28 Март 2024, 18:52 Днес (11) | Вчера (12)

Кабинетът задвижва военни проекти за стотици милиони

11 Ноември 2003 в-к "Дневник" по статията работи:
A+ A-

Панайот Ангарев

Двата най-мащабни военни проекта за модернизация на Българската армия - подмяна на автомобилния парк и ремонт на вертолетите Ми-18 и Ми-24, се очаква да започнат от тази седмица. Приблизителната оценка за тяхната стойност възлиза на най-малко 500 млн. долара, като според военния министър Николай Свинаров финансирането ще бъде извънбюджетно. В протокол от октомври между отбранителното и финансовото министерство са обещани 26 млн. лв. за старта на проекта за подмяна на автомобилите и 27 млн. лв. за модернизацията на вертолетите. Според Свинаров един от най-вероятните варианти е финансиране от фонда на НАТО за нереализирани офсетни сделки. Сделките и по двата проекта ще бъдат обвързани с офсетни програми в гражданския сектор, които ще бъдат възлагани на български изпълнители.

Освен това военното министерство планира през следващата година да започне и програмата за изграждане на многоцелева корвета за бойния флот. Предвижда се ВМС да се сдобие с шест корвети на стойност между 600 и 800 млн. долара. В продължение на три години флотът и Генщабът проучваха възможностите на водещи производители на такъв тип кораб. Засега флотът се е спрял на компанията "Люрсен".

До края на годината ще бъдат проведени и разговори с производителите на учебно-тренировъчните самолети "Пилатос" за закупуване на 12 машини. Те ще се използват за обучение на млади летци. Проектът отлежава вече три години в Генералния щаб. Планиран е ремонтът и на няколко транспортни самолета до края на годината, като за целта ще се използва излишък от тазгодишния бюджет.

Пред "Дневник" министър Свинаров съобщи, че очаква на заседанието на кабинета в четвъртък да му бъде възложено да открие процедурата по изпълнение на двата проекта - за вертолетите и за автомобилния парк. В момента проекторешението е изпратено за съгласуване във външното министерство, обясни той. Според източници от отбранителното ведомство Свинаров е получил вече съгласието на премиера Симеон Сакскобургготски да започне двата проекта.

Проектът за вертолетния парк на армията предвижда ремонт и модернизация по стандартите на НАТО на общо 36 вертолета Ми-24 и Ми-18 в следващите пет години. Той включва въвеждане на модерна навигационна система на двата вида машини, подобряване на оръжейната система на Ми-24, удължаване ресурса на вертолетите и срока им за летателна експлоатация. Стойността на проекта е около 150 млн. долара. Интерес към него вече проявиха три водещи оръжейни компании германската EADS, британската BAE Systems и израелската Еlbit Systems.

Другият мащабен проект засяга подмяната на транспортните средства в армията, която ще бъде първата от 15 години. Началникът на Генералния щаб ген. Никола Колев определи в края на миналата седмица като отчайващо състоянието на автомобилния парк на войската. Според министър Свинаров към този момент не може да се каже каква ще е точната цена на проекта, тъй като във ведомството все още обсъждали колко точно транспортни средства са нужни. Той варирал между 12 и 15 хиляди автомобила. Проектът предвижда до 2015 г. да бъде закупен пълният диапазон военни машини. Задължително новите автомобили ще бъдат с дизелови двигатели, както е в НАТО. В момента армията разполага само с бензинови транспортни средства, което ограничава използването им в съвместни операции на алианса. Това беше една от причината за мисията в Ирак да бъдат използвани американски пикапи, дарени от правителството на САЩ. Въпреки че има редица производители в тази област, от военното министерство ясно показаха, че са се ориентирали към германската компания "Даймлер-Крайслер" за изпълнение на поръчката.

Според военния министър Николай Свинаров веднага след като бъде взето правителственото решение за стартиране на проектите, в продължение на една седмица ще бъдат проведени разговори с всички кандидатстващи компании.

Военният бюджет през 2004 г. ще бъде 2.43% от брутния вътрешен продукт. През тази година той беше 2.6%, какъвто ангажимент е поела България пред НАТО. Военни алармираха, че миналата седмица българската делегация, която участва в съвместно заседание във формат 19 плюс 1 в централата на НАТО, отново е заявила, че България ще отдели 2.6% от БВП за военни нужди. Според ген. Колев в проектобюджета са предвидени едва 42 млн. лв. за модернизация на армията, въпреки че през октомври финансовото министерство е обещало 250 млн. лв.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 28 Март 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.8082
GBP 2.4796 2.4887 2.2803
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив