднага разбуни духовете в Полша, защото беше подписана от тогавашното правителство в оставка.
Варшава тогава се намираше на финалната права на приемането и в Европейския съюз и склони да подпише сделката, въпреки протестите в страната срещу този договор.
Още през 1999 година холандската Eureko имаше апетит към обещаващия безкрайни възможности пазар в Полша и успя да закупи 30% от PZU в консорциум с полска банка.
Съгласно договор от 2001 г., правителството на Полша се съгласи холандското дружество да закупи допълнителен дял от 21%, което в комбинация с акциите на Bank Milenium би изместило държавата като мажоритарен собственик.
Финансовото министерство на Полша през април 2002 година отказа да продаде именно този пакет от 21 на сто, което предизвика недоволството на холандската компания.
Въпреки че някои представители на властта смятат, че правителството трябва да реши проблема с Eureko извън съдебната зала, специалистите се съмняват, че управляващото лявоцентристко правителство ще предприеме подобни действия.
Спечелилата изборите социалистическа партия обяви, че ще преразгледа приватизационната сделка за PZU.
Скептицизмът на анализаторите се засилва с факта, че в страната се очаква приемането на нов закон за защита на стратегическите държавни интереси, който предвижда правителството да има право на вето при вземането на важни решения в големите компании с държавно участие, засягащи националния интерес.
Бившият монополист в застрахователния сектор в Полша - PZU, все още държи 50% от пазарния дял в страната.
Групата PZU е най-големия полски застраховател и животозастраховател. В групата влизат пенсионен и инвестиционен фонд, както и управляваща компания.
Мажоритарен собственик е на PZU Lietuva, PZU Lietuva GD и PZU Baltija. Активите на компанията към края на годината надхвърлят 11 млрд. евро.
Eureko работи на пазарите на десет европейски страни, сред които и България.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив