29 Септември 2024, 12:25 Днес (0) | Вчера (0)

Орешарски: Ценя работата на агенция „Митници“

28 Май 2008 15:53 INSMARKET по статията работи:
A+ A-

Колективната оставка според министъра е въпрос на „добра работа в тим“

Финансовият министър Пламен Орешарски все още не е приел оставките на Асен Асенов и неговите заместници Александър Раков и Георги Григоров и не бърза да търси нов директор на агенция „Митници“. Пред журналисти той каза:  „Нека да помисля първо дали ще приема оставките, а след това и кой да е новият шеф“.
Според министъра напускането на Асенов и по-голямата част от екипа му не подлага на риск работата на ведомството. „Агенция „Митници“ е достатъчно институционализирана и не зависи от личности, колкото и важни да са те“, каза Орешарски. Неговата оценка за работата на напусналите обаче е добра. Министърът е готов да освободи всеки, който не се справя с работата си или който бъде хванат в корупция, но подобни оценки според него не се отнасят за сегашното ръководство. Колкото до колективната оставка, коментарът му е, че „ очевидно става дума за добра работа в тим“.
Орешарски посочи, че няколко пъти е имал разговори с директора на агенцията, който по думите му е натрупал значително напрежение в последните шест години, преди и след присъединяването ни в Европейския съюз и е чувствителен към периодичните атаки и публични коментари по адрес на митниците.
По повод появилите се публикации, свързващи името на Асен Асенов с прозвище „Дебелия“, Орешарски коментира, че няма такава информация и че този въпрос, който не е фискален или финансов, е от компетенциите на други органи. „Тези твърдения са от друг жанр“, заяви Орешарски.
Ако се стигне до назначаването на нов директор на агенция „Митници“, той ще трябва да отговаря на основното изискване, да осигури приемственост в работата и сигурност на системата, каза още Орешарски. Днес той и посланикът на Норвегия Тобе Скарстейн обявиха приключването на процедурата за набиране на предложения по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проекти на обща стойност 190 млн. евро са представени за финансиране по програма, за която Норвегия, Лихтенщайн и Исландия дават на България безвъзмездна помощ в размер 21,5 млн.евро. „Големият интерес и броят на заявленията означава, че българският бизнес има готовност“, коментира Боряна Пенчева директор на дирекция „Управление на средствата от ЕС“.
Целта на финансовия механизъм е да спомогне за намаляване на социалното и икономическото неравенство и за укрепване на капацитета на България, като нова страна членка на ЕС, за пълноценно участие във вътрешния пазар на общността. Получени са общо 264 проектни предложения, от които 84 за опазване на околната среда, 27 за развитие на човешките ресурси, 89 за здравеопазване и грижа за децата и 64 за опазване на европейското културно наследство. Предстои комисии, в които ще има и независими експерти, да преценят техническото съответствие на предложенията, до каква степен е гарантиран публичния интерес, важността на на поставените цели и очакваните резултати.
Одобрените проекти ще имат и 15 % самофинансиране, уточни министър Орешарски. Посланик Скарстейн посочи, че много норвежки, публични и частни организации са работили активно за да доведат до успешен край тази програма и че на нея се разчита, да даде нов тласък на отношенията между България и Норвегия, които „винаги са били добри, но не достатъчно развити“.
ххх

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Валидни за 16:10 27 Септември 2024
    Купува Продава БНБ  
USD 1.5915 1.5924 1.7533
GBP 2.4796 2.4887 2.3443
EUR 1.9560 1.9560 1.9558
Резултати | Архив