28 Септември 2024, 02:25 Днес (0) | Вчера (0)

“Евроинс” отново стана фаворит сред застрахователите

19 Юни 2006 11:06 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

През изтеклата преобладаващо дъждовна седмица търговията на БФБ-София вървеше като по вода. Ивеститорите не изневериха на капиталовия пазар и последната седмица освен покачване на обемите на търговия станахме свидетели на покачване и на борсовите индекси

За изминалата седмица ветеранът SOFIX се покачи с 1.07% до 884.53 пункта, а широкият индикатор BG40 за периода добави 3.05% и се покачи до 155.58 пункта. Публичните застрахователни компании и банки у нас останаха около нивата от затварянето на търговията от предходната седмица, като категорично не се наредиха сред фаворитите на инвестиционната общност. Изтъргуваните обеми с тези емитенти бяха относително ниски. По станала вече традиция единственият български небанков картов оператор – “Транскард” АД за поредна седмица беше оставен в забвение. По позицията не мина нито една сделка. Към негативния показател се доближава плътно и ЗПАД “Булстрад”, където мина една единствена сделка с десет книжа на застрахователя. Цената се покачи леко до 49.80 лева за акция и то в първия ден на борсовата търговия в понеделник миналата седмица.
Акционерите на дружеството се събраха на общо събрание в петък, като една от основните точки в дневния ред беше разпределянето на печалбата за миналата година. В проекта за решение е предложено 10% от положителния финансов резултат в размер на 247.7 хил. лв. да бъдат отделени за законови резерви, а останалите 2. 229 млн. лв. да отидат за дивидент.
Само преди ден стана ясно, че застрахователното дружество успешно е увеличило и капитала си, като са записани всичките 564 хил. акции с номинална стойност от 10 лв. Така той става от 14.1 млн. на 19.740 млн. лв. Печалбата ще се разпределя обаче само върху старите акции на компанията, което прави брутен дивидент от 0.158 лв. на акция и нетен в размер на 0.157 лв.
Решението за увеличение на капитала беше взето на извънредно общо събрание от 30 декември. Набраните средства ще се използват за оптимизиране на дейността, разширяване на пазарния дял и осигуряване на стабилна база за развитие. Освен това тези действия са свързани с постепенното привеждане на дейността на компанията като конкурентоспособна и функционираща организация в съответствие с правилата и изискванията на Европейския съюз.
Доайенът сред застрахователите, които се търгуват на борсата у нас – ДЗИ АД може да се похвали с цели 7 сключени през изтеклата седмица сделки, довели до оборот в размер на 4 660 305.00 лева, при които 54 360 акции смениха собствениците си.
Третият публичен български застраховател ЗД “Евроинс” АД беше най-ухажваната в сектора компания през втората седмица на юни. Емитентът успя да поскъпне на седмична база с 1.40% или пет стотинки на акция, затваряйки изтеклата седмица при наво от 3.63 лева за брой. По позицията минаха 12 сделки за 894 акции, довели до оборот от 3 246.57 лева. В предпоследния работен ден на седмицата стана ясно, че процесът по увеличението на капитала на "Евроинс" започва на 26 юни, съобщи Българската фондова борса. От тази дата акционерите ще могат да записват нови акции и да търгуват правата от увеличението на капитала на застрахователя. Ще бъдат предложени 150 хил. акции с номиналната стойност 1 лев и емисионната 3.3 лв., което означава, че в дружеството могат да влязат максимално 4.95 млн. лв.
За целта на увеличението ще бъдат издадени и 600 хил. права, като срещу четири от тях ще се записва по една нова акция. Капиталът ще се счита за увеличен само ако бъдат записани и платени поне 500 хил. акции.
Правата ще се търгуват на борсата до 7 юли, като краят за прехвърлянето им е четири дни след това. Аукционът за неизползваните права ще се проведе на 18 юли, а записването на новите акции ще се извършва до 2 август.
Последното увеличение на капитала на застрахователното дружество беше от 5 на 6 млн. лв., като то е за сметка на част от печалбата за миналата година и беше одобрено от общото събрание на акционерите през април. За миналата година дружеството отчете положителен нетен финансов резултат в размер на 1.392 млн. лв. Акционерите решиха 10% от тях да бъдат заделени във фонд резервен, а 3378 лв. - за неразпределени печалби от минали години. Останалата част от печалбата в размер на 1 млн. лв. е за увеличението на капитала от 5 на 6 млн. лв. Всеки акционер ще получи пропорционално по толкова нови акции, какъвто е и делът му.
Що се отнася до банките, листвани на борсата, те могат да се похвалят със значително по-голям инвеститорски интерес през миналата седмица.
Книжата на ДЗИ Банк поскъпнаха съответно с 3.59 на сто за седмицата до 4.62 лв. за акция, след като по позицията минаха 57 сделки за 12 775 акции. Оборотът за седмицата беше в размер на 58 080.28 лева.
Новината около компанията през седмицата стана съобщението, че ДЗИ банк пуска нов вид продукт - кредити, предназначени за микропредприятия с персонал до 10 души, малки кооперации и лица със свободни професии, съобщиха от институцията. Максималният размер на заемите е до 30 хил. лв., а срокът за издължаване е до седем години.
Лихвените равнища по кредитите варират между 6% и 8% в зависимост от това дали са отпуснати на стартиращ или съществуващ бизнес. Банката отпуска заемите при плаващи проценти, които се образуват на база на основната лихва на БНБ и някаква надбавка. Лихвите на заемите за стартиращ бизнес представляват сбора на основния лихвен процент (ОЛП) при усвояване на кредита и твърда надбавка от 3%, а по кредитите за съществуващ бизнес надбавката над ОЛП е 5%.
Новите кредити са три основни вида - за инвестиции, за оборотни средства и смесен тип, като условията по тях имат малки разлики.
Кредитите за инвестиции са със срок на издължаване до седем години и с максимален гратисен период от шест месеца, а кредити за оборотни средства имат двойно по-кратък погасителен период при същия гратисен период. Смесеният тип кредити се отпускат със срок за издължаване до седем години и с максимален гратисен период от една година. Задължително условие по тях е 75 на сто от средствата да са за инвестиционни цели.
Целта на кредитите е да се помогне за стартиращ бизнес - стопанска дейност, която реално не е започнала или е прекратена не по-рано от шест месеца преди кандидатстването за кредит или да помогнат на съществуващ бизнес, съобщават от ДЗИ банк.
На силен интерес могат да се похвалят и акционерите на ТБ ЦКБ, където оборотът през изтеклата седмица беше в размер на 747 847.80 лева. При 29 сделки общо 116 511 акции смениха собствениците си.
Въпреки това емитентът понижи леко цената си – спад от 0.92% или 15 стотинки на акция до 6.45 лева за брой.
Около третата банка у нас, чиито книжа се търгуват на борсата – ТБ Стопанска и Инвестиционна Банка АД миналата седмица нямаше много новини.
В края на месеца предстои Общо събрание на акционерите на финансовата компания, а през миналата седмица – на 13 юни изтече срокът, в който приобретателят ще може да упражни правото си на глас в ОСА.
По позицията през седмицата минаха 5 сделки за 2 347 акции и оборот от 118 741.16 лева. В петък офертата “купува” достигна 54.28 лева за акция, което е аналогична стойност от закриването на търговията седмица по-рано.
“Дебютантът” на БФБ-София – БАКБ се нареди за последна седмица сред фаворитите на акционерите. При 32 сделки бяха изтъргувани 15 456 акции на емитента. Оборотът достигна 495 959.65 лева, като покачването в цената беше минимално – до 32.04 лева за акция.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив