28 Септември 2024, 20:25 Днес (0) | Вчера (0)

Ипотечните кредити в левове и евро поевтиняха през май

07 Юни 2007 09:07 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Поевтиняването е повлияно от случаен фактор, а не е пазарно обусловено

За пръв път от началото на годината, ипотечните кредити поевтиняха с по-значителна стойност. Тенденцията е ясно демонстрирана от Индекси МОИТЕ ПАРИ. Двата индекса отбелязват понижение през изминалия месец съответно с 5 б.п. за лева и с 3 б.п. за евро.


Динамика на Индекс МОИТЕ ПАРИ (BGN)
Месец май 2007 година е месецът, в който в определена степен се наруши плавното развитие на тенденцията до сега. Продължилият почти шест месеца период на линейно развитие на тенденцията бе прекъснат. Индекс МОИТЕ ПАРИ (BGN) намалява стойността си до 7.80%. Намалението е в размер на 5 базисни пункта. Само по себе си то не е голямо, но е най-голямото за последните шест месеца. На пръв поглед това изглежда, като индикация, че цените по ипотечни кредити поемат посока към намаление. Независимо от това, не бива да се правят прибързани заключения.
Посоченото намаление, въпреки че е относително осезателно, не е индикатор за новоформираща се тенденция. Понижението се дължи на действието на случаен фактор. Това е промяната в условията на една от банките включени в индекса. По-конкретно, промяната се дължи на обединението на няколко банки и формиране на нова банкова структура. В резултат на обединението, всички банки в групата приемат нови, общи и еднакви условия по ипотечните кредити. Реално понижение на лихвите по ипотечни кредити в тази група от банки няма ясно изразено. Всички банки от групата приеха най-ниската измежду тях стойност на лихвите. От такава гледна точка не може да се твърди, че на пазара са се създали предпоставки за реално поевтиняване на кредитите. Механичното приемане на най-ниската лихва наистина подобрява условията на всички банки в групата, но пак ще се повтори, това не се дължи на пазарни предпоставки. Фактът, че само банките от тази група подобряват своите оферти е достатъчно показателен, че това е изолиран случай. В потвърждение на твърдението, че все още няма предпоставки за поевтиняване на кредитите е промяната по офертите на още една от банките включени в индекса. Тази банка влошава най-добрата си оферта с 4 базисни пункта. Причината е включване на такса за оценка на обезпечението (имота) в размер на 0.30%. Влошаването е достатъчно малко, за да не окаже съществено влияние върху настоящата стойност на индекса. От друга страна, банките от споменатата група традиционно притежават над 15% от пазара на ипотечни кредити отпуснати в лева и това дава своето отражение върху стойността на индекса. Допринася също и чувствителното намаляване на ГПР по най-добрата оферта на една от банките в индекса. Подобрението е с над 20 базисни пункта (банката притежава основната част от пазарния дял на групата при левовите ипотечни кредити).
Динамика на Индекс МОИТЕ ПАРИ (EUR)
Индексът през май отбелязва незначителен спад в размер на 3 базисни пункта. Актуалната му стойност е 7.42%. Въпреки че спадът е минимален, понижение все пак има. Независимо от това, заключения за формирането на нова тенденция при индекса не могат да се правят. Както при Индекс МОИТЕ ПАРИ (BGN), така и при Индекс МОИТЕ ПАРИ (EUR) понижението е в резултат на действието на случаен фактор. Това е същият фактор повлиял индексът в лева. За разлика от него, Индекс МОИТЕ ПАРИ (EUR) отбелязва по-малко понижение и това се дължи основно на един фактор: банките от групата банки подобряващи своите оферти има по-малък пазарен дял. Присъствието й сумарно е малко над 13% при ипотечните кредити отпуснати в евро. Подобрението на офертата на една от банките в групата е с половин процентен пункт. И в тази валута банката притежава основната част от пазарния дял на групата при ипотечните кредити в евро. Въпреки относително високият й дял, той се оказва недостатъчен за по-чувствително понижение на Индекс МОИТЕ ПАРИ (EUR).
В допълнение към ограничаващите фактори е и влошаването на офертите на една от банките. Това е същата банка, както и при Индекс МОИТЕ ПАРИ (BGN). Тя и тук влошава офертата си с 4 базисни пункта. Повишението не голямо, но традиционно високият пазарен дял на банката оказва влияние (в случая негативно).
За разлика от Индекс МОИТЕ ПАРИ (BGN), Индекс МОИТЕ ПАРИ (EUR) не се развива така плавно през последните 6 месеца. Това е обяснимо, тъй като еврото е предпочитаната валута при търсене на ипотечен кредит. При тази валута банките са по-гъвкави и относително по-често правят промени, отколкото при останалите.

Иван Стойков
старши анализатор
потребителски финанси
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив