30 Септември 2024, 10:21 Днес (1) | Вчера (1)

Мексикански наркобарон се оказа по-влиятелен от Саркози

13 Ноември 2009 12:47 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Мексико осъди решението на сп. „Форбс“ да включи в рейтинга на най-влиятелните личности в света най-опасния наркобарон в страната

Мексико осъди решението на сп. „Форбс“ да включи в рейтинга на най-влиятелните личности в света най-опасния наркобарон в страната, наричайки го оскърбление за борбата на властите срещу наркокартелите. От пресслужбата на мексиканското външно министерство са уточнили, че става дума за Хоакин Гусман с прякор „Ел Чапо“ („Дребосъка“), съобщи АП. „Форбс“ помести наркобарона на 41-ва позиция в списъка си от 67-те най-влиятелни хора в света. Властите в Мексико нарекоха това „оправдание за престъпленията му“.
„Това е насмешка над борбата, която води правителството с организираната престъпност. Решението е не само в разрез с усилията на мексиканското правителство, но и с международната борба с мафията“, се посочва в прессъобщението на властите.
От края на 2006 година, когато мексиканският президент Фелипе Калдерон  обяви кръстоносен поход срещу наркокартелите, в резултат на насилието в страната загинаха над 14 хил. души. Възмущението си срещу класацията на „Форбс“ изразиха и жителите на печално известното градче Сиудад Хуарес, където само от началото на годината бяха убити 2 хил. души.
Според версията на списанието наркобаронът Гусман разполага с по-голямо влияние от президента на Венецуела, който е на 67-ма позиция в класацията и дори на президента на Франция Саркози (56). Според властите в Мексико "Дребосъка", кото е получил прозвището си заради ниския си ръст от едва 152 см., оглавява един от най-влиятелните наркокартели в страната.
Смята се, че беглецът от мексикански затвор през 2001 г. се намира или в Мексико, или в Централна Америка. Мексиканските власти го смятат за отговорен за насилието в северната част на страната, избухнало заради съперничество между мафиотски кланове. Според оценката на "Форбс" през миналата година мексиканските и колумбийските наркодилъри са спечелили между $18 и $39 млрд. Гусман със сигурност е взел своята част, тъй като се смята, че контролира наркокартела Синалоа по името на едноименния мексикански щат. Повече от година той се опитва да измести конкурентите си от граничното градче Сиудад Хуарес.
Това не е единственият списък в който фигурира името на „Дребосъка“. В списъка на полицията на издирваните от мексиканската полиция той е на първо място, а САЩ предлагат $5 млн. за главата му. Състоянието на 54-годишния наркобарон се оценява на $1 млрд., а в списъка на "Форбс" заема 710 място.
На сватбата му през 2007 г. с 18-годишно момиче имаше толкова охранители, че мексиканската армия дори не направи опит да го арестува. Гусман съвсем не е единственият евентуален наркобарон, попаднал в прочутия списък на милиардерите.
През 1989 г. на седмо място в класацията се оказа колумбиецът Пабло Ескобар, чието състояние бе оценено на $25 млрд. Американският президент Барак Обама е най-влиятелният човек в света.
Списъкът е подредил 67 държавни лидери, финансисти, филантропи и престъпници. Втори е държавният глава на Китай Ху Цзинтао, а трети - руският премиер Владимир Путин.
“Форбс” класира на четвъртото място шефа на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, а на пето са основателите на търсачката “Гугъл” Сергей Брин и Лари Пейдж. В десятката влизат още основателят на “Майкрософт” Бил Гейтс (10) и магнатът Рупърт Мърдок (7). Списанието е поставило италианския премиер Силвио Берлускони на 12-о място, германския канцлер Ангела Меркел на 15-о, а министър-председателя на Великобритания Гордън Браун на 29-о. Последен е венецуелският президент Уго Чавес. 37-и е терорист номер едно Осама бен Ладен. И двамата изпреварват президентите на Русия и Франция Дмитрий Медведев и Никола Саркози, които са съответно на 43-о и 56-о място. “Тази класация има за цел да сложи началото, а не края на разговора.
Дали презрени престъпници като мексиканския наркобарон Хоакин Гусман принадлежат изобщо към този списък", поставя въпроса списанието в статия, която придружава класацията. През март 2008 г. мексиканските власти скочиха срещу решението на “Форбс” да включи Гусман в списъка на световните милиардери, защото така го сравнявали със законно забогателите бизнесмени.
Мексиканците все пак имаха повод за радост след публикуването на списъка на влиятелните личности вчера. На 6-а позиция, съвсем близо до президента Обама, е класиран мексиканският телекомуникационен магнат Карлос Слим, който е обявен и за трети по богатство в света.
Влиянието е определяно по 4 критерия, обясняват от “Форбс”. Това са въздействие върху голям брой хора, наличие на крупни финансови ресурси, контролирани от човека, влияние в няколко сфери едновременно и активно ползване на властта.

БР

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив