28 Септември 2024, 08:19 Днес (0) | Вчера (0)

Ниско летене запазва климата

06 Октомври 2006 14:01 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Отпадъчните продукти от авиационното гориво попадат в перестите облаци, които могат да задържат нивото на земната радиация и така да забавят общото повишаване на температурата

Летенето на височина 6.000 фута (или 1 800 метра) може да прекрати промяната на климата, причинявана от самолетите. Британски учени са на мнение, че това ще намали с 47 на сто вредните емисии, отделяни от самолетите.
Отпадъчните продукти от авиационното гориво попадат в перестите облаци, които могат да задържат нивото на земната радиация и така да забавят общото повишаване на температурата.
Това е доказано по компютърен път от Manchester Metropolitan University, както и от други институции.
Промяната на климата е факт, който може да бъде регистриран - твърди Манчестърският професор Дейвид Лии, автор на изследване, представено пред Медиен център за наука в Лондон.
Перестите облаци - обикновено тънки и рехави - се образуват най-малко на 20 000 фута (6 километра) надморска височина. Те се състоят от ледени кристалчета, образуващи се от замръзването на студени водни капчици.

3D симулация

Учените базират заключенията си върху компютърна симулация на целия самолетен трафик на Земята. Тя включва сбор от различни въздушни коридори, височини, честоти на полетите и видове самолети. Използвани са също и метеорологични данни, за да се изчисли къде концентрацията от изгорели газове е най-висока.
Изгорели газове се срещат най-често там, където влажността на въздуха е най-висока. После тази симулация е проиграна на 3D компютър, което позволява да се установят пораженията върху атмосферата, нанесени от виртуалния самолетен трафик.
Тези данни могат да се използват, за да се изчисли приносът на авиацията за общата промяна на климата, регистрирана чрез сбор от показатели, известен като радиационен фонд. Чрез него се установява как общото състояние на средата влияе върху енергийния баланс на земята и в атмосферата.
Екипът е извършил няколко симулации, за да изследва ефекта върху атмосферата от самолетните полети съответно на 2 000, 4 000 и 6 000 фута височина.
Резултатите показват, че полетите на 6 000 фута височина редуцират концентрацията на изгорели газове до 47%.
Обичайната височина за търговските полети е между 20 000 фута (6 километра) и 40 000 фута (12 километра).

Ледени облаци

Въпреки че следи от изгорели самолетни газове се наблюдават в перестите облаци, няма данни, че концентрации от тях се срещат само там. Д-р Пол Ди Мот, изследовател на атмосферата от Colorado State University, САЩ, изразява колебание по отношение на хипотезата, че следи от изгорели самолетни газове се срещат само в перестите облаци.
Мисля, че има поне потенциална възможност от самолетните полети да са засегнати и други видове облаци, но е нужно изследване на перестите облаци в реални условия - казва той. Според мен би било честно да се каже, че не сме напълно сигурни за ролята и мястото (по отношение на промяната на климата) на перестите облаци. Трябва да знаем повече за тяхното разпределение в атмосферата - добавя той.
Изследването е общ проект на 9 различни партньори от Европа, сред които Manchester Metropolitan University, Германският авиационен център и Университетът в Осло.
Официалната британска бяла книга за бъдещето на авиацията представя 30-годишна стратегия за развитие на авиационната индустрия. Индустрията се разглежда като възможност за стабилизиране на емисиите от самолетни газове в съответствие с предвижданото нарастване броя на пътниците от 3 до 5 на сто през този период.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив