27 Септември 2024, 22:24 Днес (0) | Вчера (0)

Някои проектопромени в КСО са опасни за стабилността на пенсионната система, предупредиха експерти

28 Март 2006 16:11 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване представи становище и конкретни бележки по законопроекта

Част от проектопредложенията за промяна на Кодекса за социално осигуряване (КСО) в частта за пенсионното осигуряване създават голяма опасност за стабилността на пенсионната система и за интересите на осигурените лица. Това обявиха от Българската Асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО). Националният съвет за тристранно сътрудничество разгледа проект на промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО), касаещи професионалните пенсионни схеми. Промените предвиждат въвеждане в осигурителното ни законодателство на професионалните схеми и детайлното им правно разписване. От Българската Асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) обявиха, че възприемат осигуряването по професионални схеми не като алтернатива на досегашните доброволни фондове, а като обогатяване на действащата в страната пенсионноосигурителна система. Браншовата организация излезе със свое становище и конкретни бележки по законопроекта.
“Професионалните схеми” са правила за допълнително доброволно пенсионно осигуряване, уговорени в колективен трудов договор (КТД) между предприятието-осигурител и конкретен кръг лица по КСО. Средствата, набирани по тези схеми, се натрупват и управляват в отделен тип фондове за допълнително доброволно пенсионно осигуряване по професионални схеми. Тези фондове ще са организирани и ще функционират на същите принципи, както и сегашните фондове за допълнително доброволно осигуряване и ще се управляват от сегашните пенсионноосигурителни дружества. Промените в КСО се налагат заради унифицирането на нашето законодателство с няколко европейски директиви. От БАДДПО обявиха, че някои от включените в проектопромените на КСО предложения  не само излизат от контекста на поставените цели, но и не отговарят на посочените принципи. Браншовата структура се обяви срещу идеята  завареното осигуряване в досегашните доброволни пенсионни фондове да се счита за осигуряване по професионални схеми. Такова приравняване на осигуряването в досегашния доброволен фонд и осигуряването в новия четвърти фонд е неправилно, защото досегашното осигуряване чрез използване на КТД не е осигуряване по професионална схема, защото КТД не урежда схемата за осигуряване, поради това, че действащото законодателство не допуска такава възможност. Ако за досегашните доброволни фондове осигуряването чрез КТД е една възможност, то за осигуряването в четвъртия фонд наличието на КТД, в който се уредени условията за осигуряване по съответна пенсионна схема, е задължително. В този смисъл наличието на КТД не може да предполага само осигуряване в новите фондове, доколкото чрез него може да бъде избрано осигуряване и в досегашните доброволни фондове, коментират от Асоциацията на пенсионноосигурителните дружества. Разграничителният критерий между стария и новия тип доброволно пенсионно осигуряване би следвало да бъде, че при осигуряването по професионална схема работодателят и работниците и служителите уреждат нейните правила в КТД или друго споразумение помежду си. При сегашното доброволно пенсионно осигуряване работодателят избира и сключва договор с едно или няколко от лицензираните пенсионноосигурителни дружества и по този начин се съгласява осигуряването да се извършва по реда и начина, уреден в правилника на съответния доброволен пенсионен фонд, независимо дали той прави доброволно осигуряване въз основа на самостоятелно решение, или поради задължение, което е поел в КТД. Решението, което трябва да се вземе от работодателя и трудовия колектив, трябва да се основава на избора на условията, които двата вида осигуряване предлагат, се казва още в становището. От БАДДПО обръщат внимание, че правата на осигурените лица в досегашните и в бъдещите фондове ще се различават значително.
Според БАДДПО значителен недостатък на проекта е, че в него не се предвижда правото на осигурените лица да получават пожизнена пенсия от фонда за осигуряване по професионални схеми. На осигурените в новия тип фонд лица се предоставя само право на срочна пенсия; на еднократно или разсрочено изплащане на натрупаните средства, а в случай на смърт - на техните наследници. В това се състои едно от сериозните различия на БАДДПО с вносителите на проекта. Изключването на правото на осигурените лица да получават пожизнена пенсия в най-голяма степен профанизира новия фонд, нарушава смисъла и същността на пенсионното осигуряване и прави от този фонд елементарна спестовна схема, е становището на бранша. Причините за изключване на правото за получаване на пожизнена пенсия, посочени в мотивите към проекта, че при пожизнените пенсии са налице биометрични рискове, които за да бъдат покрити, трябва да се създадат технически резерви съгласно директивите, са лесно преодолими.  Достатъчно и напълно възможно е да се включат такива разпоредби,  с които да се предвиди формирането на технически провизии и по този начин да се транспонира тази част от европейската директива. Заедно с това, за да се даде време за подготовка на необходимата подзаконова уредба и за привеждане на дейността на пенсионноосигурителните дружества в съответствие с новите изисквания, в закона трябва да се определи срок за влизане на тези разпоредби в сила, смятат експертите в пенсионното осигуряване.
 Според БАДДПО е неприемливо и фактическото приравняване между режима на третия и четвъртия фонд правото на осигурените лица за изтегляне на личните вноски. Непонятно защо в проекта е предвидено, че и в четвъртия фонд, така както е в третия, лицата по всяко време могат да изтеглят своите лични средства. Един от основните елементи на предварителната стратегия за създаването на четвъртия фонд беше лицето да няма право да тегли по всяко време тези средства, защото в случая те не са чисто лични осигурителни вноски, а само част от от общата осигурителна вноска по съответната схема, договорена между работодателя и осигуреното лице. Според БАДДПО при осигуряването по професионална схема не би следвало работодателят да е задължен да внася своята част от вноската през целия период на осигуряване, а осигуреното лице да може да тегли личните си вноски по всяко време, при условие, че в договора за създаване на схемата работодателят и работниците са се договорили, че  получаването на бъдещата пенсия ще бъде финансирано съвместно и от двете страни. 
В законопроекта следва да се включат текстовете за минималните изисквания към инвестирането на средствата при трансгранична дейност в случаите, при които чуждестранна институция управлява средства на професионална схема, създадена в България. Необходимо е и да се включи и ограничението за инвестиране обратно в предприятието, създало съответната професионална схема, до 5 на сто от средствата, натрупани по схемата, съответно когато предприятието е част от група – до 10% в предприятията от тази група. 
Становището на БАДДПО за промяна но КСО е одобрено на 22 март и е предадено на Социалното министерство. Въпрос на време да да видим кои предложения ще бъдат приети.

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив