29 Септември 2024, 12:25 Днес (0) | Вчера (0)

Клиентите на ПИБ остават лоялни

02 Юни 2008 18:04 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Експресно проучване на „Алфа рисърч“ сочи, че едва 14% от вложителите в български банки се опасяват от фалит

Слуховете за проблеми в една от големите български банки за първи път от десетина години поставиха на изпитание реакциите на банкови шефове, политици и вложители. Дори и беглите опити за припомняне на ситуация, която мнозинството българи смятаха за невъзможно да се повтори, придават изключителна тежест на въпроса – как повлияха слуховете за банков фалит на общественото мнение в страната?

Представително за областните градове проучване на Социологическа агенция  „Алфа рисърч“ проведено между 20 и 22 май сред 803 души показва, че мнозинството от българите не са загубили доверието си  в стабилността на банковата система. 36% са напълно убедени в нея, 50% са на мнение, че са възможни отделни трудности и проблеми, но те не касаят цялостното състояние на сектора. Едва 14 на сто споделят опасения, че може да се стигне до фалити на банки.
Тези резултати придобиват още по-голяма значимост на фона на изключително бързото и широко разпространение на слуха. Светкавично разнеслата се мълва е достигнала до всеки трети жител на областните градове, едва 25% са останали неинформирани.

Така, независимо от факта, че “новината”е привлякла вниманието и интереса на аудиторията, навременната реакция е успокоила общественото мнение, а  категоричните и ясни съобщения в медиите не са позволили спад на доверието в сектора, който се радва на едно от високите равнища на обществена подкрепа у нас.


Като източник на най-достоверна информация по случая се смятат изявленията на представители на БНБ (37%), следвани от тези на Първа инвестиционна банка (35%).
Може да се очаква, че в следващите месеци гражданите ще бъдат с повишено внимание към темата за състоянието на отделните банки и на банковия сектор като цяло. Не само защото слухът беше разпространен по начин, сякаш изваден като от учебник, но и защото растящите цени продължават да бъдат приоритет номер едно за българите. И макар финансовите рискове пред семействата  да не идват от банките, а от конкурентноспособността на родната икономика, това ще продължи да държи будно общественото мнение.

Въпреки първоначалните притеснения от главоломно разпространилия се преди седмици слух за финансови затруднения на Първа инвестиционна банка, клиентите й запазват висока лоялност към финансовата институция, обобщават резултатите от „Алфа рисърч“.
ххх

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив