28 Септември 2024, 06:25 Днес (0) | Вчера (0)

Модерна финансова пирамида по американски

15 Септември 2006 11:12 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Special purpose acquisition companies се завръщат, само защото е минало достатъчно време, за да инвеститорите да забравят какво точно представляват

Един от видовете компании, изчезнали от хоризонта на капиталовите пазари в САЩ пред 90-те години на миналия век на фона на многочислените скандали, е на път да се върне триумфално на Wall Street. Регулиращите органи на финансовите пазари отвъд океана не крият притеснението си, че хиляди инвеститори могат отново да изгърмят. Става дума за SPAC – специални юридически лица, създадени за придобиване на други компании (Special purpose acquisition companies), които провеждат IPO, целейки да привлекат капитали за сделки по сливания и придобивания (Mergers and Acquisitions, M&A), чиито обект не се назовава.
На практика инвеститорите попадат в ситуацията, когато трябва сляпо да се доверят на мениджърите на SPAC, които по закон са длъжни в срок от 18 месеца да намерят подходящ обект за поглъщане или да върнат парите. Проспектите на емисиите, разкриващи условията на провежданото IPO, изпращани в Комисията по ценните книжа и борсите са оскъдни на детайли. Обикновено в тях се посочва интерес само към даден отрасъл или географски регион.
Джеймс Шорис – представител на Националната Асоциация на дилърите по ценни книжа (NASD) коментира, че съвсем не е сигурен в искреността на такива компании. Шорис изразява безпокойство, че възраждащото се към подобни компании доверие, може да стане причина за нови злоупотреби. Според юриста от Ню Littman Krooks LLP Мичъл Литман, SPAC се завръщат, само защото е минало достатъчно време, за да инвеститорите да забравят какво точно представляват.
За пример в края на 80-те и началото на 90-те години на XX век SPAC, управлявани от Майкъл Стюдър и Майър Блиндър, излъгаха инвеститори за стотици хиляди долара, незаконно завишавайки курса на акциите. Всъщност Wall Street помни много такива истории. Инвеститорите преустановиха да влагат капитали в SPAC едва след като срещу такива компании заваляха криминални дела и бяха въведени строги санкции от страна на регулаторните органи.
През 1993 година Комисията по ценните книжа и борсите затегна правилата, като разпореди тези компании да депозират събрания капитал до момента на финализиране на M&A сделка. Ако такава сделка не се извърши в срок от 18 месеца от датата на провеждането на IPO-то, всичките събрани средства с изключение на комисионна в размер на 5%, трябва да бъдат възстановени на инвеститорите.
Ако обектът на сделката също не ги устройва, мениджърите са длъжни или да намерят друга компания за поглъщане до изтичане на крайния срок или да прекратят дейността на SPAC.
По данни на агенциа Bloomberg,  през тази година SPAC са провели 28 IPO, продавайки общо акции на стойност $2.2 млрд. До края на годината се планират първични предлагания на акции на обща стойност още $4.3 млрд. с привличане на широко известни инвестиционни компании на Wall Street, в това число Citigroup Inc. (C) и Merrill Lynch & Co. (MER). NASD в момента прави анализ дали няма опити за изкуствено раздуване на търсенето на книжа на SPAC.
Възможностите, които предлагат SPAC, привличат гръмки корпоративни имена. Големите инвестиционни акули са заинтересовани от такъв тип IPO, тъй като могат да получат комисионни и то на няколко етапа – за услуги по разместването, консултиране, и самото осъществяване на сделки M&A, както и за помощ при получаване на заемни средства от банки. Например от началото на годината Merrill Lynch и Deutsche Bank AG (DB) заработиха от провеждането на такива IPO по над $100 млн. В съответствие със заявките, подадени в Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ, финансовите посредници получават комисионни средно от 6.4% от стойността на сделката. В предишни години показателят беше по-висок – 9.8 на сто през 2004 година и 7.2 процента през миналата година.
Понижаването на размера на комисионните обаче се дължи на засилената конкуренция на пазара на тези услуги, както и с изискването на акционерите, банките да получават възнаграждението си едва след осъществяването на сделка от типа M&A. Освен от възможните случаи на измами, NASD е обезпокоена и от вероятен конфликт на интереси, който може да възникне, тъй като инвестиционната банка е лийд-мениджър на IPO, а същевременно и консултант при сделката M&A.
Аналитици, които следят ситуацията в отрасъла се надяват, че проверките на NASD ще охлади интереса на инвеститорите. Джей Ритър, професор, преподаващ финанси в University of Florida, коментира, че наблюдаваният в момента бум е временен и инвеститорите ще се отдръпнат при първото съобщение за измамни схеми. “Регулиращите органи предприеха действия, които да осигурят на инвеститорите известна защита, но смятам категорично, че този бум е победа на желанието за обогатяване над разума”, посочва още Ритър.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив